Klicsko számára keményebb diónak ígérkezik Csagajev, mint Haye

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.06.20. 09:39
Vladimir Klicsko, a WBO és az IBF nehézsúlyú világbajnoka Ruszlan Csagajev ellen bokszol a gelsenkircheni gálán. Az üzbég örül, hogy Klicsko csak 14 centivel magasabb nála. A meccset a több mint 60 ezer néző befogadására alkalmas Veltins Arenában rendezik.
Klicsko (balra) és Csagajev végül nem maradt ellenfél nélkül
Fotó: Reuters
Klicsko (balra) és Csagajev végül nem maradt ellenfél nélkül
Klicsko (balra) és Csagajev végül nem maradt ellenfél nélkül
Fotó: Reuters
Klicsko (balra) és Csagajev végül nem maradt ellenfél nélkül

Már a mérkőzés létrejöttének körülményei is érdekesek: Ruszlan Csagajev (25–0–1, 17 K. O.-T. K. O.) eredetileg Nyikolaj Valujev ellen bokszolt volna, hogy eldöntsék, melyikük a Bokszvilágszövetség (WBA) bajnoka. Azonban, mint köztudomású, az üzbég szervezetében hepatitis-fertőzést mutattak ki, ezért ez a meccs elmaradt.

Utórezgésként a WBA az orosz óriást nyilvánította a nehézsúly hivatalos világbajnokának, az Universum első embere, Klaus-Peter Kohl pedig nemes egyszerűséggel gyávának minősítette Valujevet, hogy nem állt ki Csagajev ellen. No meg azért is, mert Valujev, noha korábban fennen hangoztatta, hogy kiáll bármelyik Klicsko ellen, most nem ezt tette, mert menedzsmentje arra hivatkozott, hogy a gólem nincs edzésben.

A másik szálon futó cselekmény középpontjában pedig az állt, hogy a Bokszvilágszervezet (WBO) és a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) világbajnoka, az ukrán Vladimir Klicsko (52–3–0, 46) ellenfele, David Haye hátsérülést szenvedett, s ugyan a június 20-ára kiírt összecsapás eredeti időpontja után három héttel ki tudott volna állni, ez felborította volna Klicsko felkészülését.

Hogy mégis legyen meccs – no meg üzlet –, Csagajev mérkőzésszervezője, Kohl igent mondott. Vladimir bátyja, Vitalij így kommentálta az ellenfélváltást: „Csagajev jobb bokszoló, mint Haye, és kevesebbet is fecseg.” Vladimir edzője, Emanuel Steward pedig így reagált arra, hogy Csagajev – szemben Haye-jel – fordított alapállású: „Legutóbbi hét meccséből hármat balkezesek ellen bokszolt Vladimir, meg különben is, tapasztalt bunyós, akinek nem okoz gondot egy ilyen változás.” A szóban forgó ukrán öklöző pedig egyenesen kijelentette: „Nálam Csagajev a WBA igazi világbajnoka, mert legyőzte Valujevet.”

A Csagajev-táborban ezzel párhuzamosan mindenki annak örült, hogy Klicsko ugyan jobb bokszoló, mint Valujev, de legalább nem olyan magas – a 185 centis üzbégnek így csak 14 cm-es különbséget kell legyőznie, nem 28-at, mint a 213 centis Valujev esetében –, sőt meg is köszönték Vladimirnek a lehetőséget.

„Mindig is nagy álmom volt a Schalke stadionjában bokszolni. Ez most valóra válik. Már a 2008-as, Matt Skelton elleni meccsem előtt is találkoztam a Schalke labdarúgócsapatának tagjaival. Bokszleckét adtunk nekik az edzőmmel, Michael Timm-mel. Klicsko fizikai előnye nem érdekes számomra. Valujev hasonlóan magas és súlyos egyéniség volt. Ez tizenkét menetes meccs lesz, de Isten kezében van, hogy mi történik szombaton. Nem akarok túl sokat beszélni, mert ezt az ökleim teszik meg a szám helyett” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Csagajev.

De térjünk vissza Vladimir megjegyzéséhez, hogy nála Csagajev a WBA világbajnoka. Nos, bármilyen meglepő, de lehet, hogy maga a szervezet sem akolbólította ki Csagajevet. Noha nagy dérrel-dúrral Valujevet nevezte meg világbajnokának, lebegteti a címet. Ha az üzbég netán nyer, elhódítva ezzel Klicsko WBO- és IBF-övét, a WBA azt mondhatja Csagajevre, lám, van címegyesítő bajnoka. Ha kikap, előveheti azt a verziót, hogy nem is ismerte el az üzbéget.

Ha Vladimir győz, a Klicsko fivérek továbbra is birtokolják három nagy szervezet (WBC, IBF, WBO) övét. És hogy melyikük lehet az egyeduralkodó? Eddig arra hivatkozva, hogy édesanyjuk nem látná szívesen, ha két fia verekedne a ringben, elzárkóztak attól, hogy egymással bunyózzanak. Ám egy újabb, tíz napja elhangzott változat szerint Vladimir kijelentette: „Édesanyánkkal újra megbeszéljük, mert tudjuk, mekkora érdeklődés lenne egy ilyen találkozóra. Persze nem lenne boldog, hiszen végig kellene néznie, ahogy a két fia véres, kemény küzdelmet vív egymással. Nem tudni, melyikünk lenne az esélyes. Technikailag én vagyok a képzettebb, viszont Vitalij erősebb nálam.”

Az igazat megvallva, a jelenlegi erőviszonyok ismeretében ez slágerösszecsapás lenne.

Vető Gábor (6–0–0, 5 K. O.) személyében magyar öklöző is szorítóba lép a gelsenkircheni gála programjában. A 20 éves, könnyűsúlyú Vető a török Ömer Yilmaz (0 győzelem, 0 vereség, 1 döntetlen) ellen javíthatja tovább makulátlan mérlegét.

Csagajevnek van esélye

Rácz Félix szakmailag egyértelműen a Klicsko–Csagajev párosítást tartja izgalmasabbnak, mint ha Haye lett volna az ukrán ellenfele. „A brit pikírtebb, szemtelenebb, provokatívabb bokszoló, de az üzbég a szovjet iskolának köszönhetően komplettebb ökölvívó. Haye nagyobb ütő, mégis, Klicskónak Csagajev ellen nehezebb dolga lesz” – mondta az egykori menedzser. A szakember szerint Klicsko Haye ellen készült, Csagajev pedig fordított alapállású, s ez bizony más felkészülést igényel, nem beszélve arról, hogy az üzbég képzett bunyós. Ráadásul neki kellett kevesebbet módosítania a tréningjein, mert noha Valujev ellen készült, Klicsko is magasabb nála – vagy rossz nyelvek szerint Csagajevnél mindenki magasabb... Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Klicsko az egyeneseivel rendre távol tartja a nála kisebb ellenfeleit. És azt sem, hogy az üzbég már régen bokszolt. Rácz szerint nagyon fontos tényező, mennyire befolyásolta Csagajev állapotát, hogy elmaradt a Valujev elleni meccse. Ha mentálisan topon van, lehetnek győzelmi esélyei. Az eladhatóság szempontjából egyfelől jobb, hogy Csagajev lesz Klicsko ellenfele, hiszen az üzbég egyszer már legyőzte Valujevet, ami azért vonzza a nézőket, másfelől az angol szurkolók így nem jönnek át a kontinensre, tehát ebből a szempontból hendikeppel indul az összecsapás. Az HBO vezetői pedig kerek-perec kijelentették: ha nem Haye az ellenfél, nem közvetítik a mérkőzést.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik