Gigi Becali: a juhász fiából a román foci bumburnyák királya

Vágólapra másolva!
2012.03.28. 11:35
Címkék
Filmre kívánkozna az élete, de őszintén reméljük, hogy soha senkinek nem jut eszébe ezért kamerát venni a kezébe. Gigi Becali, a Steaua Bucuresti mindenható tulajdonosa gyanús körülmények között gazdagodott meg, idegengyűlölő, antiszemita, de EP-képviselő, és saját pénzén épített újjá egy falut. És nem képzeli magát Jézusnak...

„A nap mondása" rovatunk aktuális szereplője egyesek szerint üde színfolt az európai futball világának olykor fakó és unalmas vásznán, mások szerint azonban gennyes fekély a szervezet egészségtől pirospozsgás testén. Nyilvánvaló, hogy egyik állítás sem fedi le teljes egészében a valóságot, miközben mindkettőben ott lapul nem kevés igazság. Az 53 éves Becali egy, a II. világháború utáni kommunista hatalomátvétel után a hírhedt Vasgárdával fenntartott, vélt vagy valós kapcsolata miatt a Kárpátokon túlra száműzött aromán család leszármazottja. A juhtenyésztéssel foglalkozó família szerencsésebb ágához tartozó Giovanni és Victor Becali (Gigi két unokatestvére) már a '80-as években ismert lett a helyi fociban, mint a Dinamo Bucurestihez közel álló játékosügynök. Gigi is Dinamo drukker volt, szerette a focit, csak pénze nem nagyon volt ahhoz, hogy el is érjen benne valamit.

Minden oka megvan a jókedvre (Fotó: Action Images)
Minden oka megvan a jókedvre (Fotó: Action Images)

Az első millió története
Egészen addig, amíg jó érzékkel el nem cserélt egy, a fővárostól 15 kilométerre lévő területet a román hadsereggel annak Bukarest északi részén álló telkére. És, minő szerencse: a '90-es évek elején rakétaként emelkedtek meg a környéken a telekárak, így Gigi busás haszonnal adta el a földeket, ahol azóta irodaházak magasodnak. Az csak egy évtizeddel később derült ki, hogy a csereügylet során átadott föld a megállapodáskor még nem is volt az övé – addig nem vette meg, amíg nem volt fix az üzlet az egyenruhásokkal.

Persze, hogy szabadítsák ki! Hogy is tartóztathatták le? (Fotó: Action Images)
Persze, hogy szabadítsák ki! Hogy is tartóztathatták le? (Fotó: Action Images)

Gigi és a tradíciók
Nem ez volt Gigi egyetlen merész húzása, aki az ingatlanbiznisz idején kapcsolatba került a katonaság szárnyai alatt éldegélő Steaua csapatával. A döbbenetesen nevetséges öltözködéséről és elképesztő evési szokásairól (Gigi nem preferálta az evőeszközök használatát) ismert jövevény ahogy gazdagodott, úgy hágott egyre följebb a klub
hierarchiájában, mígnem 2003 februárjában ő lett a fővárosi piros-kékek többségi tulajdonosa. Ez a Steauta azonban már nem az a Steaua, amelyik 1986-ban megnyerte a BEK-et: 2005-ben a gonosz adóhatóság rászállt a törvénytisztelő üzletemberre, akit képesek voltak egy nevetséges, 11 millió dolláros adótartozás miatt zaklatni...
Gigi perelt, amit meg is nyert, de azért biztos, ami biztos alapon, csődbe vitte a Steauát, elkerülve, hogy valaha is be kelljen fizetni a klub által felhalmozott adósságokat.

Bemennék a bankomba
Az alkalmi pénzügyi nehézségek legjobb módja, ha az embernek saját bankja van. Gigi meg is próbált gründolni egyet Becali Bank néven, azonban a Román Nemzeti Bank ezt a tervét megvétózta. A helyi lapok szerint a központi pénzintézet ilyet csak abban az esetben tesz, ha nem látja biztosítottnak a bank törvényes, átlátható és tiszta működését. Hát, nem látták... Gigi persze ezt nem hagyta annyiba: perrel fenyegette meg a nemzet bankot, az elnökéről pedig így nyilatkozott: "Az egy ökör, egy frusztrált és irigy idióta."

De szeretnék, de szeretnék képviselő lenni
Bizony, Gigi másik nagy álma, hogy parlamenti képviselő lehessen – ez is összejött, mondjuk, jó szívvel csak fél sikernek neveznénk... Hősünk próbálkozott a romániai olasz kisebbség és az Új Generáció - Keresztény Demokrata Párt színeiben is, de folyton felsült. A bukaresti törvényhozás be nem vétele után nemzetközi vizekre hajózott, és Brüsszelt célozta be. Itt már több sikerrel járt: 2009-ben barátja, Corneliu Vadim Tudor Nagy Románia pártjában szerzett mandátumot. Amivel egészen addig nem tudott élni, amíg le nem zárult ellen egy romániai rendőrségi vizsgálat, és vissza nem kapta utazási engedélyét.

Két összeillő ember: Gigi és Corneliu Vadim Tudor (Fotó: Action Images)
Két összeillő ember: Gigi és Corneliu Vadim Tudor (Fotó: Action Images)

Majdnem elnök lett
Legalábbis az egóját ismerve biztosan így tálalja a történetet, ami arról szól, hogy az egyszeri juhász elindult a 2009-es román elnökválasztáson, ahol a szavazatok közel 2 (kettő) százalékát szerezve meg kis híján beült a Cotroceni Palotába.

Nem vagyok Jézus
Legendás történet, de, ha igaz lenne, az annyira kínos lenne, hogy inkább Gigi is szimpla kitalációnak nevezi. Ezek szerint rendelt egy festményt, ami Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című képének a másolata. Csakhogy itt középen nem Krisztus ül, hanem Gigi Becali körülötte pedig nem az apostolok, hanem a Steaua nagyszerű vezetői. A dologból - mondja Gigi - annyi igaz, hogy van egy ilyen kép, de azt nem ő rendelte, hanem egy tisztelőjétől kapta ajándékba. Mert neki olyan is van...

Egy áldott jó ember az egyház óvó karjai alatt (Fotó: Action Images)
Egy áldott jó ember az egyház óvó karjai alatt (Fotó: Action Images)

Vesszen mindenki!
Gigi nem egy bonyolult fickó: egyszerű lélek, aki nem szereti a körmönfont dolgokat. A világ, amiben él legyen egyszerű, nem kellenek bele ilyen-olyan devianciák meg különc viselkedési formák. Így aztán Gigi fáradhatatlanul harcol a melegek jogainak elismerése ellen, számos homofób kirohanás kíséretében (nem egyszer a romániai ortodox egyház támogatása mellett).

Gigi amennyire tiszteli és szereti az olasz kisebbséget, annyira gyűlöli a magyart. Kifogyhatatlan az ötletekből, amikor arról van szó, hogyan támadhatná meg a romániai magyarságot. A Steaua fejére növő, az elmúlt években két bajnoki címet is szerző, a magyar Pászkány Árpád által támogatott CFR Cluj csapatát, egyebek mellett, azzal is vádolta, hogy magyarországi szabadkőművesek segítik. Hogy ez kinek miért lenne jó, az nem derült ki.
Ugyancsak futballügyben okozott botrányt, amikor 2001 novemberében a testőreivel együtt helyben hagyta a "Fotbal la Maxx" című tévéműsor afrikai származású műsorvezetőjét. Gigi, természetesen, a zsidókról és a romákról sincs jobb véleménnyel, aminek rendszeresen hangot is ad.

Gigi senkire nem emel kezet – jámbor ő, mint Krisztus urunk (Fotó: Action Images)
Gigi senkire nem emel kezet – jámbor ő, mint Krisztus urunk (Fotó: Action Images)

Ütős legény
Gigi soha nem arról volt híres, hogy ölbe tette kézzel várja, hogy megtalálja őt a baj. Nem, ő elébe ment az eseményeknek, így saját képére formálhatta azokat. Az Adevarul című lap újságírójának egy kávézóban esett neki, mert az meg merte védeni a fentebb említett bántalmazott műsorvezetőt.
Az Antena1 tévé stúdiójában addig sértegette a műsorvezetőt és a csatorna munkatársait, míg sikerült verekedést provokálnia. Ugyanebben az évben, azaz 2005-ben egy másik tévéssel is meggyűlt a baja, aki szatirikus műsorában ki merte őt figurázni. Leköpte, megpofozta és egy üveg borral leöntötte a szerencsétlent. Ezt követően kapta a „Keresztelő Szent János" becenevet.
A Steaua egyik 2006-os bajnokija után testőrei a felszólításának engedelmeskedve bántalmazták a Realitatea TV műsorvezetőnőjét. 2007-ben, amikor először pályázott az Európai Parlamentbe, egy képviselőnőnek ment neki, azt állítva, hogy "inkább a körúton lenne a helye, mint az Európai Parlamentben". 2008-ban egy kaszinóban bontotta a rendet, miután kiborult azon, hogy egy komolyabb összeget veszített. Röpködtek a bárszékek, törtek az ablakok...
2009. április 2-án letartóztatták, miután kiderült, hogy törvénytelenül fogva tart három embert, akiket azzal vádolt, hogy ellopták az autóját. 29 nap elzárásra ítéltek, amiből végül 15-öt ült le. Az idő szorításában innen volt kénytelen beadni jelentkezését a később elnyert EP-helyre.

Mindezek ellenére, vagy mindezért, Romániában meglepően népszerű Becali, amolyan népmesei hős, aki szembeszállva megannyi ármánnyal, karakánul kiáll önmagáért és a maga által, a maga örömére alkotott világért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik