Káté bravúros győzelmet ért el

L. PAP ISTVÁN jelenti BangkokbólL. PAP ISTVÁN jelenti Bangkokból
Vágólapra másolva!
2003.07.08. 23:50
Címkék
A keddi ellenfelek láttán az sem volt garantálható, hogy egyáltalán lesz magyar győzelem ezen a napon, aztán Káté Gyula legyalulta a két évvel ezelőtti világbajnokság ukrán ezüstérmesét, és ez még azt is feledtette, hogy bizony egy, a mostaninál agilisabb Szűcs Istvánnak is továbbjutási esélyei lettek volna.
Káté Gyula elsô magyar bokszolóként már a második mérkôzését nyerte meg a bangkoki világbajnokságon (Fotó: Farkas József)
Káté Gyula elsô magyar bokszolóként már a második mérkôzését nyerte meg a bangkoki világbajnokságon (Fotó: Farkas József)
Káté Gyula elsô magyar bokszolóként már a második mérkôzését nyerte meg a bangkoki világbajnokságon (Fotó: Farkas József)
Káté Gyula elsô magyar bokszolóként már a második mérkôzését nyerte meg a bangkoki világbajnokságon (Fotó: Farkas József)
Káté Gyula elsô magyar bokszolóként már a második mérkôzését nyerte meg a bangkoki világbajnokságon (Fotó: Farkas József)
Káté Gyula elsô magyar bokszolóként már a második mérkôzését nyerte meg a bangkoki világbajnokságon (Fotó: Farkas József)
Estére valahogyan minden elromlik Bangkokban, mindenekelőtt a magyarok kedve. A vasárnapi nyitányon nagyrészt remekül bokszoltak a mieink, aztán zárásképpen Hidvégit elintézte egy kolumbiai mérkőzésvezető, hétfőn pedig Kertész örömteli bemutatkozását tette másodlagossá Balzsay Károly veresége.
A sorsolást ismerve amúgy is sötétebb fellegek gyűltek a Szántó-válogatott feje fölé, mint amilyenek ilyenkor, az esős évszakban szinte állandóan betakarják a várost, és a sokszor elviselhetetlenül párás, fülledt levegő sem nyomasztóbb, mint egy felháborító pontozói manőver vagy egy rossz formában lévő bunyós.

12. férfi-világbajnokság, Bangkok
A 16 közé jutásért. 60 kg: Káté Gyula (magyar)–Kolesznik (ukrán) p. gy. (21:10). Nyolcaddöntô. 51 kg: Mumin (macedón)–Mucsi Ottó (magyar) p. gy. (28:10). 54 kg: Kovaljov (orosz)–Bedák Zsolt (magyar) p. gy. (43:20). 81 kg: Fed-csuk (ukrán)–Szűcs István (magyar) p,. gy. (16:5)
Hatan maradtak állva a harcba dobott tízből, ebből négyen húztak kesztyűt a keddi programban. Az ellenfelek között egy Eb- (Kovaljov Oroszországból) és egy vb-ezüstérmes (Kolesznik Ukrajnából) mellett a sydneyi olimpiai bronzérmes ukrán Fedcsuk is felbukkant – mondani sem kell, hogy egyikük ellen sem a magyar rivális volt az esélyes. Ráadásképpen a légsúlyú (51 kg) Mucsi Ottó letehette végre Bangkokban a névjegyét, neki a Bedák Pál után a mezőnyben a legalacsonyabb bunyós, a macedón Mumin jutott, egy roppant kellemetlen, megalkuvást hírből sem ismerő fiú.
A nagyobbik Bedák, Zsolt kezdett, mégpedig régi ismerőse, az őt tavaly júliusban a permi Eb-n nagy csatában legyőző, később egészen a dobogó második fokáig jutó orosz Gennagyij Kovaljov ellen. A magyar harmatsúlyú (54 kg) kőkeményen, pokoli iramban indította az első menetet, és szünet nélkül végig is robotolta a két percet. Döntetlen volt az állás, ám már ekkor látszott, hogy egyrészt a tempót nem lehet nyolc percig bírni, másfelől Kovaljov jobb bunyós annál, mintsem hogy teljes meccsen keresztül rá lehessen kényszeríteni a Bedák-féle akaratot.
Nem is lehetett. Nagy pontkülönbséggel nyert végül az orosz, ám e meccs miatt nem maradt bennünk hiányérzet: mind a pontozás, mind a mérkőzésvezetés rendkívül korrekt volt, ráadásképpen Bedák is óriásit harcolt, mindent kiadott magából. Csak éppen Kovaljov ma még ennyivel érettebb ökölvívó nála.
Azt azért sejteni lehetett, hogy Bangkokban nem Mucsi Ottó tartja majd a magasba a magyar amatőrboksz zászlaját, ám a Vasas-Rica Hungária légsúlyú öklözője a szerény várakozásokat is alulmúlta a súlycsoport történetének legkisebb bunyósa, az intenzív testépítéssel 51 kilós macedón Veli Mumin ellen.
Az alighanem albán származású rivális vérebként rontott Mucsira, gyorsan begyűjtötte azt a pontkülönbséget, amivel már nem lehet kikapni, majd szemtelenül oda-odacsapdosott a hitehagyottan, falfehér arccal bokszoló magyarnak. Más kérdés, hogy ennél többet ettől a meccstől eleve nem is várhattunk.

Kis utcai állathatározó

Néhány szó Bangkok kevésbé civilizált, azaz túlnyomó részének faunájáról, mert nem mindennapos.
Patkányban és bogárban bizonyosan a világelitbe tartozik a thaiföldi fôváros, az elôbbi mindennapos kedves társunk az utcákon, az utóbbi pedig kis túlzással elviszi a hátán az embert, ha az véletlenül rálép.
Erre bizonyosan képesek azok az elefántok is, amelyek szinte feltűnés nélkül lófrálnak az utakon. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lepôdtünk volna meg egy kicsit, amikor az egyik megállt az asztalunknál, a helyiek oda sem fordultak.
Kutyában viszont gyengén áll a bangkokiak szénája, hiszen kopasz, kicsi, erôtlen és kedvetlen ebeken kívül másba nem botlottunk bele, éhesen hevernek a járda közepén, félelem a szemükben, rendes, fajtiszta darabot nem is látni.
Ellenben a macskák! A sziámi, ugye, tényleg sziámi, gyönyörű a szôre, ragyogóan néz ki, holott lehetôségei elvben nem sokban különböznek a kutyákétól. S mégis, Thaiföld fôvárosának, Bangkoknak a nyomorúságosabb kerületeiben is ad magára.
Nem úgy, mint például az emberek.
Elvben Káté Gyuláétól sem, hiszen a két évvel ezelőtti, belfasti világbajnokság ezüstérmese, a minden hájjal megkent ukrán Andrij Kolesznik állt a másik sarokban. Némi iróniával megkockáztatható: az ukrán hivatalosan itt sem volt Bangkokban, és nyomtalanul el is tűnt a mezőnyből, hiszen a nevezési listán nem szerepelt, jó előjelként a török Selcuk Aydin (a tavalyi Eb ezüstérmese, mellesleg a januári Bocskai-emlékversenyen káprázatos meccsen megverte őt Káté) nevén virított a napi programban, és ami a legfontosabb: 21:10-es pontozással ki is kapott a 2000-es junior-világbajnok magyartól.
Káté csak az első menetet adta oda, azt is szűken, ugyanakkor híresen jó állóképességével már ekkor megteremtette a későbbi győzelem alapjait. A másodikban egyenlített, a folytatásban pedig az történt a ringben, amit ő akart, a teljesen elkedvetlenedő ukránt a finisben meg is intették fejelésért, de ez akkor már egyáltalán nem osztott és szorzott.
Végre bravúros, ragyogó győzelem fűződik tehát az egyik bunyósunk nevéhez, a Fortuna által el nem kényeztetett, hiszen már a 32 közé jutásért is küzdő Káté a nyolcaddöntőben a japán Ucsijama Takasival csap össze. Ha nyer, az éremért várhatóan az üzbég Dilsud Mahmudov következhet.
Szűcs István mérkőzései rendre idegösszeomlás-közeli állapotba hozzák a lelátó magyar érzelmű részét, hiszen a vasasos félnehézsúlyú pontszegény, kevés ütésből álló meccseiben általában benne mocorog mindkét lehetséges végeredmény. Ezúttal nemcsak Szűcs és olimpiai bronzérmes ellenfele, hanem az indonéz pontozó is sokat tett azért, hogy például két menet után 2:3 álljon a monitoron, ugyanis elromlott a gépe, és négy perc elteltével sikerült csak üzembe helyezni. Márpedig egy regisztrált ponthoz az kell, hogy legalább három bíró szinkronban legyen, ha pedig az ötből egy pihen, logikusan csökken a találatok elérésének esélye.
Szó, ami szó, Szűcs két menetig sem csinált sokat, de legalább Andrij Fedcsuk sem, aztán a harmadik két percben kissé megrázta magát az ukrán, Szűcs ezután is túlzottan óvatos volt, és egyetlen menet alatt el is úszott a negyeddöntő lehetősége. Pedig csütörtökön a vb-dobogóért a nem világverő lengyel Kuziemskivel találkozott volna…
Szerdán Kátén kívül a 48 kilós Bedák Pál a hazai közönség topfavoritja, Suban Pannon, az 57 kilós Kertész Henrik pedig a litván Marius Narkevicius ellen bokszol a nyolc közé jutásért.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik