Új Iniesta? Új Xavi? Náluk is jobb? Pedri lehet az FC Barcelona Messi-pótlója

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2021.09.14. 13:13
null
Pedri az olaszok elleni elődöntőben – a spanyolok vezérévé lépett elő az Eb-n (Fotók: AFP, Getty Images)
Az FC Barcelona futballcsapatának ifjú középpályása mindössze 18 évesen a nyári Európa-bajnokság egyik legjobbja volt, és már annyit ér, mint a klubtól távozó Lionel Messi...


Tudják, ki volt az egyetlen spanyol futballista, aki bekerült az UEFA-nál az Európa-bajnokság álomcsapatába? Segítünk azzal, hogy ugyanez a játékos kapta a torna legjobb fiatal labdarúgójának (az 1998. január elseje után születettek kaphatták) járó elismerést. A Pedriként ismert Pedro González Lópezről van szó, a Barcelona 18 éves középpályásáról, aki a 2020–2021-es idényben robbant be a nemzetközi élvonalba.

NÉVJEGY: PEDRO GONZÁLEZ LÓPEZ
Született: 2002. november 25., Tegueste
Nemzetisége: spanyol
Sportága: labdarúgás
Posztja: középpályás
Válogatottság/gól: 10/–
Klubjai: Las Palmas (2019–2020), Barcelona (2020–)
Kiemelkedő eredményei: Király-kupa-győztes (2021), olimpiai ezüstérmes (2021), Európa-bajnoki elődöntős (2021)


A Las Palmasnál nevelkedő fiatal játékos átigazolásáról 2019 szeptemberében állapodott meg a két klub, de hivatalosan csak 2020 nyarától lett a katalánok játékosa. Manapság aprópénznek számító ötmillió eurót fizettek érte, cikkünk írásakor, szeptember elején pedig már nyolcvanmillió (!) euróra becsüli az értékét a mértékadó Transfermarkt... Ugyanannyira, mint Lionel Messiét...

Pedri szerint Andrés Iniesta művész volt
Pedri szerint Andrés Iniesta művész volt

Azt sem árt hozzátenni, hogy a szurkolók eleinte nem voltak lelkesek a megszerzése miatt. Pedri két évvel korábban az ősi rivális Real Madridnál járt próbajátékon, ám a királyiakat nem győzte meg. Ezek után sokan tartottak attól, tud-e majd érvényesülni a sztárokkal teletűzdelt Barcelonában. Egyelőre kijelenthető, hogy sikerült neki – és ezzel gyerekkori álma is teljesült. Az ő esetében ugyanis nem csupán üres marketingszöveg, hogy kiskora óta a Barcelonának szurkolt. A családjában szinte mindenki a katalán klubért rajong, Pedri is többször elmondta, hogy gyerekként az evőeszközöktől kezdve a paplanon át a falon lógó poszterekig minden tele volt a Barcelona címerével.

A kezdet ugyanakkor nem volt zökkenőmentes. Eleinte az is szóba került, hogy kölcsönadják Németországba, s erre lett is volna lehetősége. A hírek szerint a Bayern München és a Mönchengladbach is szívesen látta volna őt, és logikus lépésnek is tűnt a kölcsönjátéka, miután nem volt egyértelmű, hogy be tudja verekedni magát a Barcelona kezdőcsapatába.

„Mindent megteszek, hogy bizonyíthassak a Barcelonában, úgy érzem, jól illeszkednék az együttes játékába  – mondta 2020 nyarán a katalán Sportnak. – Ha viszont a klub úgy érzi, hogy még nem állok készen, akkor nyitott vagyok a kölcsönadásra. Több ajánlatom is van a Bundesligából, és a legfontosabb most az, hogy minél többet játsszak.”

Tavaly, a Ferencváros ellen 5–1-re megnyert csoportmérkőzésen megszerezte első  BL-gólját.
Tavaly, a Ferencváros ellen 5–1-re megnyert csoportmérkőzésen megszerezte első BL-gólját.


Végül nem adták kölcsön, sőt, olyannyira meggyőzte Ronald Koeman vezetőedzőt, hogy meglepően gyorsan a holland tréner meghatározó játékosává nőtte ki magát. Tavaly szeptember 27-én mutatkozott be a Villarreal ellen Philippe Coutinho cseréjeként, október 17-én, a Getafe ellen pedig már kezdőként kapott lehetőséget. Összesen 37 bajnokin lépett pályára a 2020–2021-es évadban (28 alkalommal kezdőként), csupán az utolsó, Eibar elleni találkozót hagyta ki. Március 25-én, a Görögország elleni vb-selejtezőn a válogatottban is bemutatkozott, majd bekerült az Európa-bajnokságra utazó keretbe.

Tizennyolc évesen ő volt a legfiatalabb spanyol futballista, aki pályára lépett nagy világversenyen. Ez korábban 19 évesen is csak két labdarúgónak adatott meg: Miguel Tendillónak (1982-ben) és Cesc Fabregasnak (2006-ban).

RÓLA MONDTÁK

„Látták, hogyan játszott Pedri az Európa-bajnokságon? Az ő korában senkit sem láttam még ennyire éretten futballozni. Még Andrés Iniesta sem volt ilyen jó ennyi idősen. Elképesztő, szinte irreális az, ahogyan teljesít a pályán.”
Luis ENRIQUE

a spanyol válogatott szövetségi kapitánya
(Forrás: La Vanguardia)

„Pedri nagyszerűen teljesített az Európa-bajokságon. Kiváló játékos és remek, nyugodt srác, sok ilyen fiatalra lenne szüksége a Barcelonának. Tudja, hogy egyre nagyobb vele kapcsolatban az elvárás, de mi bízunk benne. A fiataloké a jövő, hiszek abban, hogy lehetőséget kell nekik adni a kibontakozásra.”
Ronald KOEMAN

az FC Barcelona vezetőedzője
(Forrás: sport.es)


A szenzáció azonban nem ez volt, hanem az, hogy Pedri mind a hat Eb-meccsen kezdőként kapott lehetőséget, és csak a Svájc elleni negyeddöntő 119. percében cserélték le. Vagyis egyetlen perc híján az összes mérkőzést végigjátszotta az elődöntőig jutó Spanyolország válogatottjában, a csapat alapembere és egyik legjobbja volt, hogy aztán ott legyen a tokiói olimpián is. Emiatt volt is némi összetűzés a klubja és a szövetség között, az pedig tény, hogy összesen 73 tétmeccset játszott az előző idény során... Ám egyszer sem panaszkodott fáradtságra.

„Sok gyerekhez hasonlóan én is arról álmodtam, hogy a Barcelonában és a válogatottban futballozom, és az álom valóra vált – mondta a La Vanguardiának. – Persze tudom, hogy még sok mindenben kell fejlődnöm, fizikailag is erősebbé kell válnom. Mindenkit meglepett, hogy ilyen fiatalon rögtön megkaptam a bizalmat a Barcelonában. Én sem számítottam arra, hogy tizennyolc évesen hisznek bennem. Óriási megtiszteltetés, szeretnék élni a lehetőséggel.”

Tovább növeli a népszerűségét, hogy nincsenek sztárallűrjei, sőt, sokaknak azért is szimpatikus, mert nem szállt el a hirtelen jött hírnévtől. Az előző BL-idény kezdetének egyik legemlékezetesebb története volt, amikor a Ferencváros ellen 5–1-re megnyert csoportmérkőzésen megszerezte első BL-gólját, úgy, hogy egy nejlonzacskóval érkezett, majd taxival távozott a stadionból. Mint egy átlagember.

Büszke rá, hogy Xavihoz mérik
Büszke rá, hogy Xavihoz mérik

Hozzátartozik, hogy az akkor 17 éves játékosnak nem volt jogosítványa, ám ettől függetlenül sem jellemzi a kortársait hasonló helyzetben sokszor eluraló nagyképűség. Szerénységére jellemző, hogy az Eb-keretbe kerülése után is csak annyi volt a reakciója, hogy név szerint az összes edzőjének megköszönte, hogy ilyen messzire jutott...

Ezek után nem meglepő, hogy gyerekkori példaképe a 2010-es világbajnokság döntőjében győztes gólt szerző, ugyancsak szerénységéről ismert Andrés Iniesta. Közös vonás még kettejük között, hogy egyikük sem az erős fizikumával tűnik ki, ám a nemzetközi futballban ösztövérnek számító alkatuk ellenére is érvényesülni tudnak.

„Mindig is csodáltam Andrés Iniesta játékát – mondta Pedri a Mundo Deportivónak adott interjújában. – A technikai képzettsége mellett elképesztő játékintelligenciája volt. Igazi művészet, ahogyan ő a pályán alkotott. Amit ő csinált, az több, mint futball.”

A példakép, Iniesta is rendre elismerően nyilatkozik Pedriről – érdemes is felidézni, mint mondott idén nyáron a spanyol válogatott és a Barcelona tehetségéről: „Szinte lehetetlen tizennyolc évesen olyan magas szinten futballozni, ahogyan ő – mondta a Mundo Deportivónak. – Látszik, hogy élvezi a játékot, nem görcsöl, és már most nagyon magas színvonalat képvisel. A legfontosabb, hogy még tovább fejlődjön, és akkor hosszú éveken át a válogatott és a Barcelona meghatározó játékosa lesz.”

Szintén érdekes az Iniestát egykor felfedező Albert Benaiges véleménye, aki a katalán Sportnak elárulta, szerinte mi a különbség a két játékos között: „Az ő korában Iniesta ritmusváltásai jobbak voltak, de ő már gyerekként a Barcelonához került, míg Pedri jóval idősebben érkezett a klubhoz. Ugyanakkor mindkettejükre igaz, hogy intelligensek, technikailag képzettek, keményen dolgoznak, de nem agresszívak a pályán. Emberileg is hasonlók, a tehetségük ellenére szerények és alázatosak. Pedri még gyerek, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben még tovább fejlődik.”

Az Eb után az olimpián is játszott, döntőig jutott
Az Eb után az olimpián is játszott, döntőig jutott


A Pedrit jól ismerő, jelenleg a Las Palmast irányító Pepe Mel pedig amondó, hogy a Barcelona fiatal középpályásának stílusa nem is Iniestáéhoz, sokkal inkább a spanyol futball másik kiváló középpályásáéhoz hasonlít. „Kezdjük azzal, hogy eleve igazságtalan őt Iniestához hasonlítani – idézte a Marca Pepe Melt. – Nemrég kezdte a profi karrierjét, hatalmas terhet jelent egy ilyen fiatal játékosnak, ha egy világbajnoki döntőben győztes gólt szerző középpályással emlegetik együtt. Iniesta rengeteg idényt lehúzott a Barcelonában, Pedrinek pedig jóformán most indult a pályafutása. És ha már itt tartunk, a stílusa, ahogyan fedezi a labdát, sokkal jobban hasonlít Xaviéhoz. A magam részéről egyébként sajnáltam, hogy a Real Madrid nem szerződtette őt, de az is tény, hogy hatalmas bizalom kell ahhoz, hogy egy nagy klub mély vízbe dobjon valakit, aki azon a szinten még egyetlen meccset sem játszott. A Barcelona megadta a lehetőséget, és egyelőre úgy tűnik, ezzel mindkét fél nagyon jól járt.”

Pedri szerződése 2022 nyaráig él, de az egyesület gőzerővel dolgozik azon, hogy öt évvel meghosszabbítsa. Lionel Messi távozása után kulcsfontosságú lenne a megtartása, sőt, megkockáztatjuk, hogy a következő tíz év szempontjából sportszakmailag ez lehet az egyik fő célja a klubnak.

LEGÓBÓL A CAMP NOU
Pedri a szabadsága alatt sem tudott elszakadni az FC Barcelonától. A spanyol középpályás a megterhelő idény után kapott némi pihenőt, és nem hívták be a spanyol válogatott vb-selejtezőjére. Ő azonban addig sem tétlenkedett. Az Instagramján közzétett videó alapján a Camp Nou legóból készült mását építette meg a „szünidő” alatt. Az nem derült ki, mennyi idő alatt lett kész az 5500 darabból álló építmény, mindenesetre biztos, hogy valóban impozánsan néz ki a stadion kicsinyített mása.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. szeptember 11-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik