Frank Rijkaard az eredménnyel és Dos Santosszal volt elégedett

Vágólapra másolva!
2007.08.06. 00:00
Lejátszotta ázsiai túrája első felkészülési találkozóját a spanyol bajnoki ezüstérmes FC Barcelona, amely 3-0-ra verte a kínai Beijing Guoan együttesét. A vendégek a kínai élvonal egyik élcsapatának számítanak, de ebből és az eredményből aligha tudunk bármilyen – szakmai – következtetéseket levonni.
Ronaldinho csereként beszállva is eredményes tudott lenni
Ronaldinho csereként beszállva is eredményes tudott lenni
Ronaldinho csereként beszállva is eredményes tudott lenni
Ronaldinho csereként beszállva is eredményes tudott lenni

Az utazás nem éppen zökkenőmentesen indult a katalán klasszisok részéről, akik szinte egy emberként érveltek a szakmailag fölösleges és értékelhetetlen túra ellen.

Kérésük azonban a klub vezetőinél süket fülekre talált, hiszen ők gazdasági indokokkal pillanatok alatt alátámasztották az utazás létjogosultságát. Ez aztán hatott a játékosoknál is és elcsendesítette az elégedetlenkedőket…

De hogy ne legyen a futballisták hőbörgése teljesen a szőnyeg alá söpörve, arra Joan Laporta klubelnök tett ígéretet, amikor három nappal lerövidítette az utat, de a három, előre tervezett és lekötött találkozó egyikéből sem engedett.

Az utazáshoz tartozik, hogy Puyol, Edmílson és Gudjohnsen sérülés miatt nem tarthat a barcelonaiakkal, míg Messi, Milito és Márquez még mindig szabadságon van. A fiatal tehetségre, Bojan Krkicre pedig a korosztályos válogatott tart igényt. Közülük nem egy biztos kezdőnek számít Rijkaardnál, aki így most másoknak is lehetőséget tud adni. Például az évek óta a katalánok kötelékébe tartozó mexikói Giovani dos Santosnak, aki a felkészülési időszak alatt már megmutatta: lassan eljön az ő ideje!

„Érdekes, egyben megnyerő volt a játékunk - értékelt a sikert követően a holland szakember -, elsősorban az eredménnyel és Giovannival lehetek elégedett. El kell ismernem, a csapatból ezúttal valóban hiányzott a frissesség, nem játszottunk a tőlünk megszokott ritmusban.”

Ez azonban teljesen logikus a felkészülési időszakban, ráadásul egy ilyen hosszú utazást követően, különösebben szakmai indoklást nem is igényel.

„Viszont jó úton járunk - tért rá a lényegesebb részekre Rijkaard -, ezen haladva kell dolgoznunk tovább, hogy megfelelő formába kerüljünk. Azt hiszem, Giovani még nagyon sok örömet okoz majd nekünk és szurkolóinknak egyaránt. Nagyon jól megérti egymást a társakkal, és rendkívül motivált.”

„Európa egyik legerősebb csapatának vagyok a tagja - mondta Dos Santos -, nekem már az is álom, hogy az első csapat tagja lehetek és ott minden perc ajándék, amit bizonyításra kapok.”

A találkozón Dos Santos révén korán vezetést szerzett a Barcelona, amelybe a második felvonásra csak csereként állt be a brazil játékmester, Ronaldinho. A második félidő elején megduplázta előnyét a katalán egylet, Iniesta volt eredményes, a végeredményt a helyieknél is elsőszámú kedvencnek számító, Ronaldinho állította be.

A védelem és a támadóalakzat még tartogat kérdőjeleket Rijkaard részéről, de nagyon úgy néz ki, a középpálya már stabilan összeállt. Az eddigi felkészülési találkozók alapján megállapítható, hogy a Xavi, Touré, Iniesta hármas végzi majd el a pálya közepén felmerülő feladatokat.

EMLÉKEZTETŐ - FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS:

BEIJING GUOAN - FC BARCELONA 0-3 (0-1)
Helyszín: Peking, Játékvezető: Sung Baojie,, Nézőszám: 33 000
BEIJING GUOAN: Yang Zhi - Zang Shuai, Sui Dongliang, Yang Pu, Yan – Xianghuang, Xu Yunglong, Tao Wei, Huang Bowen – Pantelics, Zhang Yonghai
FC BARCELONA: Jorquera (Oier, 45.) - Zambrotta (Marc Crosas, 66.), Oleguer (Marc Valiente, 82.), Thuram, Abidal (Sylvinho, 45.) - Xavi (Dimas, 86.), Toure (Motta, 45.), Iniesta (Olmo, 78.) - Dos Santos (Ezquerro, 74.), Eto'o (Maxi López, 70.), Henry (Ronaldinho, 45.)
Gólszerzők: Dos Santos 8., Iniesta 57., Ronaldinho 77.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik