Máris megtanultuk: nem túl jó, ha a vége rossz

L. PAP ISTVÁN jelenti BangkokbólL. PAP ISTVÁN jelenti Bangkokból
Vágólapra másolva!
2003.07.06. 21:03
Címkék
Inkább feszültté, mint bizakodóvá tette a magyar válogatottat a vasárnapi sorsolás, más kérdés, hogy a szerencse csak egyetlen faktora a sikeres szereplésnek, azzal kell főzni, ami van.
Bedák Zsolt tökéletesen betartotta Szántó Imre szövetségi kapitány utasításait
Bedák Zsolt tökéletesen betartotta Szántó Imre szövetségi kapitány utasításait
Bedák Zsolt tökéletesen betartotta Szántó Imre szövetségi kapitány utasításait
Bedák Zsolt tökéletesen betartotta Szántó Imre szövetségi kapitány utasításait
Bedák Zsolt tökéletesen betartotta Szántó Imre szövetségi kapitány utasításait
Bedák Zsolt tökéletesen betartotta Szántó Imre szövetségi kapitány utasításait
A thaiföldiek által kedvtelve 2. Világkupának (ebből egyet 1994-ben már rendeztek, nem zavarja őket, hogy a mostani világbajnokság) nevezett viadal három öklözőnk számára már befejeződött, négyen viszont győzelemmel rajtoltak.

"Nem értem, mindenki meg van rémülve, csak én vagyok halál boldog, hiszen remek ellenfelekkel nagy csatákat vívhatunk” – mondta azért csak a szavak szintjén jókedvűen Szántó Imre, amikor kiballagott a világbajnokság sorsolásáról. Ha tömören a lényegről fogalmazunk, Kertésznek megfelelőek, Mucsinak és Szűcsnek közepesek, a többieknek enyhén lélekborzasztóak a kilátásai, hárman (Káté, Pekanov és Balog) már a 32 közé jutásért is kesztyűt húztak, egyedül Mucsi van bent a rajtnál a tizenhatban.
Az első körben az egy szem Balogot leszámítva nem kaptak megoldhatatlan feladatot Szántó fiai, a nyíregyháziak 69 kilós bunyósának viszont a két évvel ezelőtti, belfasti világbajnokság aranyérmese, a kubaiak egyik frontembere, Lorenzo Aragón Armenteros jutott. Mondani sem kell, Vili nem ugrott a plafonig örömében, amikor társaival egyetemben megtudta, miként rendelkezett vele a sors.
Hatvanhét ország 333 ökölvívója mérlegelt egyébként vasárnap reggel, döbbenetesen nagy létszám, eleve abszolút rekord a világbajnokságok 1974 óta íródó történelmében, még úgy is, hogy január elsejével eggyel csökkent a súlycsoportok száma. Ennek egyenes következményeként (ahogyan azt már rebesgették) azonmód törölték is a csütörtökre tervezett szünnapot, a megnyitót pedig előrehozták, és mindjárt maratoni programmal, 64 mérkőzéssel startolt a vb.
A két Bedák, Zsolt (54 kg) és Pál (48 kg) szinte egyszerre lépett ringbe, és szerencsére hasonló gyorsasággal távozott is onnan. Hiába tolták ugyanis ki húsz pontra a technikai döntő fölényhez szükséges különbséget, a két testvérnek összesen kevesebb mint három menet is elég volt ahhoz, hogy kialakuljon az említett differencia. Tegyük hozzá: egyikük sem kapott nagy tudású ellenfelet (Nguyen Tien Det Vietnamból, illetve Nogucsi Judzsi Japánból), mint ahogyan a magyar csapatra eleve az a jellemző, hogy a könnyebbnek tűnő rajt után a második vagy a harmadik körben, de még feltétlenül a dobogóig vezető úton érkezik egy topfavorit kubai, orosz, kazah, esetleg ukrán bunyós. Persze aki nyerni akar, annak, ugye, mindenkit maga mögé kell utasítania, a bokszban nincs vigaszág, nincs visszamérkőzés vagy reményfutam.

12. férfivilágbajnokság, Bangkok
A 32 közé jutásért. 60 kg: Káté Gyula (magyar)–Priotti (argentin) T. d. f. gy. a 3. m-ben. 64 kg: Fukaisi (japán)–Pekanov Tamás (magyar) p. gy. (28:27). 69 kg: Aragón (kubai)–Balog Vilmos (magyar) p. gy. (23:8). A 16 közé jutásért. 48 kg: Bedák Pál (magyar)–Nogucsi (japán) T. d. f. gy. a 2. m-ben. 54 kg: Bedák Pál (magyar)–Nguyen Tien Det (vietnami) T. d. f. gy. a 2. m-ben. 81 kg: Szűcs István (magyar)–Szong Hak Szung (dél-koreai) sérülés miatt leléptetve a 4. m-ben. 81 kg: Gajovics (szerb-montenegrói)–Hidvégi György (magyar) d. f. gy. a 3. m-ben
Heten amúgy már le is tudták első fellépésüket, mindössze Mucsi, Kertész és Balzsay pihenhetett vasárnap. Apropó, Balzsay. Bangkokban alighanem kiderül, mennyit is tud a világ színe előtt a tavalyi Eb-ezüstérmével végre berobbanó magyar csapatkapitány, hiszen egy eleve nem veszélytelen azeri után már a nyolc közé jutásért a négy évvel ezelőtt arany-, két éve pedig ezüstérmes üzbég Utkirbek Hajdarovval találkozhat (félelmetes öklöző), és a dobogóig még a kubai középsúlyún is át kellene hámoznia magát.
A kisebbik Bedák a nyolcaddöntőben egy szimpatikus nevű (Pannon, de nem az élvonal), ám a teljes lelátót, így a thaiföldi hadsereg legalább két századát is maga mögött tudó hazai fiúval bokszolhat, és ha átmegy rajta, az Európa-bajnok, orosz Szergej Kazakov következhet. Bátyja, Zsolt már a második körben a tavalyi Eb-ezüstérmes, Permben nagy csatában éppen őt is legyőző orosz Gennagyij Kovaljovot fogta ki.
Az újonc Pekanov Tamás első ránézésre akár szenzációs csatát is vívhatott volna a japán Fukaisival, ám a 28:27-es pontozás mindent takar, csak magas színvonalú meccset nem. Pekanov némi pontozói jóindulattal végig vezetett, a záró menet előtt hattal is, aztán végzetesen elfáradt, és az utolsó pillanatban az ázsiai rivális bevitte a mindenről döntő találatot. Sokat aligha ér a győzelmével, ugyanis a kivételes képességű orosz világbajnok, Alekszandr Maletyin vár rá.

Flúgos futam az utcákon és az autópályákon

A bangkoki közlekedési morálról nem lehetne a jót vagy semmit elve alapján írni, hiszen minden képzeletet alulmúl. A szabályokat csak mutatóba betartó sofôrök jobbkormányos kocsijaikkal ügyesen manôverezgetnek a náluk kisebb helyen elférô, így nagyobb sebességet is megkockáztató motorosok és a háromkerekű, motormeghajtású nyitott tuk-tukok között – a gyalogos meg mentse az irháját, ahogyan tudja.
Vasárnapra virradóra a szállodánk melletti autópályán csapódott egymásnak egy személygépkocsi meg egy tuk-tuk, az utóbbi sofôrje lerepült, de valahogyan túlélte a túlélhetetlent. A tuk-tukja a város felett futó útról vagy tíz métert zuhant, éppen egy düledezô békacombsütöde tetejére, miközben az autó szembe fordult a középsô sávban a forgalommal, és megállt. A sofôr még másfél órával az eset után is békésen cigarettázgatott utasával a kivilágítatlan kocsiban, miközben ezerrel száguldottak el két oldalán a többiek, sehol egy rendôr, egy mentô, egy autómentô, sehol semmi. Nem tudom, megérték-e a reggelt.
Talán van összefüggés: harminc évnél idôsebb polgárt nem is nagyon látni.
Balogot ellenben tulajdonképpen dicséret illeti, mert bátran odatette magát Aragónnak, akinek esélye sem volt döntő fölényre, ha csak kicsivel aktívabb a magyar váltósúlyú fiú, még szoros is lehetett volna a vége, ám természetesen semmiképpen sem fért volna kétség a súlycsoport legnagyobb alakjának diadalához. Ha valaki, Balog aztán tényleg ideges lehet a sorsolására.
Az argentin ökölvívást mind ez ideig bizonyos Julio Pablo Chacón, az ő Kovács István elleni, kisstadionbeli profigyőzelme jelentette Magyarországnak – Káté Gyulára várt a feladat, hogy apró revánsot vegyen Kokóért. Nos, Káté úgy bokszolt, ahogyan azt reméltük tőle, szabályosan átgázolt Sergio Priottin. A harmadik menetben előbb számoltatott ellenfelére, majd 24:4-nél elérte a húszpontos különbséget is, és kedden a legutóbb vb-ezüstérmes ukrán, Kolesznik ellen lép szorítóba a 16 közé jutásért.
Szűcs István is egy ukránnal, Fedcsukkal mérheti össze az erejét, ráadásul ő már a nyolcaddöntőben, miután tipikus "szűcsös” meccsen, eseménytelen menet után remekül kiszurkálta a dél-koreai Szong Hak Szungot, egy ízben jobbal úgy szájba verte, hogy számoltak is az ázsiaira, majd a vérző ellenfelet az orvos a negyedik menet elején, 10:3-nál leléptette.
Mint ahogyan hasonló, csak éppen ellenkező előjelű véget ért Hidvégi György meccse is. Az MTK-s nehézsúlyúról a válogatott keret valamennyi edzője szuperlatívuszokban nyilatkozott, decemberi súlycsoportváltása óta nem veszített mérkőzést, ráadásul a szerb Milorad Gajovics ellen látványosan, okosan kezdett: az első menet vége felé egy szinte láthatatlan balhoroggal földre is döntötte ellenfelét, akit a gong előtt úgy kellett felhúzni. Az első gyanús jelek a második két perc után jelentkeztek, amikor kiderült, hogy a nyomasztó fölényben bokszoló Hidvégi mindössze egyetlen ponttal vezet, aztán egy jobbegyenestől ő is padlót fogott, és bár azonnal felállt, a mérkőzésvezető számolás nélkül azonnal beszüntette a találkozót. Teljesen érthetetlen, hogy miért.
Csúnya véget ért az egyébként pozitív mérlegű nyitónap. Kizárólag Csötönyi Sándor elnöknek köszönhető, hogy Hidvéginek a zsűriben (hogy került oda?) méltatlankodó öccsét nem vitték el a thai rendőrök, végül úgy, ahogy lecsillapodtak a kedélyek. Csak éppen az egyik éremesélyünket törölhettük a listánkról, de azonnal.
Hétfőn Kertész (57 kg) és Balzsay (75 kg) egyaránt azeri öklözővel szemben bokszol a 16 közé jutásért.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik