Magabiztosan vezet a Focus Új-Zélandon

HARANGI LÁSZLÓHARANGI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2006.11.17. 11:20
A 2006-os Új-Zéland-rali első napján tarolt a Ford, az első öt szakasz mindegyikét a finn Marcus Grönholm nyerte meg. Bár jelentős hátránnyal, a Kronos Citroën két spanyol pilótája követi a Fordokat. Szenved a Subaru, ugyanis mindkét pilótájuk tapadási gondokkal küzdött. Ha a Ford három ponttal többet szerez összetettben a Kronos együttesénél, akkor 1979 után újra konstruktőri világbajnoki címet ünnepelhet.
Marcus Grönholm és csapattársa, Mikko Hirvonen bebiztosíthatja a Ford világbajnoki címét
Marcus Grönholm és csapattársa, Mikko Hirvonen bebiztosíthatja a Ford világbajnoki címét
Marcus Grönholm és csapattársa, Mikko Hirvonen bebiztosíthatja a Ford világbajnoki címét
Marcus Grönholm és csapattársa, Mikko Hirvonen bebiztosíthatja a Ford világbajnoki címét

A 36. Új-Zéland rali Sébastien Loeb visszatérésével kezdődött, ha csak ideiglenesen is. Az idei világbajnok a pályabejárást követően csütörtök este visszautazott Európába, és annyit még elmondott, hogy lehet, hogy a szezonzáró Brit-ralin sem állhat majd rajthoz.

A verseny kettős Ford-szakaszgyőzelemmel kezdődött. Marcus Grönholm elsőként, míg Mikko Hirvonen másodikként zárta az első 20 kilométert. A Subaru kiábrándítóan startolt: Petter Solberg 40 másodpercet, míg Chris Atkinson 1 perc 20 másodpercet veszített az első etapon.

A második, 44 kilométeres gyorsaságin a mezőny gyakorlatilag lemásolta az elsőn elért eredményeit. Mint ekkor kiderült, Solberg és Atkinson tapadási problémákkal küzdöttek.

A sáros, csúszós utak a hátralévő szakaszokon továbbra sem jelentettek előnyt a két Subarunak, ellenben a Ford folytatta a szárnyalást.

Manfred Stohl remek versenyzéssel tartja a negyedik helyet. Az OMV Peugeot osztrák pilótája kevéssel marad le a Kronos Citroën spanyoljától, Daniel Sordotól. Őket Xavier Pons követi.

Petter Solberg a hatodik, őt bátyja, Henning Solberg követi, míg a nyolcadik, még pontszerző helyen Luis Perez Companc áll.

A MotoGP-ből már jól ismert Valentino Rossi egy Subaruval próbál szerencsét a futamon. Az olasz jelenleg a huszonnegyedik. A „doktor” a verseny előtt úgy nyilatkozott, hogy valószínűnek tartja, hogy MotoGP-s pályafutása végeztével a raliban folytatja.

Valentino Rossi egy Subaru Impreza WRC-vel állt rajthoz Új-Zélandon
Valentino Rossi egy Subaru Impreza WRC-vel állt rajthoz Új-Zélandon

A Ford aggódva figyelte a finn Grönholm kezdését, aki Ausztráliában 300 méterrel a start után felborította Focus WRC-jét. Bár ezúttal is vétett egy apró hibát, ami egy defekttel végződött, ez nem akadályozta meg őt abban, hogy szakaszgyőzelemmel kezdje a ralit. Ennek ellenére a csapat nem feltétlen győzelmet, hanem pontokat vár el versenyzőitől.

Amennyiben a Fordnak ugyanis hárommal több pontot sikerül szereznie összetettben mint a Daniel Sordo - Xavier Pons párosnak, akkor 1979 után 2006-ban ismét elhódítanák a konstruktőri címet.

A hétvégén további hat-hat szakasz várja a pilótákat, várhatóan esős, csúszósabb körülmények között.

36. ÚJ-ZÉLAND-RALI

ÁLLÁS EGY NAP UTÁN (5 SZAKASZ, 131,66 VERSENYKILOMÉTER) - ÉLMEZŐNY:
1. Marcus Grönholm finn, Ford Focus WRC 01:31:58,0 óra
2. Mikko Hirvonen finn, Ford Focus WRC + 31,2 másodperc
3. Daniel Sordo spanyol, Citroën Xsara WRC + 1:16,2 perc
4. Manfred Stohl osztrák, Peugeot 307 WRC + 1:18,4 perc
5. Xavier Pons spanyol, Citroën Xsara WRC + 1:42,5 perc
6. Petter Solberg norvég, Subaru Impreza WRC + 1:48,3 perc
7. Henning Solberg norvég, Peugeot 307 WRC + 2:43,5 perc
8. Luis Perez Companc argentin, Ford Focus WRC + 3:23,8 perc
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik