Lengyel és svéd siker Canmore-ban

CSATLÓS DÁVIDCSATLÓS DÁVID
Vágólapra másolva!
2010.02.06. 22:22
null
Emil Jönsson remekelt Canmore-ban (Fotó: Reuters)
Címkék
Kanadában, a Calgaryhoz közeli, Alberta állambeli Canmore-ban tartották meg olimpiai főpróbájukat a világ legjobb sífutói. Mivel a csapatok az utóbbi hetekben magaslati edzőtáborokat tartottak, a Sziklás-hegység vonulatai között 1500 méteres tengerszint feletti magasságban elterülő város ideálisnak ígérkezett a válogatottak számára. Nem mindenki gondolkozott azonban így, a finnek legjobbjai például kihagyták ezt a hétvégét, a norvégok pedig csak a férfiak sprintversenyébe neveztek, oda is B-válogatottjukkal.

A nők selejtezőjében a lengyelek kiválósága, Justyna Kowalczyk győzött Petra Majdic és Anna Olsson előtt. Igazán nagy meglepetést csak az idén már két sprintet nyerő svéd Hanna Falk visszalépése, valamint az elsősorban hosszútáv-specialistának számító Evi Sachenbacher 32. helye jelentett, amellyel nem tudta kvalifikálni magát a középdöntő futamaiba.

Az első előfutamban Kowalczyk viszonylag erős ellenfeleket kapott Arianna Follis, Marianna Longa és Olga Rocseva személyében, de esélyeshez méltó módon jutott be az elődöntőbe. Magabiztosan verte meg Rocsevát, Longa ért be harmadikként, ő már csak abban bízhatott, hogy szerencsés vesztesként jut a legjobb 12-be.

A második futamból kiemelkedett az idén remeklő szlovén Katja Visnar és a hazaiak kedvence, a torinói olimpiai bajnoknő Chandra Crawford, ő azonban a csalódást keltő ötödik helyen végzett csak, Visnar mögött a német Nicole Fessel jutott tovább egyenes ágon.

A harmadik futamot a hazaiak örömére Sarah Renner nyerte az osztrák Katerina Smutna és Magda Genuin előtt, a negyedikben pedig Petra Majdic bizonyult  a legjobbnak Ida Ingemarsdottert megelőzve, félelmetes időt mentek mindketten.

Az utolsó negyeddöntőben igen meglepő eredmény született,az olimpiai bajnok Anna Olsson ugyanis csak az ötödikként ért célba. Az elődöntőre a norvég Karianne Bjellaanes és a kazah Okszana Jackaja váltott jegyet.

Az első elődöntőben Visnar, Kowalczyk, Fessel, Rocseva, Smutna mellett az egyik szerencsés vesztesként továbbjutó kanadai Daria Gaiazova kapott helyet, de ahogy a többieknek, neki sem volt esélye a lengyelek klasszisával szemben. Kowalczyk magabiztosan jutott döntőbe, mögötte Smutna célfotóval lett második Fessel előtt, akinek nem maradt más, mint figyelni a másik futamot, és reménykedni, hogy időeredménnyel bejuthat a fináléba.

Ida Ingemarsdotter is bizonyította, hogy remek napot fogott ki: igaz, csak célfotóval, de megnyerte a második elődöntőt Bjellaanes előtt, és mivel a harmadikként és negyedikként beérkező Sarah Renner, illetve Okszana Jackaja ideje jobb volt, mint Fesselé, ők kerültek a döntőbe.

A finálé tükörsima versenyt hozott, ugyanis a Lengyelországban a „Hó Hercegnője" néven ismert Kowalczyk a nap legjobb idejével alaposan megverte a mezőnyt. csaknem 8 másodperccel volt jobb a másodikként beérő Ingemarsdotternél, a harmadik helyen a kanadai Renner végzett.

Kowalczyk ezzel tovább növelte előnyét a világkupában, de ami jelenleg lényegesebb, elképesztő formában várja az egy hét múlva kezdődő vancouveri játékokat.

A férfiak selejtezőjét a legnagyobb esélyes, azaz a svéd Emil Jönsson nyerte aki a hiányzó Ola Vigen Hattestad, Nyikita Krjukov, Alekszej Petuhov hármas mögött a negyedik helyen áll az idén a szakági világkupában. Mögötte az amerikai Torin Koos és a kazah Alekszej Poltaranyin futotta a legjobb időt. Kellemetlen meglepetés az uraknál is akadt, bár Tobias Angerer és Alekszander Legkov is a hosszabb távok specialistája, mégis gond nélkül bejuthattak volna a legjobb 30-ba 1.7km-en. Mivel azonban nem sikerült, mindketten kezdhettek csomagolni a vancouveri útra, míg társaiknak némi délutáni elfoglaltsága akadt

Az első negyeddöntőben nem történt nagy meglepetés, Jönsson nyert Axel Teichmann előtt,a másodikban viszont a kiesés szélére sodródott Dario Cologna a kazah Nyikolaj Csebotkónak és az orosz Nyikolaj Pankratovnak köszönhetően. Csakis idővel juthatott tovább. A hármas számú futam a papírformának megfelelően alakult, Björn Lind és Loris Frasnelli jutott tovább, a negyedikből pedig  svéd Teodor Peterson és a kvalifikációban remek Koos lépett tovább a Top 12-be. A legszorosabb befutó az utolsó negyeddöntőben volt, a norvég John Kristian Dahl és a kazah Nyikolaj Csebotko örülhetett.

Elképesztő befutó volt az első elődöntőben, Emil Jönsson célfotóval nyert Csebotko előtt, de 1 másodpercen belül ért be Frasnelli, Pankratov és a „lucky loser" Anders Gloersen is. A futam erősségét jelzi, hogy Axel Teichmann végzett az utolsóként. A 2010-es naptári évben egészen elképesztő formában versenyeznek a svéd sprinterek, így nem volt meglepő, hogy a második futamot is a fehér mezes északiak versenyzője nyerte. Björn Lind ezredekkel verte meg a norvég Dahlt, de idővel döntőbe jutott „Teo" Peterson és Dario Cologna is, utóbbi már-már Steven Bradbury 2002-es olimpián bemutatott versenyzését idézte, olyan szerencsés vesztese volt az előfutamoknak.

A hölgyeknél már láttunk izgalommentes finálét, Emil Jönsson gondoskodott róla, hogy a férfi döntőben se rágja le senki túlzottan a körmét. A mostanában rá jellemző magabiztossággal verte meg vetélytársait, több mint hat másodpercet kapott tőle a másodikként beeső Dahl, Cologna pedig egy harmadik hellyel gazdagította eddigi eredménysorát.

Jövő héttől már az olimpián csapnak össze a sífutók, elképzelni sem lehet micsoda izgalmakkal, ha a mai mezőny kiegészül a legjobb norvég és orosz sprinterekkel, bár Emil Jönsson ennek ellenére is az egyik toronymagas esélyesnek számít majd Vancouverben.

SÍFUTÁS, VILÁGKUPAVERSENY, CANMORE
Női sprint (1.45 km)

1. Justyna Kowalczyk (lengyel) 3:28.7

2. Ida Ingemarsdotter (svéd) 3:36.3

3. Sara Renner (kanadai) 3:37.1

SÍFUTÁS, VILÁGKUPAVERSENY, CANMORE
Férfi sprint (1.7 km)

1. Emil Jönsson (svéd) 3:31.5

2. John Kristian Dahl (norvég) 3:38.1

3. Dario Cologna (svájci) 3:38.3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik