Tokió 2020: mind a nyolc egységünk bejutott az elődöntőbe

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.08.04. 03:41
null
Kopasz Bálint Nádas Bencével is remek formát mutat (Fotó: Kovács Tamás/MTI)
Szerdán újabb négy kajak-kenu versenyszám selejtezőjét rendezték a tokiói olimpián. Férfi kajak egyes 200 méteren Csizmadia Kolos és Tótka Sándor, női kajak egyes 500-on Kozák Danuta és Csipes Tamara, míg férfi kajak kettes 1000 méteren Kopasz Bálint és Nádas Bence is futamgyőzelemmel jutott a csütörtöki elődöntőbe. Női kenu egyes 200 méteren Takács Kincső szintén továbblépett, azonban ugyanitt Balla Virágra, illetve a Béke Kornél, Varga Ádám kajak párosra még egy reményfutam várt a mai nap folyamán, de onnan ők is továbbverekedték magukat.


FÉRFI KAJAK EGYES 200 MÉTER

Első indulónk, Csizmadia Kolos 34.442-es idővel megnyerte az előfutamát, így egyből az elődöntőbe jutott. A harmadik előfutamban Tótka Sándor ugyancsak fölényes sikerrel (35.070), futamgyőztesként került az elődöntőbe, ráadásul úgy, hogy a végén már ki is engedett.

A versenybírók nagyon szigorúak itt, nem gondoltam, hogy berajtoltam, de ők mégis úgy ítélték meg, hogy igen. A második rajtom így biztonsági volt, ezzel együtt remekül sikerült és az oldalszélre is jól reagáltam– nyilatkozta az MTI-nek Tótka. –Holnap új nap, új hőmérséklet, új szél, meglátjuk. A meleget bírom, nyári gyerek vagyok, tőlem jöhetne még plusz tíz fok is. Mindenre fel vagyok készülve, még arra is, ha alulról fújna a szél."

Hozzátette: megveregette Csizmadia Kolos vállát, mert szerinte versenyzőtársa is nagyon jó munkát végzett.

NŐI KENU EGYES 200 MÉTER

Ebben a számban az utolsó pillanatban ugrott be Balla Virág a sérült Horányi Dóra helyére. Ehhez képest éppen csak lemaradt az elődöntőbe jutásról, miután harmadikként ért célba (46.852). Így rá ma még egy reményfutam is vár magyar idő szerint fél hat körül. Ugyan Takács Kincső nem rajtolt túl jól, viszont remekül hajrázott, ezért végül neki másodikként (47.977) ma már nincs dolga.

Nagyon jó érzésekkel telt ez a néhány nap itt Tokióban, Virággal együtt nagyon jól érezzük magunkat és hálásak vagyunk, hogy történelmet írhatunk, hogy női kenusként itt lehetünk az olimpián. Remélem, ez a könnyedség megmarad a verseny végéig"– nyilatkozott Takács Kincső.

NŐI KAJAK EGYES 500 MÉTER

Bár nem rajtolt a legjobban Kozák Danuta, a táv középső szakaszán már érvényesítette a fölényét és futamgyőzelemmel (1:48.730) jutott az elődöntőbe. Nem volt ez másképpen Csipes Tamarával sem, aki a táv nagy részében egy hajóhosszt vert a mezőnyre s végül majdnem egy másodperces előnnyel (1:48.790) lett első a futamában.

Ezúttal sem sikerült a rajtom, és nem mondom, hogy a versenyem tele volt erővel, de azért biztató volt. Szerettem volna nyerni, mert így remélem, hogy jobb sorsolást, könnyebb ellenfeleket kapok" – mondta az ötszörös olimpiai bajnok Kozák.

A szél most kevésbé erős, mint tegnap, viszont oldalról fúj, ezért nagyon nehéz elrajtolni, mert kifújja a hajót. Nem esett túl jól fizikailag, mivel a páros miatt három napja nem eveztem egyest, mentálisan viszont nagyon rákészültem, nehogy meglepetés érjen" – értékelt a parton Csipes Tamara.

FÉRFI KAJAK KETTES 1000 MÉTER

Az egyes megnyerése után Kopasz Bálint párosban, Nádas Bencével is remek formát mutat: 3:11.877-es idővel ebben a számban szintén futamgyőzelemmel sikerült kiharcolni a továbbjutást. Ezzel szemben Béke Kornél és az egyesben újdonsült ezüstérmes Varga Ádám viszont nem startolt túl jól és fél távnál nem is erőltette az első kettő közé kerülést, végül a negyedik helyen célba érve (3:22.732) rájuk a reményfutam vár, magyar idő szerint negyed hét után.

Nem gondolkodtam azon, milyen nagy dolgot vittem véghez tegnap, arra gondoltam, hogy párosban is szeretnénk jó eredményt elérni Bencével. Igaz, jó néhány olyan páros van a mezőnyben, amely már évek óta együtt készül és remek eredményekkel büszkélkedhet. Ezzel együtt bizakodó vagyok, jó formát mutattunk az első pályánkon" – nyilatkozott a K–1 1000 méter friss aranyérmese.
Nádas azt mondta: őt doppingolja, hogy Kopasz zseniális versenyzéssel olimpiai bajnok lett.

Nem mindenki mondhatja el magáról, hogy olimpiai bajnokkal megy K–2 1000 méteren. Tegnap délután a sikere után még kimentünk közösen edzeni, hogy még jobban összecsiszoljuk a párosunkat. Ma 750 méterig nagyon jó utazósebességgel tudtunk menni, aztán Bálint szólt, hogy engedjünk ki, mert magabiztosan vezetünk" – fogalmazott a szegedi kajakos.

Reményfutamok

NŐI KENU EGYES 200 MÉTER

Ezúttal sem rajtolt a legjobban Balla Virág, de most sikerült javítania, gyorsan visszazárkózott, majd át is vette a vezetést, végül pedig 46.218-as idővel megnyerte a futamot, ami elődöntőt ért.

FÉRFI KAJAK KETTES 1000 MÉTER

Béke Kornél és Varga Ádám sem kezdett túl jól, a táv zömében jócskán leszakadva a harmadik helyen haladtak – ebben a számban a futam első három helyezettje is továbbjutott –, 750-nél pedig még a kanadaiak is a mieink elé kerültek. Szerencsére a hajrában sikerült visszavenni a harmadik helyet, s végül így ők is folytathatják a csütörtöki elődöntőben.

A CSÜTÖRTÖKI PROGRAM

Elődöntők
2.30: férfi K–1 200 m – Csizmadia Kolos
2.37: férfi K–1 200 m – Tótka Sándor
2.44: női C–1 200 m – Balla Virág
2.51: női C–1 200 m – Takács Kincső
2.58: női K–1 500 m – Csipes Tamara
3.05: női K–1 500 m – Kozák Danuta
3.34: férfi K–2 1000 m – Béke Kornél, Varga Ádám és Nádas Bence, Kopasz Bálint
Döntők
4.35:
férfi kajak egyes (K–1) 200 méter – B-döntő
4.42: férfi kajak egyes (K–1) 200 méter – A-döntő
4.50:
női kenu egyes (C–1) 200 méter – B-döntő
4.57: női kenu egyes (C–1) 200 méter – A-döntő
5.15:
női kajak egyes (K–1) 500 méter – C-döntő
5.22: női kajak egyes (K–1) 500 méter – B-döntő
5.29: női kajak egyes (K–1) 500 méter – A-döntő
5.47:
férfi kajak páros (K–2) 1000 méter – B-döntő
5.55: férfi kajak páros (K–2) 1000 méter – A-döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik