„Valamennyi játékos fizetését 30 százalékkal kellene csökkenteni”

Vágólapra másolva!
2009.06.25. 22:01
A nehéz gazdasági helyzet következtében újabb olasz labdarúgócsapat tervezi játékosai fizetésének drasztikus csökkentését. Nem sokkal azután hogy a La Gazzetta dello Sport arról cikkezett, hogy az AC Milan 30 százalékkal „nyesi meg” labdarúgói fizetését, a Palermo elnöke, Maurizio Zamparini állt elő hasonló szándékkal, de szerinte minden klubvezetőnek hasonló lépésre kellene elszánnia magát.
A Palermónál tarthatnak a fizetéscsökkentéstől
Fotó: Action Images (archív)
A Palermónál tarthatnak a fizetéscsökkentéstől
A Palermónál tarthatnak a fizetéscsökkentéstől
Fotó: Action Images (archív)
A Palermónál tarthatnak a fizetéscsökkentéstől
A La Gazzetta dello Sport nem beszél mellé: a lap állítása szerint az olasz futball jelenleg sokkal nehezebb gazdasági helyzetben van, mint a spanyol vagy az angol. A Serie A bevételei jócskán elmaradnak a Premier League-étől és a Primera Divisiónétól.

A kialakult helyzetet nem mindenki nézi tétlenül: Maurizio Zamparini, a Palermo elnöke szerint például követni kell az AC Milan példáját, azaz minden labdarúgó fizetését 30 százalékkal kellene csökkenteni.

A „rózsaszín” klub elnöke Fabio Simplicio esetleges szerződéshosszabbításával kapcsolatban nyilatkozott a médiának, s ezalatt vázolta a válságot (némileg) kezelő ötletét. A jelenlegi helyzetben ugyanis nincs mit tenni: ha a játékos nem kapja meg az általa várt összeget az egyik klubnál, elmegy a másikhoz. A megoldás: az összefogás és a hasonló gondolkodásmód a klubvezetők között.

„Mindenképp szeretnénk megtartani Simpliciót, de tudjuk, hogy vannak ajánlatai más kluboktól, és már két argentin játékossal meg is erősítettük a keretünket. Ez pusztán üzlet. A játékos ügynöke teszi a dolgát a futballista érdekében” – mondta Zamparini.

A brazil labdarúgó kontraktusa 2010-ben jár le, éppen ezért újabb szerződést kötne, de igényeiből nem akar leadni. Ha pedig a Palermónál nem kapja meg a várt jussát, szerződése lejárta után ingyen távozhat, ráadásul a befogadó klub biztosan teljesíti elvárásait. Konklúzió: a klub elveszíti értékét, míg a labdarúgó egyre húsosabb szerződéshez jut.

Az elnök szerint a jelenlegi piacgazdaságban nincs mit tenni. Az ügynökök és a futballisták munkájának hatására a játékosok egyre nagyobb összegeket tehetnek zsebre, pedig csökkenteni kellene a kiadásokat, köztük a játékosok fizetését is.

„Épp az ilyen helyzetek elkerülésére javaslom, hogy más vezetők is csökkentsék 30 százalékkal játékosaik fizetését” – tette hozzá a Palermo elnöke.

Hogy az ötlethez mit szolnak más olasz klubvezetők, s hogy a futballisták nem hagynák-e el tömegével a „csizmaországot”, ha máshol többet kereshetnének, egyelőre nem tudni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik