GYŐRI FERENC 2021.11.22 00:12 Frissítve: 2021.11.22 00:30

Szabad akarat? – Győri Ferenc jegyzete

 


OU EST PENG SHUAI? Vagyis: hol van Peng Suaj? – tette fel a kérdést szombati címlapján a L'Équipe.

Vasárnapi ismereteink szerint erre azt felelhetnénk, hogy Kínában és épségben, merthogy feltűnt egy videón, amely egy pekingi ifjúsági tenisztorna döntője előtt készült, de a helyzet ennél komplikáltabb. A 35 éves teniszező rejtélyes zaklatási és eltűnési ügye az egész világon nagy vihart kavart. Miután hazája egy korábbi magas rangú politikusát, konkrétan miniszterelnök-helyettesét, Csang Kao-lit szexuális erőszakkal vádolta meg (igaz, egy állítólag tőle származó e-mailben ezt visszavonta), előbb nagyon rövid idő alatt a posztja tűnt el, aztán ő maga, nemcsak a kínai internetről, hanem teljes valójában.

Ha el is fogadjuk, hogy a videón és a plüssállatok sokaságával fémjelzett macskás képen tényleg ő látható, továbbá valóban együtt vacsorázott egy étteremben az edzőjével és néhány ismerősével, ráadásul valós időben, arra akkor sem találunk magyarázatot, miért nem reagál érdemben barátai és a nemzetközi teniszszervezet, a WTA megkeresésére. Noha az ázsiai nagyhatalom, a kommunista Kína az elmúlt egy-két évtizedben sokat változott, és a globális piac minden szegmensében igyekszik a világ élére kerülni, az államberendezkedés közel sem demokratikus.

Elég, ha csak az ujgurok Kína által hevesen tagadott üldözésére gondolunk, vagy éppen arra, hogy bár idővel tevékeny részt vállalt abban, hogy sikerüljön a határain túl is megfékezni a koronavírus-járványt, hónapokon át elhallgatta a betegség létezését.

Nos, a nők élete sem tűnik könnyűnek arrafelé, európai fejjel bele sem tudunk gondolni, milyen lehet a gyengébbik nem megítélése, társadalmi pozíciója. Ha a továbbra is érinthetetlen Kínai Kommunista Párt egyik vezető szereplőjét ennyire súlyos vád éri, akkor nem számíthatunk nyilvános vizsgálatra és transzparens kommunikációra, könnyen lehet, hogy sohasem tudjuk meg, mi lett az évek óta visszavonult Csang Kao-li sorsa, ha elítélik őt – már ha nem tették meg ezt már korábban. Ekkora presztízsveszteséget egyszerűen nem engedhet meg magának a kelet-ázsiai nagyvad, igaz, az is érzékenyen érintené, ha a WTA teljes egészében kivonulna az országból, az meg pláne, ha a botrány miatt veszélybe kerülne az olimpia integritása.

Peng Suaj világszerte ismert sportoló, ez erős fegyver a kezében. Hogy hová született, az viszont jelen esetben súlyos hátrány. Sajnos van okunk feltételezni, hogy nem szabad akaratából cselekszik, ugyanakkor éppen a személye, a tekintélye, a hírneve óvhatja meg attól, hogy a legborzasztóbb következményekkel járjon az az eset, amelynek elszenvedője volt. Bocsánatkérésre, a bűnös nyilvános bűnhődésére nem számíthatunk, egyelőre az aggodalom és a kétség az úr.


A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.01.23 22:28:28

Tenisz S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Noha Ion Tiriac a hétből öt meccsen jégen volt, 1964-ben Innsbruckból már úgy tért haza, hogy eldöntötte: az olimpiával együtt 1958 óta íródó hokis éveit is lezárja, s csak a teniszre koncentrál.

2022.01.18 02:45:11

Tenisz HARMATH ÁKOS

Az 55. GS-tornáján szereplő Anasztaszija Pavljucsenkova ellen három játék jutott a debütáló Bondárnak.

2022.01.17 05:27:48

Tenisz MURÁNYI DOMONKOS

A korábbi világelső alig több mint egyórás meccsen győzte le a GS-tornán most debütáló magyar lányt.

2022.01.16 23:50:17

Tenisz HARMATH ÁKOS

A 31 éves szerb pályafutása során első alkalommal győzte le a magyar éljátékost.

2022.01.16 22:43:23

Tenisz THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Nem kivételeztek a klasszissal.