Tokió 2020: Sok szódával elment – Bíró Attila

Vágólapra másolva!
2021.07.30. 13:23
null
Bíró Attilának tetszett néhány játékos karaktere az utolsó másfél negyedben (Fotó:MTI/Illyés Tibor)
A magyar női vízilabda-válogatott 17–13-ra legyőzte a házigazda Japánt a tokiói nyári játékok vízilabdatornáján,  A lefújás után Bíró Attila szövetségi kapitány és a játékosok értékeltek.

 

 

– Látta a japán női válogatott eddigi mérkőzéseit?

– Igen, ugyanúgy képes nehézségeket okozni, mint a férfi. Szódával elment – kezdte értékelését Bíró Attila, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya.

– Aggódott?
Motojima Makihiro, a japán női válogatott szövetségi kapitánya
„Csakis pozitívumként értékelhetem, hogy nagyszerű és szoros meccset játszottunk azzal a csapattal, amely az előző fordulóban megverte a világ legjobbját, az Egyesült Államokat. A magyar válogatott nagyon erős, az aranyérem egyik esélyese.”

– Voltak periódusok, amikor gondjaink adódtak, voltak ítéletek is, amik nem könnyítették meg a helyzetünket, ám ehhez már hozzászoktunk. Az tetszett, hogy az utolsó másfél negyedben megmutatkozott néhány játékos karaktere, beleálltunk a küzdelembe, és végül is magabiztos győzelem lett a vége.

– Jön a másik ázsiai csapat, Kína, mennyire hasonló a stílusa?
– Teljesen különböző. A japán az különleges vízilabda, a kínaiak viszont olyan erőpólót nyomnak, mint az amerikaiak és az ausztrálok – csak előbbiek ügyesek is –, úgyhogy nehéz lesz, hasonló szinten kell játszanunk, mint Amerika ellen, akkor lehet esélyünk, taktikával és ésszel nyerhetünk.

– Az Egyesült Államok–Oroszország 18–5-ös meccset látta?
– Az utolsó másfél negyedet, akkor érkeztünk az uszodába. Addigra az oroszok feladták, amit nem lenne szabad, de ez legyen az ő problémájuk. Mi mindent megtettünk, és ha nem is kevés, de sok szódával elment.

Gangl Edina:

„Már reggel szólt a kapitány, hogy felesben védünk, így fel voltam készülve rá, hogy jönnöm kell. Azért vagyok itt, hogy ha bármi baj van, segítsek – illetve úgy fogalmaznék, hogy a holtponton kellett átlendíteni a lányokat. Igyekeztem nagyon hangosan irányítani őket, mert úgy éreztem, a kommunikációval adódtak gondok, és egy ilyen csapat ellen ezt épp nem engedhetjük meg, mivel nagyon gyorsak, egy pillanat alatt elválthatjuk magunkat. Kicsit álmosan kezdtünk, a világligában ahogy nekik mentünk, és magabiztosan startoltunk, az most elmaradt, amitől vérszemet kaptak. Még a harmadik negyedben is vezettek, mert nem tudtuk őket megtörni az elején.

Minden győzelem értékes, jó, hogy ezt megszereztük. Ez a japán csapat sokat fejlődött az idők során, és különleges pólót játszanak férfi és női vonalon egyaránt, rettenetesen nehéz ellenük, egyedi és kellemetlen a stílusuk, amit most a játékvezetők díjaztak is: amint bementünk melléjük, már állítottak is ki. Munkából jöttünk, ez is lehet az oka annak, hogy nem nyílt ki annyira és olyan gyorsan az olló, mint szerettük volna. A hibákat át fogjuk beszélni az edzőkkel és a lányokkal is, hogy még egyszer ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy feleslegesen szoros marad a meccs: amikor meg lehet törni az ellenfelet, meg is kell tenni.”



Parkes Rebecca:
„Sajnos szorosabb lett, mint szerettük volna, de benne volt, hogy így alakul. A japánok kihasználták a lehetőségeiket, mi viszont képesek voltunk ezen is átküzdeni magunkat, és nyerni, ez a legfontosabb. Mindenki szeretett volna jól bekkelni, ám a japánok remekeltek az elején, úgyhogy harcolnunk kellett. A csapattársaim remekül olvassák a játékomat, a legtöbb centerpassz tökéletesen érkezett – néhány persze nem, de így lehet tanulni –, és a többiek is elvégezték a feladatukat, nemcsak én.”

 

TOKIÓ 2020
NŐI VÍZILABDA

CSOPORTMÉRKŐZÉS, B-CSOPORT, 4. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–JAPÁN 17–13 (3–4, 4–3, 5–3, 5–3)

Tokió, zárt kapuk mögött. V:
Alexandrescu (román), Putnikovics (szerb)
MAGYARORSZÁG:
Magyari A. – Illés A., SZILÁGYI D. 4, KESZTHELYI-NAGY 3, PARKES 6, Szücs G., Vályi V. 1. Csere: Gangl (kapus), Leimeter, GURISATTI 3, Rybanska, Garda Szövetségi kapitány: Bíró Attila
JAPÁN:
Sioja – Ura, Ivano, ARIMA 4, INABA 4, Niizava, Hasida 2. Csere: KUDO 2, Tokumoto, Jamamoto, Kavagucsi 1.Szövetségi kapitány: Motomija Makihiro
Gól – emberelőnyből:
8/6, ill. 8/2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik