Pavel Nedvedet fiatal csapattársai motiválják leginkább

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2008.10.27. 15:25
A Juventus cseh labdarúgója, a 36 éves Pavel Nedved tizenhat éve profiskodik, tizenkét éve légiós Olaszországban, és még mindig hasznos tagja a torinói klubnak. A szőke középpályás a válogatottól már visszavonult – 91, nemzeti mezben vívott mérkőzés után –, ám a Juventus edzője, Claudio Ranieri továbbra is számít rá, a középpályás pedig kihívásnak veszi az előtte álló akadályokat.
Pavel Nedvedben 36 évesen is van még spiritusz
Fotó: Imago
Pavel Nedvedben 36 évesen is van még spiritusz
Pavel Nedvedben 36 évesen is van még spiritusz
Fotó: Imago
Pavel Nedvedben 36 évesen is van még spiritusz

Pavel Nedved a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalos honlapjának adott interjújában elmondta: továbbra sem döntötte el, hogy az idény végén visszavonul-e vagy sem. „Az én koromban szinte napról napra él az ember, és sohasem lehet tudni, hogy mikor jön el a vége. A Juvénak még mindig vannak tervei velem, ám még nem döntöttem. Egy biztos, ha befejezem, teljesen új életet kell kezdenem. Rengeteget kel majd tanulnom, hiszen húsz évig futballistaként éltem. Ez nem lesz könnyű.”

Nedved nem zárta ki, hogy esetleg edző lesz, de mint mondta, ez nagyon sok kitartást igényel, csupán a nagy tapasztalat gyümölcsözik, és csak a legjobbak érhetnek el kiugró sikereket. Ő maga rengeteg remek tréner – többek között Dino Zoff, Sven-Göran Eriksson, Didier Deschamps és Claudio Ranieri – keze alatt dolgozott, ám közülük is kiemelkedik Marcello Lippi, aki rengeteg szabadságot adott a pályán a cseh játékosnak.

A székhelyét Rómából, a Laziótól 2001-ben Torinóba áttevő futballista legsikeresebb szezonjának a 2002–2003-ast tekinti. Abban az idényben scudettót nyert és Bajnokok Ligája-finálét vívott a „zebrákkal”. A Real Madrid elleni BL-elődöntő pályafutása egyik legemlékezetesebb mérkőzéseként maradt meg a ballábas játékos emlékezetében, akinek öt évvel ezelőtti teljesítményéről az év végén neki ítélt Aranylabda mindent elárul.

Nedved elmondta, hogy mind Torinóban, mind Rómában nagyon jól érezte magát, és sohasem merült fel benne komolyan, hogy távozzon Olaszországból, bár a Premier League-ben szívesen kipróbálta volna magát. „Az angol bajnokság nagyon vonzott egy időben, hiszen születésem óta Mancheseter United-szurkoló vagyok.”

A középpályás a nehéz időszakban is kitartott az „Öreg Hölgy” mellett, így részese volt a Juventus másodosztálybeli száműzetésének, majd onnan a feljutásnak. Az idén a legnagyobb motiváció Nedved számára ismételten a Bajnokok Ligája.

„Két év távollét után a BL-ben játszani igazán csábító. Ehhez hozzátehetem még, hogy új generáció van feljövőben Sebastian Giovinco és Claudio Marchisio vezetésével, nekik pedig még teljesen új az elitliga. Nem könnyű megállniuk a helyüket ezen a szinten, mert a ritmusból nem adhatnak alább, és heti két meccsen kell pályára lépni a legmagasabb nívót képviselő ellenfelekkel szemben. A klub szerződést hosszabbított velem, így még segíthetem őket a tapasztalatommal. Ez a kihívás vonzott engem.”

NEDVED PROFI PÁLYAFUTÁSA

Év Együttes Meccs/gól (bajnokikon)
1992–1996 Sparta Praha (cseh) 98/23
1996–2001 Lazio (olasz) 137/33
2001– Juventus (olasz) 215/43 (2008 májusáig)
1994–2006 cseh válogatott 91/18
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik