Sébastien Loeb Cipruson megszerezte pályafutása 50. vb-futamgyőzelmét

Vágólapra másolva!
2009.03.15. 15:59
Sébastien Loeb megszerezte pályafutása 50. világbajnoki futamgyőzelmét a hétvégi Ciprus-ralin, amelyen végig sikerült maga mögött tartania az őt elszántan üldöző Mikko Hirvonent. A dobogó harmadik fokára Petter Solberg állhatott, ami abból a szempontból nem meglepő, hogy Loebön kívül ő a mezőny másik aktív világbajnoka, azt tekintve viszont igen, hogy ez mindössze a második versenye volt a privát Citroën Xsarával.
Sébastien Loeb megállíthatatlan a 2009-es esztendőben
Fotó: Reuters
Sébastien Loeb megállíthatatlan a 2009-es esztendőben
Sébastien Loeb megállíthatatlan a 2009-es esztendőben
Fotó: Reuters
Sébastien Loeb megállíthatatlan a 2009-es esztendőben

A világbajnoki címvédő Loeb már az első napon megalapozta sikerét: akkor aszfalton száguldott a mezőny, utána váltottak murvára. Szóval a francia több mint egyperces előnyt gyűjtött, és ennek majdnem a felét meg is tudta őrizni a leintésig.

„Hihetetlen! Emlékszem, amikor megdöntöttem Sainz és McRae rekordját, már az is fantasztikus volt, de ez most még érdekesebb – mondta Loeb. – Az ötvenes jó szám, boldog vagyok, hogy sikerült elérnem a félszázadik futamgyőzelmemet. És még nincs vége…”

Frusztráló vereség volt ez a Fordnak, amelynek pilótái abban bíztak, hogy ha már az első két verseny elment, legalább a murvás (pontosabban félig murvás, félig aszfaltos) viadal az övék lesz. Hát nem.

Hirvonen pénteken nem tudta megfejteni, miként kell murvagumival aszfalton száguldani, Jari-Matti Latvala ezzel szemben szombaton időzött el hosszasan (20 percig) egy partoldalon, úgyhogy ő is kiszállt az első helyért folyó küzdelemből.

„Már pénteken vesztettünk – mondta Hirvonen, akinek így már nyolc pont a hátránya az éllovas Loebbel szemben az összetettben. – Ha száraz lett volna az út, talán másként alakul, mert murván egyértelműen gyorsabbak vagyunk, mint a Citroën. Ez reményt ad a következő, Portugál ralira…”

Ami Petter Solberget illeti, ő egyre gyorsabb a Xsara WRC-vel. A kezdeti hatodik helyről folyamatosan zárkózott fel és a legutolsó szakaszon Dani Sordót megelőzve a dobogóra is felkapaszkodott. (Az igazsághoz tartozik, hogy a spanyol nem is nagyon sietett, mert neki fontosabbak voltak a gyártó-pontok, amelyekeket Solberg – privát lévén – semmiképp sem vehetett el tőle.)

„Az is nagy élmény volt, amikor a norvég versenyen szakaszt nyertem, de ez most egyszerűen hihetetlen. Boldog vagyok” – ujjongott Solberg.

Az egyedüli magyarként induló Mayer Gábor, Tagai Róbert kettős (Subaru Impreza WRC) a 21. helyen végzett, az N-csoportban viszont a nyolcadik lett, s ez azt jelenti, hogy egy vb-pontot szerzett.

„Az autót sem ismertük, és a pályák sem olyanok, amilyeneket megszoktunk: talán még több kanyar volt, mint San Remóban, ami nagy szó, úgyhogy nem siettünk különösebben – mondta Tagai Róbert. – Az első nap különösen nehéz volt: aki kitalálta, hogy murvagumival aszfalton menjünk, azt agyon kellene ütni. Az autó nem tapadt, úgy csúszkált, mintha korcsolyáztunk volna. Aztán a murvás pályákon már minden sokkal jobb volt, de mi ott is igyekeztünk beosztani a Subarut, ami jó taktikának bizonyult, mert miközben a többiek futóműve széthullott, a miénk egyben maradt.”

A végén még szerencséjük is volt a mieinknek: a kettővel előttük álló Aurav Singh Gill az utolsó gyorsasági szakasz után félreállt, és nem jutott el a célig, ami azt jelentette, hogy Mayerék egy hellyel előrébb léptek és pontot szereztek.

A magyarok legközelebb az április 3–5-én tartandó Portugál ralin állnak rajthoz.

RALI-VB

CIPRUS-RALI, A VB 3. FUTAMA, LIMASSOL
Abszolút végeredmény: 1. Sébastien Loeb, Daniel Elena (francia, Citroën C4 WRC) 4:50:34.7, 2. Hirvonen, Lehtinen (finn, Ford Focus WRC) 27.2 mp h., 3. P. Solberg, Mills (norvég, Citroën C4 WRC) 1:49.4 p h., …21. Mayer Gábor, Tagai Róbert (magyar, Subaru Impreza) 51:51.7 p h.


A VB ÁLLÁSA

Pilóták
1. Sébastien Loeb 30 pont, 2. Hirvonen 22, 3. Sordo (spanyol, Citroën C4 WRC) 17

Gyártók
1. Citroën 48, 2. Ford 32, 3. Stobart Ford 22
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik