Roberto Rosetti szerint a bíróknak a csapatokkal kellene edzeniük

Vágólapra másolva!
2008.08.27. 12:54
Rendkívül szokatlan, már-már forradalmi ötlettel állt elő Roberto Rosetti olasz játékvezető: a bírók eddzenek együtt a csapatokkal!
A játékvezetők és a játékosok együtt edzenének?
Fotó: Reuters
A játékvezetők és a játékosok együtt edzenének?
A játékvezetők és a játékosok együtt edzenének?
Fotó: Reuters
A játékvezetők és a játékosok együtt edzenének?

Az Európa-bajnokság döntőjét is vezető, hazájában általános megbecsültségnek örvendő szakember egy fitneszmagazinnak adott interjújában fejtegette a furcsa gondolatot, amely gyökeres változást hozhat a futballisták és a játékvezetők viszonyában.

Emlékezetes, a Serie A legutóbbi idényében számos támadás érte a bírókat, akiknek sorozatos hibáik miatt jelentős romlott a megítélésük, ráadásul erősödött a gyanú, hogy a döntésekkel szándékosan segítenek vagy hátráltatnak bizonyos csapatokat (a hangoskodók szerint a fő kedvezményezett az Inter volt).

„Ha a játékvezetők legalább havonta egyszer vagy kétszer együtt edzenének a csapatokkal, kialakulna egyfajta kölcsönös tisztelet köztük és a labdarúgók között – vázolta az újítás lényegét Rosetti. – Emellett természetesen az erőnlétüknek és a taktikai felkészültségüknek is jót tenne a vegyes gyakorlás. Ezeken valóban versenyszerű helyzetben kellene megállni a helyüket, sokkal inkább, mint a különböző mesterséges teszteken.”

Az elismert szakember amúgy állítja, a fizikai állapot befolyásolja a bírók döntéshozó képességét is. Egy fáradt, elcsigázott játékvezető könnyebben hoz téves ítéletet, mint a mérkőzés iramát mindvégig követni képes társa.

„A szervezet megfelelő edzettségi szintje kiemelkedő jelentőségű a bíróknál – folytatta eszmefuttatását a szakember. – Ha akkor is teljesen friss és éber akarok maradni, amikor már kilenc kilométer és kilencven perc van a lábamban, nem bízhatok semmit a véletlenre. Nem elég, hogy a felméréseken rendszeresen bizonyítjuk, oda tudunk érni a megfelelő helyre a megfelelő időben, ezt a játékosokban is tudatosítani kell. Őket segíti, ha tudják: bízhatnak bennünk.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik