MTI 2019.11.15 13:15 Frissítve: 2019.11.15 13:32

CAS: fordítási problémák nehezítették Szun Jang meghallgatását

Meghallgatása során a rossz fordításra panaszkodott Szun Jang többszörös olimpiai és világbajnok úszó, akinek a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fellebbezése miatt kell tárgyaláson részt vennie a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS).

 

A pénteki nyilvános ülésen először a kínai sztár mutathatta be bizonyítékait, illetve tett vallomást, de már a bírák első kérdése után ügyvédjén keresztül jelezte, hogy nem megfelelő a fordítás. Az egyik kérdés után például Ian Meakin elmondta, az eredeti felvetésben elhangzott „200 alkalom” helyett Szunnak azt fordították, hogy „200 milliliter vér”.

„Amennyiben azt akarják, hogy válaszoljon a kérdésre, fordítsanak helyesen neki” – jegyezte meg egyszer Meakin.

A tárgyalás egy tavaly szeptemberi esetről szól, amikor a 27 éves Szun Jangot ellenőrizni szerették volna otthonában, de ő utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat, amit azok meg is tettek. A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA eltiltását azért kerülte el, mert állítólag az ellenőrök nem tudták magukat megfelelően igazolni. A WADA ugyanakkor a CAS-hoz fordult az ügyben.

A háromszoros ötkarikás és 11-szeres vb-aranyérmes gyorsúszó mostani vallomásában ismét elmondta, hogy az ellenőrök nem igazolták magukat megfelelően, illetve azt is jelezte, hogy filmeztek az otthonában.

Szunnak 2014-ben már volt egy három hónapos eltiltása egy másik ügy miatt, így ha most a CAS bűnösnek találja, akár nyolc évre is eltilthatják.

A FINA felmentő ítélete után Szun szerepelhetett júliusban a kvangdzsui világbajnokságon, melynek egyik legmegosztóbb személyisége volt a történtek miatt. Az uszodában a közönség nem kínai része folyamatosan fütyülte, riválisai közül az ausztrál Mack Horton és a brit Duncan Scott is úgy tiltakozott szereplése ellen, hogy nem állt fel a 200 és 400 méter gyorson is győztes úszó mellé a dobogóra.

2021.11.30 00:01:39

Úszás MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nem azért érdemel emlékművet az uszodában, mert ő nyitotta leggyorsabban a szekrényeket, kabinokat, mindig volt nála, fésű, olaj, krém, még kétféle (fekete, barna) cipőfűző is, hátha szüksége lesz valamelyikre a vendégnek. Tiszte szerint természetesen nem volt más dolga, mint hogy nyisson és zárjon, ám ő többet tett.

2021.11.25 23:21:42

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY.Ahhoz, hogy újra sikerektől zengjen a sportág, takarítani kell.

2021.11.14 23:36:29

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Vannak persze elítélendő és menthetetlen cselekedetek kortól függetlenül – és vannak olyan magatartásformák, melyek húsz-harminc-negyven éve még csupán feltűnést sem keltettek, sőt szépen illeszkedtek a korszellemhez.

2021.11.14 19:49:19

Úszás CS. B.

A versenyző parádés országos csúcsa vezette fel a zárónap egyéni döntőit.

2021.11.10 22:42:25

Úszás BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Bűn, hogy ezek a szörnyű esetek csak most derülnek ki. Az elmúlt évtizedekben a sportolónak hallgass volt a neve, némán, megfeszülve kellett dolgoznia a sikerekért, mert azt hitették el vele, vagy azt látta korábbi példákon, hogy így, illetve csak így lehet győztes.