Csernoviczki: A 48 kilóban biztosan ez volt az utolsó versenyem

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2021.07.24. 06:55
Magabiztos sikerrel kezdett Tokióban a 48 kilogrammos nőknél a cselgáncsozó Csernoviczki Éva, aztán sajnos utolérte a közelmúlt történelme: a sérülése miatti hosszú kihagyás, a kevés versenyen elért eredmény miatti rossz sorsolása következtében a súlycsoport favoritjával, a ráadásul hazai Tonaki Funával kellett megküzdenie a nyolcaddöntőben, aki sajnos megmutatta, miért ő a világbajnok. Július 25-én, vasárnap a nők 52 kg-os súlycsoportjában Pupp Réka lesz a következő tatamira lépő magyar.
„Még nem látok semmit előre, átgondolom...” (Fotó: Tumbász Hédi)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
„Még nem látok semmit előre, átgondolom...” (Fotó: Tumbász Hédi) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

Csodás pályafutás ért legalábbis szünethez, de talán a végéhez azzal, hogy Csernoviczki Éva kiesett a 48 kilogrammosok második fordulójában Tokióban.

Az olimpiai és vb-bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok, 5-szörös Eb-ezüst- és négyszeres Eb-bronzérmes dzsudokánk 34 évesen azt mondta a hazai világbajnokságon, hogy az volt az utolsó versenye, amiből következett a kérdés, hogy akkor ez az olimpia volt-e az utolsó?

„Meglátjuk, még nagyon friss az élmény – felelte, miután a japán Tonaki Funa ellen ipponnal veszített. – Egyelőre még nem látok semmit, csak annyit, hogy 48 kilóban biztosan ez volt az utolsó versenyem. Nem szeretnék többet fogyasztani, húsz éve tartom ezt a súlycsoportot, a testemnek szüksége van arra, hogy ne kínozzam...”

Ha már kínzás, annak beillett a sorsolás is, mivel Csernoviczki előtt piszok nehéz útvonal rajzolódott ki.
Az első fordulóra a világranglista-46. indiai Shushila Devi Likmabam jutott, aki még nem tűnt különösebben veszélyesnek: tavaly éppenséggel láthattuk Budapesten a Grand Slamen, amint kikapott a 16 között – éppen Csernoviczkitől. Ez volt az egyetlen egymás elleni meccsük mostanáig és a 26 éves rivális amúgy sem halmozza az eredményeket, nyerni például egyszer tudott csak, az U17-es Ázsia-bajnokságon...

…és most sem nyert, sőt, esélye sem volt rá.

Ugyan egy-egy intéssel álltak a küzdelmi idő felénél, akkor Csernoviczki szépen földre vitte, és ott is tartotta ellenfelét, aki moccanni sem nagyon tudott, úgyhogy az immár négyszeres olimpikon dzsudokánk leszorítással, ipponnal győzve jutott tovább.

Na de azt előre tudtuk, hogy innentől a lehető legrosszabb a folytatás, mert az ő ágára került Tonaki Funa, aki ugyanúgy 1995-ös, mint az indiai, csak vele ellentétben abszolút világklasszis, a súlycsoport favoritja, világranglista-3., 2017-ben Budapesten lett világbajnok, mellé van két vb-ezüstje, meg egy Ázsiai-bajnoki bronza is – és akkor még csak a legnagyobb világeseményeket soroltuk, például az öt Grand Slamjét nem, meg azt sem, hogy eddig 3/3-mal állt a lányunkkal szemben...

Ehhez jön még, hogy japánként rajta az ország szeme, hiszen az olimpia házigazdájánál nemzeti sport a cselgáncs, a Nippon Budokan pedig a sportág szentélye. 1964-re készült el, mit ad isten, akkorra, amikor az előző tokiói játékokra felkerült a programba a dzsúdó. Cselgáncsozóként itt bármit elérni nemcsak élmény, hanem megtiszteltetés is: amikor a 2019-es világbajnokságon Ungvári Miklósnak itt adták át az először odaítélt fair play díjat, klasszisunk úgy nyilatkozott, hogy pályafutása egyik legmeghatóbb pillanatát élte át.

Ezen a kultikus helyen Japán most arra készül, hogy mindkét nem összes súlycsoportjában érmet szerezzen, tovább erősítve helyét a sportági örökéremtábla élén, ami egyébként az egyetlen az összes ötkarikás sport közül, amit Japán ural. Tonakinak ehhez arannyal kéne hozzájárulnia, amivel nemcsak ő lenne az első, aki a –48 kg-os nők között olimpiát nyer hazai pályán, hanem a negyedik, akinek megvan a vb-olimpia dupla.

Nos, egyelőre halad sajnos, mert hasonlóan győzött Csernoviczki ellen, ahogy Évi az indiai ellen: a viszonylag kiegyenlített első időszak után földre vitte a lányunkat, és egy vazari értékű akció után tíz másodpercig kitartotta az akcióját, így ippon lett a vége.

Így ért véget honfitársunk számára a nyolcaddöntő, a negyedik olimpiája és legalább időlegesen a pályafutása is.

„Hibáztam az összemenetelnél, amit Tonaki kihasznált, nyilván ezért ő a világbajnok – folytatta Csernoviczki, miután láthatóan némi sírás után érkezett a vegyes zónába. – Nagyon nehéz ellenfelet kaptam a második fordulóra, tudtam, ha ezen túljutok, csak akkor van esélyem a jó szereplésre, hiszen nem voltam kiemelt, mivel a hosszú sérülésem miatt sok kvalifikációs versenyen nem tudtam elindulni. Csak másfél hónapom jutott a felkészülésre, ami nem ideális, ugyanakkor rendelkezem annyi rutinnal, hogy ezt tudjam kompenzálni. A versenyek azonban hiányoztak, elvégre csak egyen, a világbajnokságon küzdhettem. Várható volt tehát, hogy nem lesz jó sorsolásom – ha ez a meccs meglett volna, könnyebb ellenfelek következnek. Még nem látok semmit előre, átgondolom...”

OLIMPIA, TOKIÓ
CSELGÁNCS, NŐK

48 kg. 1. forduló: Csernoviczki Éva–Likmabam (indiai) 10:0. 2. forduló: Tonaki (japán)–Csernoviczki 10:0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik