SZŰCS ANDRÁS 2021.07.25 11:07 Frissítve: 2021.07.25 11:09

Drukkolni kell, és kész! – olimpiai napló

Van a kontrollálhatatlan érzéseknek az a sajátosságuk, hogy, hát – kontrollálhatatlanok. Ékes példákat szolgáltatott erre a XXXII. nyári olimpia első teljes versenynapja, kezdve a japán sport fél évszázados szentélyével, befejezve egy múlt héten emelt műanyag sátorral, benne maroknyi honfitársunkkal. Köztük nyilván velem, hogy hitelesítsem a történteket.

Így örültek a magyar tudósítók Szilágyi Áron sikerének (Fotó: Tumbász Hédi)

 

 
Fantasztikus! Szilágyi Áron harmadszor is olimpiai bajnok!
Szilágyi Áron: A feleségemnek mindig igaza van

Tudósítói csapatunk szombatja a térképre rajzolva szabászati ábrának is elment volna, és így is van rendjén: mentünk az események elé, meg rohantunk utána is. A legnagyobb béke eleinte a Budokanban honolt, ami nemcsak a cselgáncs, hanem a japán sport egyik szentélye, és mint ilyen, tökéletes tesztterepe lehetett volna annak, hogy miként lehet a legmagasabb szinten sportolni és szurkolni a járványügyi szabályok pontos betartása mellett – mégis ki merne szembemenni a renddel e szent helyen? (Amúgy a Beatles mert először, de ezt majd máskor elmeséljük.)

Drukkolásra vonatkozó előírások ugyebár volnának, hogy lehetőleg mindenki vigyázzban ülve tapsikoljon, esetleg mosolyoghat a maszkja mögött, viszont a száját még a „takaró” mögött se nyissa ki. Na de mondhatják ám ezt egy mégoly békés japán sportvezetőnek is, amikor földije a Budokan tatamijáról hajigálja ki az ellent... Ha valakinek ez felfoghatatlan, képzelje el, amint lepisszentik a Szigeten, amikor verjük a szerbeket pólóban, vagy finom úriemberekhez illő biccentést kérnek tőle, amikor Fiola Attila végigszólózik a Puskás gyepén, és kilövi a világbajnok jobb alsóját. Ez szimpla lehetetlenség, mert vannak az életnek olyan pillanatai, amikor nem kell visszafognunk magunkat, az lenne a hiba, ha nem élnénk meg az eseményt a maga teljességében.

Idevág, hogy az uszodába áttelepülve még az országúti kerékpár befutója is lekötötte a sajtóközpont jelentős hányadát, aztán odabent a szabadnapos úszók is olyan hangulatot varázsoltak versenyző csapattársaiknak, hogy még: az ütemes taps még tankönyvi, ellenben a ritmusos kántálás és az üdvrivalgás meg a felugrálás korántsem, és akkor meg sem közelítettük témánk gyújtópontját, Szilágyi Áron győzelmét.

Az usziban éppen végeztünk a napi események rögzítésével, amikor helyi idő szerint 21.15-öt ütött az óra. Ment a busz, alváshiány is fennáll, csak előtte le kéne adni még két anyagot, nehogy szóljanak otthonról... – minderre az egyetlen adható válasz, hogy az uszoda külső sajtóközpontjában, ebben a túlméretezett kempingsátorban átkapcsoltattuk a tévét a karddöntőre. Pillanatok alatt összeverődött egy tisztességes magyar (sajtó) B-közép, meg odaoldalgott egy olasz kolléga is, hátha. De nem, Szilágyi verhetetlen, és hiába vezetett már 7–3-ra, mire lehuppantunk, ez mit sem számított a tekintetben, hogy mit váltott ki belőlünk az első tokiói aranyérem.

Kontrollálhatatlan érzelmet.

Örömöt.

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Mirkó István, Nedelykov Tamás, Szűcs András, Tumbász Hédi

 

 

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.

2021.08.25 09:15:01

Tokió 2020 NAGY PÉTER, NÉMETH ANDREA, PAPP BÁLINT

A franciák az összesen megszerzett 33 érmükből 16-ot nem egyéni számban nyertek az olimpián.