Először lesz Amerika-Európa döntő „NHL-es” hokitornán

Vágólapra másolva!
2014.02.21. 10:23
null
Az amerikaiak a kanadaiakkal, a svédek a finnekkel játszanak rangadót az olimpia elődöntőjében (Fotók: Reuters, montázs)
Először rendeznek majd európai és tengerentúli jégkorong-válogatott közötti döntőt téli olimpián azóta, hogy az NHL-es sztárok is részt vesznek a játékokon. Szocsiban pénteken – magyar idő szerint – 13 órakor a svédek és a finnek találkoznak, 18 órától pedig a címvédő kanadaiak az amerikaiakkal csapnak össze az elődöntőben, azaz garantált a kontinensek közötti találkozó a fináléban.



Az NHL-esek 1998 óta szerepelhetnek téli olimpián. Naganóban Csehország–Oroszország, 2002-ben, Salt Lake Cityben és 2010-ben, Vancouverben Kanada–Egyesült Államok, 2006-ban, Torinóban Svédország–Finnország finálé volt. Azaz az NHL-es korszakban most fordul elő először az is, hogy valamelyik tengerentúli alakulat döntős lesz nem észak-amerikai olimpián. Kanada és az Egyesült Államok még dobogós sem volt saját kontinensén kívül az elmúlt 16 évben.

SZOCSI 2014
FÉRFI JÉGKORONGTORNA
ELŐDÖNTŐ (péntek)
Svédország–Finnország 13.00
Kanada–Egyesült Államok 18.00
A TOVÁBBI PROGRAM
a 3. helyért: szombat, 16.00
döntő: vasárnap, 13.00

Ezen időszak téli olimpiáit figyelembe véve a legtöbb érmük a finneknek van, szám szerint három (2006: 2., 1998 és 2010: 3. hely).

A finnek most is remekelnek, védekezésük és a kapusteljesítményük fokozatosan javul, a negyeddöntőben a házigazda oroszokat ejtették ki 3–1-gyel. A világbajnok svédek erejét jelzi, hogy három világsztárjuk – Henrik Zetterberg, Johan Franzen és Henrik Sedin – nélkül is magabiztosak.

A másik ágon az amerikaiak számítanak esélyesebbnek az eddig mutatott játékuk alapján. A góllövés és a védekezés is nagyon jól megy nekik, és most plusz motivációt jelenthet számukra, hogy a nagy ellenfelüknél, Oroszországban lehetnek aranyérmesek úgy, hogy a szintén örök rivális, címvédő Kanadát búcsúztathatják.

Az örökrangsorban a még versenyben lévők között Kanada vezet 8 olimpiai arannyal (plusz 4 ezüst és 2 bronz), az Egyesült Államoknak és Svédországnak 2–2 első helye van, előbbi még 8 ezüstöt és 1 bronzot, utóbbi 2 ezüstöt és 4 bronzot tud felmutatni, míg Finnország még nem diadalmaskodott ötkarikás játékokon (2 ezüst és 3 bronz).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik