Schlierenzauer kihasználta Ammann hiányát

CSATLÓS DÁVIDCSATLÓS DÁVID
Vágólapra másolva!
2010.02.06. 18:29
null
Gregor Schlierenzauer győzelemmel hangolt az olimpiára (fotó: Action Images)
Címkék
Gregor Schlierenzauer győzött a willingeni vk-versenyen. Az osztrák klasszis pályafutása 32. világkupaversenyét nyerte meg. Schlierenzauer ezzel 57 pontra csökkentette hátrányát az ezúttal távol maradó svájci Simon Ammann-nal szemben az összetettben.

 

Az olimpia előtti utolsó egyéni világkupaversenyt rendezték a willingeni nagysáncon. Az esélyesek közül Simon Ammann, Janne Ahonen és Adam Malysz is már gőzerővel készül Vancouverre, távollétükben a papírforma alapján osztrák háziversenyre számíthatott a népes német publikum.

A 12-es beülőből vágtak neki a versenyzők a viadalnak, innen az első sorozat feléhez érve Gregorz Mietus ugrotta a legnagyobbat 135 méterrel, ám az új pontozási rendszernek köszönhetően csaknem két ponttal Ville Larinto mögé, a második helyre sorolta a számítógép, ugyanis a lengyel versenyző majdnem 2m/s-os ellenszélben repült, s ezért pontlevonás járt, míg a finn szélcsendben érte el 134 méteres eredményét. 25-ös számmal érkezett az osztrák Michael Hayboeck és 139 méterrel átvette a vezetést 8.3 ponttal megelőzve Larintót. Anders Bardal révén a norvég ugrók is bemutatkoztak, az idén egyre jobb formába lendülő versenyző 138.5-nél ért talajt, fél ponttal maradt csak el Hayboecktől.

Már a 30. ugrónál járt a verseny mikor Walter Hofer versenyigazgató a 10-es beülőbe parancsolta a még sáncon lévőket, az új szabályok értelmében viszont már nem kellett megismételni az eddigi gyakorlatokat, automatikusan 8.6 pontot hozzáírtak az ezután következő versenyzők eredményeihez. A tegnapi kvalifikációt nyerő Tom Hildét a mínusz két beülő sem zavarta, 138 méterig szállt, s több mint 5 ponttal átvette a vezetést. Az őt követő Jakub Janda pedig már a 140 métert is túlszárnyalta, 141-nél csapta le a léceket, természetesen első helyre írták ki a nevét. De nem sokáig örülhetett, mert Michael Neumayer azonnal elragadta tőle. A hazai közönség hatalmas örömére 140.4 métet ért el, és ugyan gyengébb stluspontokat is kapott, mint Janda, a szélkorrekciónak köszönhetően 2.5 egységgel az élen találta magát.

Csak öten voltak hátra a sorozatból, és még mindig Neumayer vezetett. Érkezett azonban a próbaugrások során parádézó Andres Jakobsen, és 139 méterrel, valamint a szélkorrekcióval együtt két pontot vert a németre. Honfitársa, a  világcsúcstartó Björn Einar Romören 126-tal nem szólhatott bele az élen állók küzdelmébe, a még fent lévő három osztrák klasszis viszont annál inkább. Először Andi Kofler 134 méterének tapsolhattak a nézők, majd Thomas Morgenstern 139 méteres repülését csodálhatták meg, 4 tizeddel állt Jakobsen mögött.

Utolsóként Gregor Schlierenzauer következett, akitől Ammann távollétében kötelező győzelmet vártak szurkolói. Úgy tűnt, „Schlieri" meg is felel ennek, a sorozat legnagyobb ugrását mutatta be, 142.5-ig jutott, a nap legmagasabb stíluspontszámát kapta, és mivel mindössze 0.2m/s-es szembeszélben érte ezt el, alig sújtotta levonás, hat és fél ponttal megugrott üldözőitől. A második körbe fordulva Schlierenzauer mögött Jakobsen, Morgenstern, Neumayer, Janda, Hilde, Kofler, Hayboeck, Bardal és a hazaiak kedvence, Martin Schmitt alkotta az első 10 mezőnyét.

A második sorozat első nagy ugrására a tizenegyedikként leérkező Emmanuel Chedalig kellett várni, aki 133 méterre szállt, 4-gyel túlugrotta előző teljesítményét, kerek 12 ponttal átvette a vezetést, de még 19 versenyző hátra volt. Előtte és egy ideig utána sem akadt versenyző aki a 130-as határt átlépte volna, egészen David Zaunerig. Az osztrák „B-válogatott" tagja 140 méteres eredményével sokkolta a vetélytársakat, ezzel az élre ugrott, és toronymagasan vezetett. Az addigi eredményekből kiindulva dörzsölhette is a tenyerét, hiszen minden esélye megvolt rá, hogy előkelő helyezést érjen el a legjobb tíz között.

Martin Schmitt ugrása nyitotta a willingeni verseny fináléját. A lila sisakos közönségkedvenc 137.5 méteres után szinte felrobbant a stadion, azonban mindössze a harmaddik helyre írták ki a nevét Zauner és Michael Uhrmann mögé. Bardal 133 métere ebben a mezőnyben a feledhető kategóriába tartozott, Michael Hayboeck azonban 140.5 méternél landolt és átvette a vezetést honfitársától. Következett Andi Kofler, de nem volt veszélyes a két fiatal osztrákra. Tom Hilde azonban igen, 139 méterrel, remek stíluspontokkal az első helyen találta magát. Aaz őt követő Jakub Janda 138.5-ös eredménye csak harmadik helyre volt elég, és szinte biztosnak tűnt, hogy a cseh, bár végre kiváló formában ugrott, lemarad a dobogóról.

Az utolsó még toronyban lévő német, Michael Neumayer következett. A hazai közönség biztatása közepette 141 méterig jutott, jó esélye kínálkozott rá, hogy beférjen az első háromba (2008-ban állt utoljára dobogón). Jött Morgenstern, és mindössze 134.5 méterig jutott, s ez nem volt elég Neumayer ellen, így biztossá vált hogy lesz hazai versenyző az első háromban! Sőt feljebb is kapaszkodhatott volna, ha Jakobsen ront. A norvég azonban ezt nem tette meg,138.5 méter is elég volt neki, hogy átvegye a vezetést.

Már csak Gregor Schlierenazuer volt fent a sáncon. Ugyan gondja akadt a cipőjével, majdnem egy percig bajlódott vele, de nem zavarta meg a közjáték. 137.5 méterig jutott, 2009 után 2010-ben is győzni tudott Willingenben. Ennek köszönhetően alaposan megközelítette Simon Ammannt  a világkupában, így biztosra vehető, hogy az olimpia utáni 4 északi verseny hatalmas izgalmakat tartogat.

Holnap még egy csapatversenyt rendeznek Willingenben, utána azonban már az egész mezőny áttelepül a Csendes-óceán keleti partvidékére, mához egy hétre ugyanis már a vancouveri olimpián mérik össze tudásukat a világ legjobb síugrói.

 

SÍUGRÁS, VILÁGKUPAVERSENY, WILLINGEN
Nagysánc (HS 145)

1. Gregor Schlierenzauer (osztrák) 273.7 pont (142.5, 137.5)

2. Anders Jacobsen (norvég) 269 (139, 138.5)

3. Michael Neumayer (német) 264.5 (140.5, 141)

A vk állása (még 4 verseny van hátra)

1. Simon Ammann (svájci) 1249 pont

2. Gregor Schlierenzauer 1192

3. Thomas Morgenstern (osztrák) 749

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik