Fiorentina-Roma elé

Vágólapra másolva!
2015.10.23. 22:10
A Roma vasárnap este hatkor fog ellátogatni Firenzébe, a Serie A kilencedik fordulójának a rangadójára. Rangadó, mert a Roma előtt a Fiorentina...

A Roma vasárnap este hatkor fog ellátogatni Firenzébe, a Serie A kilencedik fordulójának a rangadójára.

Rangadó, mert a Roma előtt a Fiorentina egyedül vezeti a bajnoki tabellát 18 ponttal és ez több mint 15 éve nem fordult elő, az 1998/99-es szezon óta. Akkor Trapattoni ült a lilák kispadján és többek között olyan játékosaik voltak, mint Toldo, Batistuta, Edmundo, vagy Rui Costa. Most a Magyarországon is jól ismert Paulo Sousa van a kispadon és eddig a Fiorentina az olasz bajnokság legnagyobb meglepetése.

Pedig a szezonjuk nem a legjobb előjelekkel indult, a kispadról távozott Montella, elmentek Salah, Gomez, Pizarro, Aquilani és Joaquín, a szurkolók nagyon keményen kritizálták a klubot, kezdett kialakulni egy "egészséges lincshangulat" a csapat körül. Ebben nem kis része volt Sousa mester kinevezésének, akiről csak annyit tudtak Firenzében, hogy még játékosként megfordult a Juventusban, márpedig az ott is a lehető legrosszabb ajánlólevél.

A portugál mester viszont alaposan rácáfolt a pesszimista hangulatra és eddig kimagasló munkát végzett. Például sikerült beépítenie a csapatba az újonnan érkezett Blaszcykowskit, Astorit és főleg Kalinicet. Kalinic legalább akkora meglepetés, mint a Fiorentina egésze, a horvát csatárt 5,5 millió euróért vették az ukrán Dnyiprotól és az ő leigazolása volt talán a legjobb üzlet az idei Serie A-ban. Eddig 8 meccsen 5 gólt szerzett, kiosztott 3 gólpasszt és csodálatosan egymásra találtak az éktársával, Ilicic-el.

Kalinic, őt meg kell majd állítani

Nem lesz könnyű dolga a Rómának, a Fiorentina eddig nem ismert kompromisszumot, vagy nyert, vagy kikapott, de többnyire nyert. A szezonban kikaptak a Torinótól, a Napolitól és Európában a Lech Poznantól, meg Sousa mester tavalyi csapatától, a Baseltől. De otthon a bajnokságban viszont mindig nyertek és még gólt sem kaptak senkitől. Megbízható, masszív védekezés, taktikailag kiválóan megszervezett csapat, intelligens játékosokkal, akik megértették, hogy mit vár tőlük az edző. Mint a Roma, a Fiorentina is szereti birtokolni a labdát, irányítani a játékot, sokak szerint lehet, hogy a Roma át fogja adni a kezdeményezést a liláknak, hogy az esetleges kontrákkal kihasználja a támadói sebességét.

Eddig pont ez a mostani a legnehezebb időszak Sousa mester csapata számára, nem elég, hogy a hétvégén kikaptak, a szintén kiváló formában lévő Napolitól, de csütörtökön a Lech Poznan is elverte őket az Európa-ligában. De senkit se tévesszen meg ez a két vereség, a Napoli ellen is jól játszottak, a Lech Poznan ellen pedig gyakorlatilag a "B csapat" játszott, ez is csak annak a jele, hogy milyen komolyan veszik a bajnokságot és ezt a rangadót a Roma ellen.

Sousa mester minden bizonnyal megint 3-4-1-2-vel fog felállni, elől a kiváló formában lévő Kalinic-Ilicic csatárduóra fogja bízni magát, mögöttük pedig ott lesz Borja Valero, akit a portugál mester az idén előretolt "trequartistának", felmentette a védelmi feladatok többsége alól és eddig az idén a spanyol irányítja a csapat támadójátékát. Viszonylagos biztonsággal meg lehet jósolni a Fiorentina összeállítást, valószínűleg Astori fog játszani, Tomovic helyett a védelemben és Badelj, Suarez helyett a középpályán, tulajdonképpen egyedül Alonso játéka kétséges, a spanyol szélső izomsérüléssel küzd és lehet, hogy Pasqual fog játszani helyette baloldalt.

és Ilicicre is figyelni kell

Fentiek alapján itt egy tipp a Fiorentina kezdőjére:

Fiorentina (3-4-1-2): 12 Tatarusanu; 32 Roncaglia, 2 Rodriguez, 13 Astori: 16 Błaszczykowski, 5 Badelj, 8 Vecino, 28 Alonso; 20 Borja Valero; 72 Ilicic, 9 Kalinic

A Rómának most el kell majd felejtenie a vadregényes 4-4-et, amit a hétközi BL meccsen ért el a Bayer otthonában és újra a bajnokságra kell koncentrálnia. Totti, Keita és természetesen Strootman is sérültek, viszont Dzeko újra egészséges és alig várja, hogy játszhasson.

A védelem jobb szélére mindenki Florenzit várja, bár állítólag Maicon is jól van és középen valószínűleg Castan fog kezdeni Rüdiger helyett. A középpályán megint a Nainggolan-De Rossi- Pjanic triónak kellett volna kezdeni, viszont De Rossinál problémák merültek fel, a bal combizma rendetlenkedik, pénteken külön edzett és szombaton fog eldőlni, hogy tud-e majd játszani. Ha nem tud játszani, lehet, hogy Torosidis kezd a védelem jobb szélén és Florenzi fellép majd a középpályára.

Elől Iago Falque még nem százszázalékos, valójában elég ijesztő híreket lehetett hallani, ha igaz a szezon eleje óta már többször beinjekciózva játszott, amire semmi jót nem ígér az álmoskönyv. Evvel együtt lehet, hogy a spanyol vasárnap is játszani fog, esetleg a kedden nem túl jó formában lévő Salah helyett.

Egy régi cikk, amikor még "photoshoppal" kellett Salah-ra húzni a Roma mezét: "Roma miről maradtál le!". Azóta már semmiről.

Apropó Salah, az egyiptomi "kalandos" távozását még nem felejtették el Firenzében, a Fiorentina bepanaszolta a FIFA/UEFA-nál Salah-t, a Rómát, a Chelsea-t és csak a jó isten tudja, hogy még kiket. A lilák vezetői magabiztosan hangoztatják, hogy az ügynek még nincs vége és a FIFA majd megbünteti a felelősöket. Sabatini meg ugyanilyen magabiztossággal kijelentette, hogy a Roma szabályosan járt el és Salah-t se fogják eltiltani. Majd meglátjuk, mindenestre Salah a lehető legellenségesebb hangulatra számíthat Firenzében.

A Németországban kiharcolt 4-4-es döntetlen megint egy csomó kritikát zúdított a Roma nyakába, az első számú vádlott szokás szerint Garcia mester, akinek a szurkolók és a média nehezen tudják megbocsátani a Leverkusenben mutatott gyenge kezdést és a kétgólos előny elherdálását két perc alatt, a meccs hajrájában.

De Rossi elmélyülten olvassa Garcia üzenetét a Bayer harmadik gólja után. Én nem tudom, hogy mi volt a cetlin, meg azt se, hogy mennyire tudták megvalósítani a francia mester elképzeléseit, de másodpercekkel később kiegyenlített a Bayer.

A francia mestert elsősorban a védelmi megingások miatt kritizálják, többek szerint nem tudott még összerakni egy hatékony védelmet és minden meccsen más játékosokkal próbálkozik. Ez mondjuk érthető is lenne, többször a sérülések szabták meg a védelem összetételét.

A támadó alakulat viszont kimondottan jól szerepel, a Roma szerezte a legtöbb gólt a Serie A-ban, még az agyondicsőített Napolinál is többet. Ebben nem kis része volt, a tavaly sokat kritizált Gervinhonak, aki az idén a legjobb formában lévő játékosok között van és most is a kezdőbe jósolják. Ha a csapat egészét nézzük, a legjobb az idén eddig talán Pjanic volt, nem véletlen, hogy újra felerősödtek a bosnyák eligazolásáról szóló pletykák. A "jól értesült" újságírók, az elmúlt hetekben már eladták őt többek között a Barcelonának, a Real Madridnak, a Bayern Münchennek... Még a PSG neve is visszatért, egy hosszú szünet után. Szerencsére az ilyen pletykák nem érintik az összeállítást és a hétvégén számíthatunk a bosnyák játékára is.

Pjanic szabadrúgásai egyre jobbak, most már Németországban is tudják, reméljük Firenzében is meg fogják tanulni.

Itt egy jóslat a Roma kezdőjére is:

Roma (4-3-3): Szczesny; Florenzi, Manolas, Castan, Digne; Nainggolan, De Rossi, Pjanic; Gervinho, Dzeko, Salah.

A lényeg, hogy ez egy érdekes törésteszt lesz, a Fiorentina első ránézésre, nagyon komolyan vette a meccset, nem véletlenül pihentették gyakorlatilag az egész kezdőcsapatukat az EL meccsen. A Roma ehhez képest nem kímélte magát Németországban, viszont az is tény, hogy a Roma két nappal többet pihenhetett.

A fogadóirodák oddszai kiegyenlített erőviszonyokat tükröznek, egy picivel esélyesebbnek tartják a Fiorentinát, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen otthon a bajnokságban eddig csak nyerni tudtak. Szerencsére nem kell izgulni, hogy hol fogjuk nézni a meccset, a Digi Sport 2 élőben fogja közvetíteni 17:40-től.

A lényeg, hogy teljesen felesleges esélyekkel foglalkozni, remek lehetőségünk van, hogy megelőzzük a Fiorentinát. Eddig sajnos párszor hibáztunk a kisebb csapatok ellen, most a bomba formában lévő Fiorentina otthonában fogjuk bepótolni a mulasztásokat. Forza Roma!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik