A nőknél német, a férfiaknál orosz siker

CSATLÓS DÁVIDCSATLÓS DÁVID
Vágólapra másolva!
2010.01.24. 13:12
null
Sachenbacherék győztek a nőknél (Fotó: Action Images – archív)
Címkék
A nők mezőnyében a németek, a férfiaknál az oroszok számára sikerült a legjobban az olimpia előtti főpróba.

NŐK

Látványos számokkal, a csapatsprintekkel zárult az oroszországi Ribinszkben rendezett világkupa-hétvége. A skandináv nemzetek távollétében 10 váltó: négy orosz, két német, két olasz, egy szlovén és egy svájci kettős vágott neki a hat körből álló női versenynek, a köröket felváltva tették meg a párok szabad stílusban.

Remekül kezdett a Vesna Fabjan, Katja Visnar alkotta szlovén váltó, a start után azonnal élre álltak, és az első két körben ők diktálták a  tempót. Egyedül az Antonella Comfortola, Elisa Brocard alkotta olasz váltó szakadt le a mezőnytől, a harmadik kört kezdve már hét másodperc volt a lemaradásuk. Kicsit elszakadt üldözőitől az első számú orosz kettős, Irina Hazova majd két másodperc előnnyel adta át Olga Rocsevának a képzeletbeli stafétát. A nyomukban a két német, a szlovén és a svájci csapat loholt, őket pedig a maradék három orosz váltó követte alig lemaradva.

A negyedik körben Fabjan és Sachenbacher felért Rocsevára, így a három váltó együtt haladt az élen, és egyre inkább eltávolodott az üldözőktől. Az utolsó előtti körben aztán Stefanie Boehler gondolt egyet, és pillanatok alatt ellépett orosz és szlovén ellenfelétől, csaknem tíz másodperces előnnyel indíthatta el Evi Sachenbachert. Rocseva minden erejét összeszedve igyekezett felérni rá, de nem járt sikerrel, Sachenbacher biztosan hozta be az első helyre a németek első számú csapatát, az üldözésben elfáradó Rocsevát pedig lehajrázta Fabjan, így a szlovén hölgyeké lett a második hely, a hazaiaknak mindössze a dobogó legalsó foka jutott.

SÍFUTÁS, VILÁGKUPAVERSENY, RIBINSZK

Női sprintváltó (6x1.3 km)

1. Németország I (Stephanie Böhler, Evi Stehle Sachenbacher) 17:04.6

2. Szlovénia (Katja Visnar, Vesna Fabjan) 17:08.5

3. Oroszország I (Irina Hazova, Olga Rocseva) 17:09.1

FÉRFIAK

A férfiak versenyében 14 váltó feszült egymásnak: két olasz és két kanadai, egy-egy észt, német, svájci, fehérorosz, szlovák, kazah, valamint négy orosz kettős küzdelmét figyelhette a hangos ribinszki publikum.

Esélyeshez méltóan kezdett a Nyikolaj Morilov, Alekszej Petuhov páros, első helyen váltott, mögötte az olimpiai bajnok Christian Zorzi, Renato Pasini alkotta olasz csapat haladt, egy bolyban mind a 12 további vetélytárssal.

A második kört már az olaszok vezetésével tette meg a mezőny, a váltáshoz a Fabio Pasini, Loris Frasnelli alkotta kettes számú csapatuk ért elsőként. Mögöttük Zorziék, a Wenzl-Tscharkne fémjelezte német kettős és a négy orosz váltó, a nyolcadik helyen már hét másodperc hátrányban következtek a kazahok. Mivel a harmadik körben kicsit kifújták magukat a csapatok, így ismét összerázódott a mezőny. Egészen az ötödik körig tartott a vihar előtti csend, amikor Zorzi vezetésével egy öt fős csoport elszakadt a többiektől. Meglepetésre a fehérorosz váltó tartotta vele legjobban a lépést, de az utolsó váltáshoz érve már egy másodpercen belülre került Tscharkne, Fabio Pasini és Morilov is.

A váltás az oroszoknak sikerült a legjobban, Alekszej Petuhov úgy indult el, mint akit puskából lőttek ki. Renato Pasini és Frasnelli igyekeztek tartani vele a lépést, Wenzl és a belorusz Karnyejenka számára gondot okozott az orosz tempója.

A hátsó emelkedőn már csak Petuhov és Frasnelli párbajává szűkült a verseny, Pasini lemaradt, Wenzl pedig elesett, és ezzel leszakította a fehérorosz csapatot is. A célegyenesbe érve Petuhov esélyt sem hagyott olasz ellenfelének, hogy megelőzze, így a hazai szurkolók hatalmas örömére az oroszok első számú kettőse nyerte a versenyt a Fabio Pasini, Loris Frasnelli olasz páros előtt, Wenzl pedig bukása ellenére is le tudta végül hajrázni a teljesen elfáradó Renato Pasinit (az egyes számú olasz váltó második emberét), így harmadik helyet szerzett a német csapatnak.

A ribinszki verseny nagyon fontos főpróba volt az olimpiára készülő sprinterek számára, hiszen majdnem pontosan egy hónap múlva, február 22-én ugyanilyen rendszerű, szabad stílusú sprintversenyt rendeznek Vancouverben, ahol a – jelenleg hazájuk bajnokságában vitézkedő – norvég és svéd klasszisokkal kiegészülve még izgalmasabb versenyeket láthatunk.

SÍFUTÁS, VILÁGKUPAVERSENY, RIBINSZK

Férfi váltó (6x1.3 km)

1. Oroszország I (Nyikolaj Morilov, Alekszej Petuhov) 14:52.2

2. Olaszország II (Fabio Pasini, Loris Frasnelli) 14:52.8

3. Németország (Tim Tscharnke, Josef Wenzl) 14:57.4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik