Ökölvívó-vb: 2.6 millió dollár és az AIBA tisztessége a tét

Vágólapra másolva!
2021.10.24. 09:20
null
A kisváltósúlyú Kovács Richárd  is mamutmezőnyben indul csatába a vb-éremért (Fotó: Török Attila)
Vasárnap a sorsolással megkezdődik az AIBA férfi-világbajnoksága Belgrádban – ott, ahol 1978-ban a második ökölvívó-vb-re is sor került.

 

Negyvenhárom évvel ezelőtt az első európai világbajnokságnak is az akkori jugoszláv főváros adott otthont, most ezt már szerbként teheti meg. A torna abból a szempontból is történelmi, hogy a NOB által szervezett tokiói olimpia után ismét az AIBA (Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség) a rendező. A tavaly óta megújult világszervezet apparátusát ráadásul először vezeti felnőtt vb-n a magyar főtitkár, a korábbi olimpiai bajnok Kovács István. (A női vb-t decemberben Isztambulban rendezik.)

A felső kategóriákat leszámítva újak a súlycsoportok (75 kg-ig ugyanazok, mint régen, felül pedig 80, 86, 92 és +92 kg-ban húznak kesztyűt a bunyósok), új a pontozási szisztéma és reményeink szerint minden korábbinál tisztességesebb lesz a bíráskodás is. Ezt elősegítendő számítógép sorsolta ki a kiválasztott 50-ből a 36 mérkőzésvezető-pontozót.

Az ökölvívók nemcsak az érmekért, de korábban sosem látott pénzdíjakért is harcolhatnak a ringben, hiszen az aranyért 100, az ezüstért 50, a bronzért 25 ezer dollár, összesen 2.6 millió jár, ráadásul a 13 bajnok egy-egy 250 grammos, színarany aranyérmet vehet majd át.

És a mieink? A 13-ból tíz súlycsoportban, sok fiatallal, ám az olimpiai induló Gálos Roland nélkül utazott a szerb fővárosba a magyar küldöttség – a bajai pehelysúlyú bunyósra, úgy fest, mostantól nem is számíthat a sportág, a hírek szerint hivatásos pályát álmodott magának.

„Nemcsak generációváltásban vagyunk, hanem talán még előtte is, hiszen a belgrádi induló Bernáth Attila, Veres Roland vagy Mester Soma mellé a következő olimpiáig is jönnek fel fiatalok  – mondta Bertók Róbert szövetségi kapitány. – Ezzel együtt elsősorban Kovács Richárdban és Hámori Ádámban lehet benne az eredmény, ugyanakkor nem most éljük meg az aranykort; örülnék a pontszerző helyeknek is, az érem pedig már álomkategória. Bízom benne, hogy a csapatot elkerüli a koronavírus, a rémálmaimban se jöjjön elő, hogy valakivel egészségügyi probléma lesz – egyelőre egyedül én köhögök, de az nem Covid, és már öt hete tart...”

Egyik legnagyobb tehetségünkre, a nehézsúlyú Kiss Levente Hunorra elhúzódó sérülései miatt nem számíthat a kapitány. Vasárnap sorsolnak, hétfőtől egyetlen szünnappal (november 3.) két hétig tart majd minden idők legnagyobb világbajnoksága, amelyre 105 ország 650 öklözője adta le előzetes nevezését.

De a végén közülük csak 13 maradhat.

21. FÉRFI-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
A MAGYAR CSAPAT

 51 kg: Bernáth Attila (DVSC). 54 kg:  Csóka Nándor (Hell Fight). 60 kg:  Veres Roland (Halker-Király Team). 63.5 kg: Kovács Richárd (NYVSC).  67 kg:  Fodor Milán (Vasas-Süllős). 71 kg: Kozák László (Madárfészek Akadémia). 75 kg: Mester Soma (Hell Fight). 80 kg: Kovács Pál (Bp. Honvéd). 86 kg: Hámori Ádám (Fitt-Box Kőszeg). +92 kg: Fehér Koppány (Vasas-Süllős)

A PROGRAM
Október 24., vasárnap:
  sorsolás, 16. Október 25., hétfő–november 2., kedd:  selejtezők, negyeddöntők, 13 és 18. November 3., szerda:  szünnap. November 4., csütörtök:  elődöntők, 13 és 18.  November 5., péntek:  döntők (6 súlycsoport), 18. November 6., szombat:  döntők (7 súlycsoport), 18

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik