Élő
TOVÁBB AZ ÉLŐ HÍRFOLYAMRA
Napi top beszámolók
Augusztus 5., Csütörtök
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
19
20
21
22
23
6
7
8
TOVÁBB A BESZÁMOLÓKHOZ
A győztesek

ARANYÉRMESEK

Tótka Sándor - Kajak-kenu (férfi kajak egyes 200 méter)
Lőrincz Tamás - Birkózás (kötöttfogás 77 kg)
Kopasz Bálint - Kajak-kenu (férfi kajak egyes 1000 méter)
Milák Kristóf - Úszás (férfi 200 m pillangó)
Szilágyi Áron - vívás (kard egyéni)

EZÜSTÉRMESEK

Csipes Tamara - Kajak-kenu (női kajak egyes 500 méter)
Rasovszky Kristóf - Úszás (férfi 10 km)
Lőrincz Viktor - Birkózás (kötöttfogás 87 kg)
Tovább a teljes dicsőségtablóra
1KínaCHN342416
2Egyesült ÁllamokUSA293526
3JapánJPN221012
4AusztráliaAUS17519
5Orosz csapatROC162218
6Nagy-BritanniaGBR161816
...
13MagyarországHUN573
Tovább a teljes éremtáblára
KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2021.06.21 10:36

Tokió 2020: Sós Csaba szerint döntőbe juthatnak a férfiváltóink

Férfi gyorsváltóink folytathatják a sikersorozatot: az elmúlt évek döntős szereplései után az olimpián is megküzdhetnek a legjobbakkal.

A szövetségi kapitány szerint mindkét férfiváltónk döntőbe juthat az olimpián (Fotó: Szabó Miklós)

 

Felrobbant az Aréna

És valóban majdhogynem felrobbant a Duna Aréna 2017. július 23-án: a budapesti vizes világbajnokságon a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összetételű 4x100-as gyorsváltó bronzérmet szerzett – ugyan, volt-e magyar, aki a káprázatosan úszó amerikaiakat és brazilokat figyelte, mikor a csoda a magyarok által „kibérelt” kettes pályán zajlott...?

Egy váltó akkor ér el kiugró eredményt, ha a kvartettből valaki kimagaslóan jó időt úszik, négy évvel ezelőtt Bohus volt az. Abban a csapatban nem volt ott Milák Kristóf  , aki egyéniben már előrébb tart, mint akkori legjobbunk. Mellette hatalmasat fejlődött Németh Nándor is, még mindig képes nagyot dobni Kozma Dominik is, ráadásul a csapatszellem erősítése okán rá hatványozottan szükség van – mind a 4x100-as, mind a 4x200-as gyorsváltóban.

– A 2017-es hazai világbajnokság bronzérme a férfi 4x100-as gyorsváltóban, majd egy hónappal később a szám junior világbajnoki aranya feltette a térképre Magyarországot – Tokióban ott lehet a döntőben a csapatunk?     
– Mindenképpen, hiszen a világranglista élmezőnyében vannak a srácok – jelentette ki magabiztosan Sós Csaba szövetségi kapitány.

– Min múlhat a siker, a pontszerzés, netán...?     
– A pillanatnyi állapot dönt majd, de mi ezekből a helyzetekből általában jól szoktunk kijönni.

– Önről tudjuk, hogy nagy matekos, az úszási sorrendet rendre csillogó szemmel határozza meg. Vagy álmodja meg.     
– Sok múlik a sorrenden. Ahhoz, hogy minden passzoljon, nagyon figyelem a mezőnyt, emellett van egy elképzelésem, ráadásul a fiúkat jól ismerem, tudom, mit tudnak, hányadik helyen úszva képesek a legjobb teljesítményre.

– A 4x100-as gyorsváltó mellett a 4x200-as is esélyes a pontszerzésre?     
– Igen, bár ez azért kemény dió lesz, hiszen az egyéni számaival való ütközés miatt Milák Kristóf nem úszik az előfutamban, vagyis a döntőbe jutást nélküle kell megoldanunk – ha úszna Kristóf, biztosabb lennék a fináléban, a hiányát minden csapat megérezné, mi is meg fogjuk.

Kik lépnek színpadra?

Bár Sós Csaba kapitány fejében már van egy, pontosabb két csapatnévsor, az egyéni számokkal való ütközés és egyéb körülmények (pillanatnyi állapot, forma, fáradtság) miatt a férfi 4x100-as és 4x200-as gyorsváltó kapcsán neveket nem sorolhatunk, ám az biztos, hogy Németh Nándor  (BVSC-Zugló) és Milák Kristóf (BHSE) mindkét csapatban meghatározó szerepet tölthet be – mellettük Kozma Dominik (Stamina TK), Szabó Szebasztián (Győri Úszó Sportegyesület), Bohus Richárd (BVSC-Zugló), Zombori Gábor (Budafóka XXII. SE) és Holló Balázs (Egri Úszó Klub) vonulhat ki a magyar együttes tagjaként a rajtkőhöz a tokiói olimpián.

– A felforgatott program, vagyis, hogy délután vannak az előfutamok, délelőtt a döntők, talán a váltóban még inkább érezteti a hatását, hiszen négy embernek kell összehangolódnia.     
– Való igaz, hogy a mieink nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy reggel kell jobban úszniuk, de szerintem ez nem lesz hatással a teljesítményükre. A toronymagas esélyes amerikai váltóéra meg kiváltképp nem, hiszen ott olyan bődületesen erős a mezőny, hogy minden egyes versenyen már az előfutamban rákényszerülnek a versenyzők, hogy jól ússzanak.

– Szombaton este megnevezte a tokiói utazókat, ám hivatalossá csak a Magyar Úszószövetség elnökségének jóváhagyása után válik a lista. Jól sejtem, hogy a váltók miatt már-már sakkjátszmába hajlott a csapat összeállítása?     
– Igen. Figyelembe kellett vennem mindent, ráadásul kötött a kvalifikációs időszak időtartama is, amely ugye a pandémia miatt egy évvel hosszabbra nyúlt. A hazai ranglista alapján a legjobb időeredménnyel száz gyorson Németh Nándor, Milák Kristóf, Szabó Szebasztián és Kozma Dominik rendelkezik, ugyanez a kétszáz gyors vonatkozásában így fest: Németh, Kozma, Zombori Gábor, Holló Balázs – Milákot az előbb említettek miatt kivettem a rangsorból.

– Az úszás egyéni sportág, mégis mindenki nagyon szeret váltóban úszni, vajon miért?     
– Én is így voltam ezzel, de sem úszóként, sem kapitányként nem tudom, miért. Talán azért, mert négyen mennek ki egyszerre ilyenkor a rajtkőhöz, már ez ad némi plusz erőt, s ha a csapatban van egy, netán két klasszis, az még tovább ösztönzi a társakat. Ráadásul az, aki egyéniben esetleg nem képes odakerülni a legjobbak közé, csapatban megteheti – hatalmas energiák szabadulnak fel egy-egy váltóverseny során.

Tarolhatnak az amerikaiak

Az amerikai férfikvartett, amelyik amúgy biztosan nem négy emberből áll majd papíron, hiszen az Egyesült Államok úszósportja annyira gazdag, hogy akár a komplett csapatot is kicserélhetik az előfutam és a döntő között, mind a 4x100-as, mind a 4x200-as gyorsváltóban, úgy is elvihetik az aranyérmet. Ezzel együtt senki se higgye, hogy könnyű dolga lesz a Caeleb Dressel vezette társaságnak, hiszen az ausztrálok és a brazilok egészen biztosan nem adják könnyen meg magukat, és akkor még nem beszéltünk Kínáról és Japánról. A japánok évek óta stabilan ott vannak a világ élmezőnyében, a kínaiak kapcsán idézzük az általános véleményt: „Kína kiszámíthatatlan, ott mindig történnek »csodák«, ez pedig aggodalomra ad okot...”

Európából feltétlenül számolni lehet és kell is a franciák, az oroszok, a britek és talán az olaszok csapatával is.

Sós Csaba (Fotó: Tumbász Hédi)
2021.08.05 12:24:22

Tokió 2020 SZŰCS ANDRÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A spanyolok végig nagy különbséggel vezettek, csak a végén tudtunk valamelyest közelebb jönni.

2021.08.05 04:11:28

Tokió 2020 KARÁDI ZOLTÁN

Tótka rajt-cél győzelmet aratott, Csipes Tamara ezüstérmes, Csizmadia Kolos, Kozák Danuta és a Nádas Bence, Kopasz Bálint páros negyedik lett.

2021.08.05 02:27:34

Tokió 2020 KARÁDI ZOLTÁN

Férfi kajakozóink a két középső pályán indulhatnak a 4.42-kor kezdődő fináléban. Női kajakosaink is megnyerték elődöntőjüket és a Nádas, Kopasz kajak páros 1000 méteren szintén finalista.

2021.08.05 00:38:42

Tokió 2020 H. Á.

A férfiak 10 km-es nyílt vízi úszásában végig az élmezőnyben haladó magyar szerezte újabb érmünket.

2021.08.04 23:26:15

Tokió 2020 LAKNER GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Végre olyan csapataink vannak, amelyekben nem egy emberen múlik minden.