Karlovic sem tudta megállítani Federert, a svájci klasszis már elődöntős

Vágólapra másolva!
2009.07.01. 16:04
A második helyen kiemelt Roger Federer biztosította elsőként a helyét a wimbledoni nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elődöntőjében. A svájci klasszis három szettben, 6:3, 7:5, 7:6-ra verte meg a 22. helyen rangsorolt Ivo Karlovicot. Novak Djokovics azonban búcsúzott, a negyedik helyen kiemelt szerbet a német Tommy Haas győzte le 7:5, 7:6, 4:6, 6:3-re – így ő lesz Federer ellenfele. A harmadik helyen kiemelt Andy Murray három szettben győzött a spanyol Juan Carlos Ferrero ellen, életben tartva így a brit szurkolók reményeit. Utolsóként pedig Andy Roddick jutott a legjobb négy közé, miután öt szettben nyert az ausztrál Lleyton Hewitt ellen. A junior lányok versenyében Babos Tímea kettő, Susányi Zsófia három szettben biztosította helyét a legjobb nyolc között.
Federer ismét elődöntős Wimbledonban
Fotó: Reuters
Federer ismét elődöntős Wimbledonban
Federer ismét elődöntős Wimbledonban
Fotó: Reuters
Federer ismét elődöntős Wimbledonban

Nagyon úgy tűnik, hogy idén nem lehet megállítani Roger Federert Wimbledonban. A svájci klasszis különösebb megerőltetés nélkül jutott el a férfi egyes negyeddöntőjébe (Lu Jen-hszün, García-López, Kohlschreiber és Söderling össszesen egy szettet nyert meg ellene), ahol az addigi legkeményebb ellenfél, Ivo Karlovic várt rá.

A 22. helyen kiemelt horvát teniszező ugyanis Federer elleni meccse előtt 137 foghatatlan szervát ütött, sőt adogatást sem veszített még a tornán – egészen a svájci elleni mérkőzés első szettjéig. Igaz, Federer is csak egyszer jutott el bréklehetőségig, de azt ki is használta, és ennek köszönhetően 23 perc leforgása alatt 6:3-ra megnyerte az első szettet.

A második játszmában is hasonló volt a forgatókönyv: Federer ismét élt egyetlen lehetőségével, és 7:5-re győzött – a harmadik szettet pedig rövidítés után nyerte meg 7:6-ra, így mindössze 102 perc leforgása alatt biztosította helyét a legjobb négy között. Ráadásul a wimbledoni verseny sorozatban a 21. olyan Grand Slam-torna, amelynek elődöntőjét Roger Federer részvételével rendezik meg.

Némi meglepetésre Novak Djokovics számára a negyeddöntő jelentette a végállomásta tornán: a negyedik helyen kiemelt szerb klasszist a német Tommy Haas búcsúztatta a további küzdelmektől.

Haas győzelme annak fényében meglepetés, hogy a 24. helyen kiemelt versenyző eddigi karrierje során nem volt túl eredményes Wimbledonban, most először jutott be a torna elődöntőjébe. Saját elmondása szerint azonban „élete formájában” játszik – és ezt Djokovics ellen is bizonyította.

A német teniszező nagyon magabiztosan nyerte meg adogatásait az első szettben, és egyetlen bréklehetőségét kihasználva 7:5-re győzött; a második szett már szorosabb volt, de a rövidítés ismét az ő sikerét hozta. A harmadik játszmát behúzta a szerb, de a negyedikben Haas kihasznált egyet három bréklabdája közül, így ő jutott be az elődöntőbe, ahol Roger Federer lesz az ellenfele.

A hazai közönség kedvence, a harmadik helyen kiemelt Andy Murray magabiztosan győzött Juan Carlos Ferrero ellen. A spanyol szabadkártyával indult a tornán, de ennek ellenére eddig rendkívül magabiztos teljesítményt nyújtott, igaz, a közelmúlt a brit mellett szólt: két héttel ezelőtt, a queen’s-i torna elődöntőjében könnyedén megverte Ferrerót.

Az első szett szoros volt, Murray azonban minden mutatóban jobb teljesítményt nyújtott riválisánál, és főleg 27 nyerő ütésének köszönhetően 7:5-re győzött. A második játszmát Ferrero kezdte jobban, de 3:1-es vezetésnél elbizonytalanodott – a brit pedig köszönte szépen a lehetőséget, és végül 6:3-mal megnyerte a szettet.

Az utolsó szett már nagyon simára sikerült – Murray sikerével így továbbra is reménykedhetnek a brit szurkolók abban, hogy Fred Perry 1936-os győzelme után végre ismét brit teniszező nyer majd a wimbledoni tornán.

Utolsóként Andy Roddick és Lleyton Hewitt összecsapása ért véget a negyeddöntőben. Az estig tartó párharc rendkívül izgalmasan alakult: csak az ötödik játszmában dőlt el, hogy ki jut be a torna elődöntőjébe.

Végül a hatodik helyen kiemelt Roddick nyerte meg a végig kiegyenlített összecsapást, miután a mindent eldöntő szettben 6:4-re diadalmaskodott. Roddick a harmadik helyen kiemelt brit Andy Murrayvel csap össze az elődöntőben, míg a második helyen rangsorolt Roger Federer a német Tommy Haasszal találkozik.

MAGYAR SIKEREK A JUNIOR LÁNYOK KÖZÖTT

Babos Tímea és Susányi Zsófia is bejutott a legjobb nyolc közé Wimbledonban a junior lányok versenyében. A hatodik helyen kiemelt Babos magabiztosan verte meg az orosz Jana Bucsinát.A fiatal magyar teniszező az első szettet 7:5-re nyerte meg, majd a második játszmában csak egy játékot elveszítve jutott be a legjobb nyolc közé. Babos után nem sokkal Susányi Zsófia is biztosította helyét a negyeddöntőben: Susányi a holland Richel Hogenkampot – aki a második fordulóban a harmadik helyen kiemelt román Ana Bogdant győzte le – verte meg három játszmában.

JUNIOR LÁNY EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Susányi (magyar)–Hogenkamp (holland) 6:2, 3:6, 6:3
Babos (magyar, 6.)–Bucsina (orosz) 7:5, 6:1

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (12 550 000 font, füves pálya)

FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Roddick (amerikai, 6.)–Hewitt (ausztrál) 6:3, 6:7, 7:6, 4:6, 6:4
Murray (brit, 3.)–Ferrero (spanyol) 7:5, 6:3, 6:2
Haas (német, 24.)–Djokovics (szerb, 4.) 7:5, 7:6, 4:6, 6:3
Federer (svájci, 2.)–Karlovic (horvát, 22.) 6:3, 7:5, 7:6

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Roddick (amerikai, 6.)–Murray (brit, 3.)
Haas (német, 24.)–Federer (svájci, 2.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik