Presztízs, buli, hagyomány: kezdődik a síugrók 70. Négysáncversenye

Vágólapra másolva!
2021.12.29. 07:56
null
Németországban kezd, majd átugrik az új évbe és Ausztriába a mezőny (Fotó: AFP)
Szerdán Oberstdorfban elkezdődik a jubileumi, 70. Négysáncverseny, amely az évtizedek során a sportág valódi ünnepévé vált, tízezreket vonzva az ikonikus német és osztrák helyszínekre.
NS-SZAKÉRTŐ
Kelemen Zoltán,
nyolcszoros magyar bajnok síugró, korábbi négysáncverseny-induló

„Versenyzőként és edzőként tizenegyszer vettem részt a tornán, de volt, hogy magánszemélyként is elutaztam. Ez a síugrók egyik legnagyobb versenye – az olimpiát és a világbajnokságot is számba véve. Eljutni rá minden versenyzőnek valóra vált álom. Hetven éve mindig megrendezik, még hóhiány miatt sem maradt el soha, mert ha kellett, repülőgép-kifutópályáról hordták a helyszínre a havat. Folyamatosan nő a verseny népszerűsége, de akkor lett világszerte is ismert, amikor Sven Hannawald elsőként százszázalékos teljesítménnyel nyert, és a német televíziók is felkapták. Ez az egész síugrásnak nagyon jót tett, az újévi verseny Garmisch-Partenkirchenben mára az egyik legnézettebb sportesemény. Az Eurospor­ton Magyarországon is sokan néznek síugrást, néha azt kívánom, bárcsak akkor lett volna ilyen népszerű, amikor mi is versenyeztünk. A média remekül felkarolta a sportágat, tehát jó irányba haladunk. Ami a most kezdődő Négysáncversenyt illeti, nagyon örülök, hogy a szezon képe alapján nyolc-tíz ugró közül bármelyik megnyerheti. Most kimagaslik Karl Geiger és Kobajasi Rjoju, az összetett elsőségre nekik van a legnagyobb esélyük, de bárki más is kifoghat egy-egy jó napot. Szurkolok, hogy végig izgalmas és szoros versenyek legyenek, szerintem színvonalas küzdelem vár ránk.”


Ki gondolta volna 1922. január 1-jén, hogy a német síugrók által megálmodott újévi viadalt kereken száz évvel később is töretlen népszerűség mellett rendezik majd meg egy legendássá nemesedett torna keretében?

Az első két évtizedben az esemény még különálló versenyként zajlott, a második világháború után viszont – főleg osztrák részről – egyre nagyobb igény mutatkozott egy olyan közös torna megszervezésére, amely több egymást követő állomásból áll az új év első napjaiban. Az elképzelést eleinte ellehetetlenítette, hogy a németeket egy időre kitiltották a nemzetközi versenyekről, 1949-ben viszont végre megtört a jég, és szép lassan kezdett körvonalazódni a nagyszabású eseménysorozat tervezete.

Az illetékesek 1952 tavaszán ültek tárgyalóasztalhoz, hogy kidolgozzák a részleteket. A népszerű újévi ugrások helyszíne, a németországi (Garmisch-)Partenkirchen egyértelmű választásnak számított, míg az osztrákok ragaszkodtak egy-egy versenyhez Innsbruckban és Bischofshofenben. Bár a kezdetekben még nem volt nyilvánvaló, hogy a torna négy állomásból áll majd, az igazságosság miatt úgy döntöttek, a németek is két viadalt rendezzenek, így némi hezitálás után Oberstdorf is bekerült a programba.

A síugró-társadalom és a téli sportok szerelmesei körében óriási várakozás előzte meg a különleges tornát, amelynek első állomásán, 1953. január 1-jén több mint húszezren verődtek össze Partenkirchenben. A hat nemzet 50 indulójával zajló verseny nagy sikert aratott a többi helyszínen is, így egyértelművé vált, hogy lesz folytatás. Az ötvenes évek feszült politikai viszonyai, a vízummal kapcsolatos problémák és az időjárási viszontagságok sokszor óriási kihívás elé állították a szervezőket, a torna azonban évről évre egyre nagyobb érdeklődést generált, amit csak tovább növeltek a televíziós közvetítések.

 

A végső győztes nemcsak 100 ezer svájci frankot kap, hanem a patinás aranysas is az övé lesz (Fotó: AFP)
A végső győztes nemcsak 100 ezer svájci frankot kap, hanem a patinás aranysas is az övé lesz (Fotó: AFP)

1960-tól már nemcsak az újévi versenyt, hanem más állomások viadalait is élőben sugározták a

német és osztrák adók, így a nézettség és az indulók létszáma is folyamatosan emelkedett. A kezdetben még hezitáló klasszisoknak szép lassan magától értetődővé vált a részvétel, a Négysáncversenyen aratott diadal presztízse így kezdte megközelíteni a világbajnoki és az olimpiai aranyét. A néhány nap különbséggel megrendezett versenyek százszázalékos koncentrációt igényelnek az indulóktól, vagyis még győztes helyzetből is simán el lehet bukni a tornagyőzelmet az utolsó állomáson is.

A csaknem hét évtized során számos drámát, meglepetést és szenzációt hozott a négyversenyes viadal, amelybe még azok közül is sokan belenéznek, akik egyébként nem követik a síugrást. A karácsonyi és újévi időszak azért is optimális, mert ilyenkor jóval kevesebb sportesemény zajlik a világban, mint az év többi részében, így a hetven évvel ezelőtti osztrák-német kezdeményezés utólag is minden szempontból telitalálatnak bizonyult. A népszerűség és a presztízs ráadásul tucatjával vonzza a gazdag szponzorokat, vagyis anyagi szempontból sem lényegtelen, ki hogyan szerepel a Négysáncversenyen. A győztesnek járó pénzjutalom évről évre nő, az idei kiírás összetett első helyezettje nem kevesebb mint 100 ezer svájci frankkal és a ma már ikonikusnak számító aranysastrófeával gazdagodik.



A szervezők a kezdetek óta arra törekednek, hogy minél látványosabban, minél izgalmasabban alakuljanak az események, ezért is vezették be időközben a vk-versenyektől eltérő KO-rendszert, amelyben párokba sorsolva bonyolítják le az első kör ugrásait, tehát továbbjutásos alapon alakul ki a legjobb helyezésekről döntő második kör mezőnye (kiegészülve a „szerencsés vesztesekkel”). Az ugrásokért a távolság, a kivitelezés, a szélfaktor és a beülő magassága alapján állapítják meg a pontokat, a tornagyőzelem pedig azé, aki a legtöbb ponttal zár a négy viadalt követően. A verseny néhány korábbi kivételtől eltekintve hagyományosan Oberstdorfban kezdődik, az újévi garmisch-partenkircheni versennyel folytatódik, majd az innsbrucki állomás után Bischofshofenben avatnak győztest január 6-án.

A VILÁGKUPA-ÉLLOVAS KARL GEIGER VÉGRE ELHÓDÍTANÁ AZ ARANYSAST
A Négysáncverseny történelmében sokszor született már nagy meglepetés, de azért az esélyeseket mindig kiemelt figyelem övezi. Ezúttal a német Karl Geiger számít favoritnak, aki folytatná a sormintát, hiszen 2020-ban harmadik, egy évvel később második lett, így csak az arany hiányzik az éremkollekciójából. De az aktuális forma is mellette szól, a világkupában tíz verseny után majdnem százpontos előnnyel áll az élen. A mögötte tanyázó japán Kobajasi Rjojut sem szabad leírni, már csak azért sem, mert ő 2019-ben hibátlan győzelmi mutatóval nyerte meg a Négysáncversenyt. Jelenlegi formája alapján a norvég Halvor Egner Granerud, a szlovén Anze Lanisek és az osztrák Stefan Kraft is bizakodhat, de a címvédő lengyel Kamil Stoch is mindig az esélyesek közé sorolandó.


Bár napjainkban a járvány megköveteli a létszámbeli korlátozást (sőt, a németországi helyszínekre ezúttal nem engednek be nézőket), az elmúlt évtizedekben a versenyzők mellett a rajongóknak is mindig igazi ünnepet jelentett a Négysáncverseny, amelynek minden állomásán valódi bulihangulat uralkodott. A csodálatos helyszínek, a tekintélyparancsoló sáncok és a különleges atmoszféra Európa szinte minden pontjáról vonzza a nézőket, akik egy bögre forralt borral a kezükben olykor még táncra is perdülnek a hangfalakból üvöltő zenék hallatán – ezúttal ugyanakkor csökkentett létszámban.

Amit a négy legendás sáncról tudni érdemes (NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!)
Amit a négy legendás sáncról tudni érdemes (NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!)


A világ rengeteget változott az elmúlt száz évben, de az újévi ugrást – immár a hetvenedik Négysáncverseny állomásaként – 2022. január 1-jén is ugyanúgy megrendezik, az ikonikus torna pedig már szerdán elrajtol.

A 10 legnagyobb egykori sztár az osztrák és német sáncokon
Helmut Recknagel

Az 1953 óta megrendezett verseny első igazi szupersztárja, az 1958-as, 1959-es és 1961-es bajnok, aki harmadik diadalakor már a keletnémet csapatot képviselte, hiszen onnantól egészen 1990-ig két Németország indult síugrásban is a világversenyeken.
Veikko Kankkonen

A nagy finn klasszisok sorában az első, aki duplázni tudott a Négysáncon. Kankkonen 1964-ben és 1966-ban győzött, közben az első innsbrucki olimpián normálsáncon arany-, óriássáncon ezüstérmes lett. Négy évvel később ő vitte a finn zászlót a grenoble-i megnyitón.
Björn Wirkola

A norvég klasszisnak 1967 és 1969 között sikerült a mesterhármas, de személyes tragédiája, hogy favoritként is csak negyedik helyre volt jó az 1968-as grenoble-i olimpián. Viszont 1966-ból van két egyéni világbajnoki aranya, és az első ugró volt, aki 160 méterre repült.
Jochen Danneberg

A keletnémet síugróiskola egyik legjobb „tanulója” 1976-ban és 1977-ben győzött a Négysáncversenyen, köztük az innsbrucki téli olimpián normálsáncon egy ezüstre is futotta. 1973-ból van egy érvénytelen 166 méteres ugrása, ami akkor világcsúcsot ért volna.
Hubert Neuper

Az egyik legnagyobb osztrák figura a félig hazai Négysáncversenyeken: 1980-ban és 1981-ben övé lett az első hely, mi több, 1980-ban az összetett világkupa is, és még a Lake Placid-i olimpiáról is begyűjtött egy ezüstöt. Viszont érdemi karrierje csak három röpke évig tartott.
Matti Nykänen

A tragikus életű, 2019 februárjában elhunyt finn zseni kétszer (1983, 1988) győzött a Négysáncon, de alkohollal, botrányos nőügyekkel és börtön­évekkel kísért kalandos karrierjébe négy olimpiai és öt világbajnoki aranyérem is belefért. És még mi mindent nyerhetett volna…

Jens Weissflog

Rendszereken és Németországokon átívelően repkedett és nyert a Négysáncon: 1984-ben és 1985-ben NDK-beliként, 1991-ben és 1996-ban össznémet állampolgárként. Tíz év különbséggel három olimpiai aranyat is begyűjtött, másfél évtizedes pályafutását összetett vk-sikerrel kezdte.

Andreas Goldberger

Az osztrákok Goldija 1993-ban és 1995-ben tartotta otthon a Négysáncverseny trófeáját, mind a kétszer az utolsó viadalon, Bischofshofenben ugorva az élre. Nyert három összetett vk-t, két sírepülő-vb-t, és a világon először ő szállt 225 méterre – parádés!

Janne Ahonen

A finn csoda 1999-ben, 2003-ban, 2005-ben, 2006-ban és 2008-ban is megnyerte a Négysáncversenyt, ezzel egyedüliként ötszörös győztes. Hét (!) olimpián indult, 41 évesen még Pjongcsangban is, de csak két csapatezüstig jutott – ugyanakkor a világbajnokságokról van öt aranya.

Sven Hannawald

A német ugróé a dicsőség: elsőként nyert úgy Négysáncversenyt, hogy mind a négy helyszínen győzött. A 2002-es diadal után ráadásul meg tudta védeni a címét, igaz, a 2002–2003-as győzelmekor csak Oberstdorfban tudott az élen végezni. Plusz csapatban olimpiai bajnok 2002-ből.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik