Képes Sport
KLEIN RON
2021.04.19 16:41 Frissítve: 2021.04.19 21:34

Ezért megéri szívni – Benoit Paire idén csak a pénzdíj felmarkolásáért játszik

A szurkolók nélküli monte-carlói pályát temetőhöz hasonlította, a teniszt évről évre laposabbnak, a játékosokat képmutatóbbnak tartja, a Grand Slam-győzelemért pedig nem áldozná fel a jelenlegi életét Benoit Paire, aki ebben az idényben kizárólag a pénzdíj felmarkolásáért versenyez.

Benoit Paire korábban sem tartozott a kimért teniszezők közé, de a pandémia felborította a lelkivilágát (Fotó: AFP)

 

Vajon van-e joga panaszkodni a sportolónak, aki 3 óra alatt 12 ezer eurót (4.3 millió forint) keresett? Kritizálhatja-e a körülményeket egy teniszező, miközben százak dolgoznak megfeszítve azért, hogy versenyezhessen? Rossz példát mutat-e Benoit Paire, amiért őszintén elmondja a véleményét?

Hetek óta tart a vita a tenisz világában arról, miként érdemes megítélni a 31 éves francia játékost, akinek nevét a tavalyi US Openen emlegettük sokat: ő volt az, aki elkapta a koronavírust, ám a pozitív teszteredmény előtt még a szálloda előcsarnokában honfitársaival, köztük Kristina Mladenoviccsal kártyázott – a vége az lett, hogy többek között kizárták Babos Tímea és Mladenovic párosát is, amelynek reális esélye lett volna a végső győzelemre.

 NÉVJEGY: BENOIT PAIRE
Született: 1989. május 8., Avignon
Nemzetisége: francia
Sportága: tenisz
Kiemelkedő eredményei: 3x ATP-tornagyőztes (Bastad, 2015; Lyon, 2019; Marrákes, 2019), Grand Slam-nyolcaddöntős (Roland Garros, 2019; Wimbledon 2017, 2019; US Open, 2015)
Jelenlegi világranglista-helyezése: 35.
Legjobb világranglista-helyezése: 18.
Eddig keresett pénzdíja: 8 576 816 dollár

A ranglista 35. helyezettje a világjárvány kitörése óta állítja, nézők nélkül, buborékrendszerben nem érdemes tornákat rendezni, ám az idén új szintre emelte a tiltakozást: a vesztes mérkőzések után közli, egyáltalán nem érdekli a végeredmény, csupán elvégzi a munkáját, felmarkolja a pénzét, mielőbb kilép a buborékból, és utazik tovább. Paire ebben az idényben 10 mérkőzéséből kilencet elveszített, legutóbb a monte-carlói mestertornán, amelynek sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy miközben a tengerparton felállított pálya alapesetben a világ egyik legszebb sportlétesítménye, most, szurkolók nélkül úgy érezte magát, mintha egy temetőben ütögetne.

„Mindenki így gondolja, csak én vagyok az egyetlen, aki ki is mondja. A tenisz már nem jelent semmit, nem tesz boldoggá. Szomorúan néztem körül a mérkőzés előtt, hogy mi lett ebből a csodálatos hangulatú pályából. Hiába mondják, hogy ez Monte-Carlo… Kit érdekel? Szánalmas körülmények között teniszezünk. Alig várom, hogy otthon lehessek, ne kelljen maszkot hordanom és tesztelésre járnom” – jelentette ki Paire, aki a másik nagy „tiltakozóval”, az ausztrál Nick Kyrgiosszal ellentétben, nem dobta az idényt, február óta csupán egy versenyhetet hagyott ki.

Az egyik francia teniszszakíró azt kérdezte Twitteren Paire-től, ha ennyire utálja a jelenlegi szituációt, miért indul el szinte minden tornán, miközben tudja, a pandémia miatt egy ideig még biztosan nem változnak a szabályok. A sportoló reakciójában lefényképezte az azt rögzítő bejegyzést, hogy pályafutása során 8.5 millió dollárt (2.5 milliárd forintot) keresett – az idén egyetlen győzelemmel is 180 ezer dollárnál (54 millió forintnál) tart –, és csak annyit fűzött hozzá: ezért megéri szívni.

Tudják, mi történne, ha én győznék Párizsban? Több labdát el sem ütnék az idényben!” (Fotó: AFP)

Korábbi klasszisok azt várják a férfiak versenyeztetéséért felelő ATP-től, hogy büntesse meg Paire-t, hiszen a szabályok szerint a nem megfelelő hozzáállás esetén elvehető a pénzdíj, sőt, eltiltás is kiszabható, ám a francia március közepén, az Acapulcóban elszenvedett első fordulóbeli vereség után nevetve válaszolt.

„Miért tiltanának el? Nincs jogom itt lenni? Én kiadom magamból a maximumot a pályán, csak ez a maximum mostanság nem túl magas” – mondta Paire, aki korábban arról is beszélt, a pénzdíjak csökkenésével nem is éri meg igazán jól teljesíteni, hiszen van olyan 250-es kategóriájú viadal, amelynek első körös vesztese 10 ezer dollárt vihet haza, a végső győztes pedig 30 ezret.

Tény, a büntetés lehetőségét eredetileg azért vezették be, hogy a sérült teniszezők ne álljanak ki, majd adják fel a mérkőzést az első játszmában – ezt ugyanis könnyebb bizonyítani, mint azt, hogy a vesztes mekkorát küzdött a továbbjutásért. Paire például Monacóban óriási találkozón, három óra alatt veszített, és az összecsapást figyelve senkinek sem jutott eszébe, hogy veszíteni akar – az már más kérdés, hogy a sajtótájékoztatón ismét kifakadt…

 KYRGIOS TÉNYLEG NEM UTAZIK
A sportág másik megmondóembere, Nick Kyrgios egyetért Paire-rel abban, hogy ilyen feltételek mellett nem érdemes teniszezni. Az ausztrál azonban kollégájával ellentétben nem indul el a versenyeken csak a pénzdíjért, sőt, már az Australian Openen is közölte, nem valószínű, hogy szeretné bonyolult útvonalakon elhagyni az országot, hogy aztán nézők nélkül, buborékban, kizárólag a szálloda és a pálya között mozogva játszhasson.
Az elmúlt napokban a világranglista 57. helyezettje minden salakos eseményről visszalépett, tehát a Roland Garros végéig biztosan nem láthatjuk, ám az sem biztos, hogy a füves viadalok kedvéért eljön Európába – a salak kihagyása nem jelentett meglepetést, mert Kyrgios többször elmondta, hogy utálja azt a borítást, a párizsi Grand Slam-tornát pedig egyszerűen szarnak minősítette.
A 25 éves ausztrál egyelőre csak azt jelentette be, hogy tervei szerint indul a US Openen – ami augusztus 30-án kezdődik…

Brit sajtóhírek szerint az ATP-nél már beszéltek Paire ügyéről, ám egyelőre csupán 5500 eurónyi büntetést kapott a francia 2021-ben, azt is a játékvezető megsértéséért. Wimbledoni bajnok honfitársa, Marion Bartoli nem is a játéka miatt büntetné meg, hanem a nyilatkozataiért, amelyek rossz példát mutatnak a fiataloknak és ártanak a sportág megítélésének – Paire viszont nem érti, mitől lesz ő becsületesebb, jobb teniszező azért, mert hazudik…

Ezen a ponton érdemes felidéznünk a Racquet magazinnak írt sorait, mert ha megismerjük a koronavírus megjelenése előtti felfogását, jobban megérthetjük, miért viselkedett így az elmúlt hónapokban. A szakállas francia többek között leszögezte, semmit sem áldozna fel az életéből azért, hogy világelső lehessen, a Grand Slam-trófea nem szerepelt a céljai között, mert a teniszre játékként tekint, nála az a prioritás, hogy azok, akik a mérkőzéseit látják, jól érezzék magukat. „Az edzéseken rengeteg látványos ütést kipróbálok, ezek nélkül unatkoznék. Szükség van a trükkökre, az érzelmekre, mert a szurkolókat ez teszi boldoggá, és ők a legfontosabbak. Nem véletlenül Marat Szafin a példaképem. Ő is kimutatta az érzelmeit, mint én, akkor is, ha dühös vagy csalódott volt, mégis mindenki emlékszik rá, ami nem mondható el az összes Grand Slam-bajnokról és világelsőről. A tenisz ma már sokkal laposabb. A közösségi média miatt minden mondatod fontosságát felerősítik, az ATP pedig egyre szigorúbb, nem fejezheted ki magad őszintén, tiszta szívből, mert megbüntetnek. Csupa egyforma, udvarias, mosolygós, higgadt játékos. Nem hinném, hogy a nézőknek erre van szükségük – írta Paire, nagyjából össze is foglalva, miért viselik meg ennyire a zárt kapus találkozók. – Én úgy döntöttem, mindent megmutatok abból, amit érzek vagy teszek. Amikor nyaralok, miért ne innék meg egy pohár fröccsöt, mint bárki más? Sokan görcsösen meg akarják őrizni a róluk alkotott képet, aztán velük találkozom először a buliban. Nagyon sok a képmutatás a teniszben. Hiába készülnek az interjúk, ha a játékosok nem mondják el, amit valóban gondolnak.”

A francia úgy véli, a Nick Kyrgioshoz és az olasz Fabio Fogninihez hasonló őszinte figurák jót tesznek a sportágnak. Kyrgiosszal kapcsolatban például az egyik ausztrál televíziónak kijelentette, hiába kritizálja mindenki a hozzáállását, viselkedését, a mérkőzésein mégis mindig telt ház van, mert a szurkolók tudják, hogy biztosan jól szórakozhatnak.

Három ATP-trófeát emelhetett a magasba, jegyezték a 18. helyen a ranglistán, fantasztikus képességeivel magasabbra is juthatott volna, ám Paire nem vágyott, vágyik többre: „Sokan azt mondják, hagyjam most a bulizást, a golfozást, majd a karrierem után lesz időm lazítani. De én azt látom, hogy azok, akik mindent feláldoznak a sikerekért, sohasem lazítanak. A tenisz az életük, visszavonulásuk után pedig ürességet éreznek, ezért maradnak a sportágban valamilyen szinten. Ha én befejezem a játékot, sok minden marad velem a jelenlegi életemből, és ez tetszik. Nem vagyok féltékeny Roger Federer, Rafael Nadal vagy Novak Djokovics eredményeire, nagyon tisztelem őket, de teljesen más világot képviselnek. Évről évre látom, hogy miután Rafa megnyeri a Roland Garrost, két nappal később már füvön edz. Tudják, mi történne, ha én győznék Párizsban? Több labdát el sem ütnék az idényben!”

Már nem is akarja megregulázni az indulatait... (Fotó: AFP)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. április 17-i lapszámában jelent meg.)
2023.02.04 23:55:27

Tenisz nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A legjobb magyar az első pontját 0:4, semmi 40 után ütötte.

2023.02.04 13:54:06

Tenisz nemzetisport.hu

A gallok az utolsó pillanatban Adrian Mannarinót vetették be Fucsovics ellen, s a csereember győzött is.

2023.02.04 11:30:19

Tenisz nemzetisport.hu

A magyar páros nagyszerű teljesítménnyel múlta felül az ötszörös GS-torna-győztes Nicolas Mahut és Arthur Rinderknech duóját.

2023.02.03 12:43:08

Tenisz nemzetisport.hu

Piros Zsombor sikere után nem jött össze az újabb magyar győzelem.

2023.02.03 12:23:33

Tenisz nemzetisport.hu

A magyar teniszező a második szettben kis híján háromgémes hátrányba került, végül 6:3-ra azt is behúzta.