Zebrák a reflektorfényben: vitatható döntések, folyamatos reklamálás

Vágólapra másolva!
2012.09.26. 17:00
null
Sajnos középpontba került a játékvezetők produktuma (Fotó: Action Images)
Címkék
Újonnan induló sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk, a 20 yardos vonaltól egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a vörös zónán keresztül a touchdownig!

20 YARD – INTERGALAKTIKUS SISAKOK

Fellélegezhetnek a fanatikusok, George Lucas világhírű filmsorozata, a Star Wars és napjaink egyik legnézettebb sportága, az amerikai futball végre egy helyen! Az intergalaktikus amerikaifutball-liga (IFL) csapatai között olyan nagyszerű nevek bukkannak fel, mint például a Dagobah Yodas – született Phialdelphia Eagles –, vagy például a rendkívül találó Coruscant Vaders az Oakland Raiders reinkarnációjaként.


A további sisakokat a Sportszelepen tekintheti meg!
A további sisakokat a Sportszelepen tekintheti meg!

19 YARD – MICHAEL VICK TOVÁBBRA SEM LABDABIZTOS, MACLIN NÉLKÜL NEM MEGY

Bár a Philadelphia Eagles irányítója fordulónként kettővel csökkenti interceptionjei számát, így a harmadik hétre már egyszer sem dobta az ellenfél védőjének a tojást, ezúttal sem úszta meg eladott labda nélkül, két fumble után került vissza a Cardinalshoz a játékszer, az egyikből ráadásul 93 yardos TD-t értek el a Pintyek.

JAMES SANDERS 93 YARDOS TD-JE



További adalék a Sasok zakójához: az előző idény 11. hete óta a Philadelphia mérleget Jeremy Maclin nélkül: 0 győzelem, 3 vereség, Maclinnel: 7 győzelem, 0 vereség.

18 YARD – A REVIS-SZIGET IDÉN MÁR NEM FOGAD LÁTOGATÓT

A New York Jets egész idényre elveszítette legjobb védőjét, a liga egyik, ha nem a legjobb cornerbackjét, Darrelle Revist. Az elülső keresztszalag-szakadást (anterior cruciate ligament) szenvedő Revis a napokban műtéten esik át, helyét a 2010-es elsőkörös Kyle Wilson veheti át Antonio Cromartie társaként.

Revis mellett is akadt sajnálatos módon még sérülés, nem is egy: a Detroit Lions irányítóját, Matt Staffordot már a mérkőzés során le kellett cserélni lábizomhúzódás miatt, egyelőre azonban nincsen bővebb információ állapotáról, a hétvégén valószínűleg Shaun Hill vezeti harcba az Oroszlánokat.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Az Oakland Raiders reményteljes elkapója, Darrius Heyward-Bey a Pittsburgh Steelers elleni – győztes – mérkőzés negyedik negyedének elején ütközött szerencsétlenül a vendégek safetyjével, Ryan Mundyval. Agyrázkódás és nyakhúzódás lett az eredménye, de egy nappal az eset után hazaengedték már a kórházból, és otthon gyógyul tovább.

Egy másik elkapó, az Indianapolis Coltsot erősítő Austin Collie szezonja Heyward-Beyével szemben már biztosan véget ért. A rendkívül peches játékos számos agyrázkódás után ezúttal térdkalácsszalag-szakadást amelyet követően csapata sérültlistára is helyezte – csak úgy, mint a Tampa Bay Buccaneers Adrian Claybornt.

17 YARD – A SZÁMOK TÜKRÉBEN

A harmadik fordulóban a következő játékosok teljesítettek legjobban a különböző kategóriákban:

STATISZTIKÁK
A 3. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Ben Roethlisberger (Pittsburgh) –Oakland Raiders
384
A legtöbb futott yard: Jamaal Charles (Kansas City) –New Orleans Saints
233
A legtöbb elkapott yard: A. J. Green (Cincinnati) –Washington Redskins 183
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 1011
Eli Manning (New York Giants)
A legtöbb futott yard: 323
Jamaal Charles (Kansas City Chiefs)
A legtöbb elkapott yard: 369
Calvin Johnson (Detroit Lions)
A legtöbb szerelés: 37
Navorro Bowman (San Francisco 49ers)
A legtöbb sack: 6.0 Clay Matthews (Green Bay Packers)
A legtöbb interception: 4
Tim Jennings (Chicago Bears)


16 YARD – MEGSZAKADT NAGY SOROZATOK – ALEX SMITH ÉS BENJARVUS GREEN-ELLIS

Két nagy sorozat is megszakadt ezen a hétvégén. Alex Smith, a San Francisco irányítója zsinórban 249, interception nélküli átadásig építette az új klubcsúcsát, amelyet vasárnap a Vikings újonc védője, Josh Robinson szakított meg. A New Englandtől a holt idényben Cincinnatibe szerződő BenJarvus Green-Ellis több mint ötéves karrierje során 590-szer futott a labdával, és egyszer sem ejtette el – egészen vasárnapig, amikor a Washington ellen megszakadt a széria. Smith esetével ellentétben Green-Ellis hibájából csapata nem veszítette el a labdát, és a meccset sem.

BENJARVUS GREEN-ELLIS ELSŐ LABDAVESZTÉSE



15 YARD – REKORDPONTTERMÉS

Az első három fordulóban 2287 pontot szereztek a csapatok, ez a legtöbb a liga történetében.

14 YARD – SCHIANO REMEK ÖTLETE: KEZDŐRÚGÁS HELYETT NEGYEDIK ÉS TIZENÖT

Tavaly a kezdőrúgást a rúgó csapat 30 yardos vonaláról a 35 yardosra változtatták, hogy csökkentség a sérülések veszélyét. Ennek következtében azonban könnyebben átrúgták a pályát a csapatok, és a visszahordások száma drámaian lecsökkent: a 2010-es 83.6 százalékról 2011-re 56.5 százalékra esett vissza (az új szezonban már csak 53 százalék), a kickoff-visszahordásból elért touchdownsok száma pedig a 2010-es 23-ról 2011-re 9-re.

A megoldásra Greg Schianónak, a Tampa Bay vezetőedzőjének van ötlete: a 30-as vonalról induljon a kezdőcsapat, méghozzá negyedik és 15-ös szituációval. Ekkor választhatnak: vagy elpuntolják a labdát (ami visszahordás esetén kevésbé sérülésveszélyes), vagy nekimennek, ezzel felváltva az onside kicket. Schiano nem a levegőbe beszélt, és ezt számokkal is alátámasztotta: 2001 óta az onside kick kísérletek 21.4 százaléka járt sikerrel, míg a 4. és 15-ös szituációkban 21.8 százalékkal járt sikerrel egy-egy csapat.

13 YARD – LENT ÉS FENT – SACKEKBEN ÉLEN A CHICAGO, ALUL A JACKSONVILLE

A csapatok közül az első három héten a Chicago vitte a prímet, 14-szer vitte le a földre az ellenfél passzolni készülő irányítóját. A legrosszabb a Jacksonville 2-vel, de az élcsoportok sok érdekességet mutatnak – sack terén az AFC Keleti csoportja nem éppen fényes.

SACKLISTA
1. Chicago 14
2. Arizona 12
3. Green Bay 12
4. Cincinnati 11
5. Seattle 10
28. Miami 3
Oakland 3
NY Jets 3
New England 3
32. Jacksonville 2

12 YARD – DRÁMAI VÉGJÁTÉKOK A HOSSZABBÍTÁSBAN

Az első két héten összesen egy hosszabbításos mérkőzés volt, a harmadikban három is, mondani sem kell, hogy hihetetlen izgalmakkal.

A Detroit hihetetlen módon állt fel a Tennessee otthonában, a rendes játékidő utolsó 20 másodpercében 14 pontos hátrányt dolgozott le egy sikeres onside kickkel (amiben szintén sárosak voltak kicsit a pótbírók, mert nem nézték vissza az esetet). A hosszabbítás első akciójából a Titans mezőnygólt ért el, s az új szabályok szerint ilyenkor az ellenfél is támadhat. A Lions azonban nem elégedett volna meg a válasz mezőnygóllal és a hosszabbítás folytatásával, hét yardra a hazaiak célterületétől nekimentek a negyedik és egynek (a csereirányító Shaun Hill próbált meg futni), amivel kudarcot vallottak, és kikaptak. Aztán a kedden napvilágot látott a hír, hogy a Lions csak egy védőhibát akart kierőszakolni, a center azonban végül mégis feladta a labdát...

New Orleansban bizonyossá vált, hogy romokban hever a Saints védelme, az eddig szintén reménytelen játékot játszó Kansas City kiharcolta a hosszabbítást, és lendületből be is húzta a győzelmet.

Az AFC Keleti csoportjának Miami–NY Jets mérkőzésén a túlórában a biztosabb lábúak közé tartozó Dan Carpenter kihagyta a Dolphins-győzelmet ígérő mezőnygólt, majd a túloldalon Nick Folk kísérletét blokkolta a floridai védelem. Ám hiába, Joe Philbin, a Dolphins mestere Folk „jegelése" céljából időt kért, a játékot érvénytelenítették, az új kísérletet pedig gond nélkül értékesítette Folk.

11 YARD – SCHAUB FÜLE BÁNTA MAYS KEMÉNYKEDÉSÉT – MÉRFÖLDKŐHÖZ ÉRKEZETT AZ IRÁNYÍTÓ
A Denver Broncos linebackere, Joe Mays a hétvégi, Houston Texans elleni rangadón szabálytalanul próbálta meg szerelni a vendégek irányítóját, Matt Schaubot, akinek a füle egy darabja bánta az akciót. Mays egymérkőzéses eltiltást kapott ligától a szabálytalanságáért.

SCHAUB FÜLE BÁNTA


Az imént említett Schaubnak a sérülése ellenére azért kellemes emlékei is lehetnek a mérkőzésről, egyrészt ugye nyert a csapata, nagyban köszönhetően az ő 4 TD-passzának, amelyből az elsővel, Andre Johnsonnak adott 60 yardos átadásával mérföldkőhöz érkezett: ez volt a 100. hatpontos passza.

10 YARD – ÖSSZNÉPI FELHÁBORODÁS A BÍRÁSKODÁSON

„B.meg, NFL… Büntessetek meg, és a pénzből fizessétek meg a normális bírókat!” – T. J. Lang, a Green Bay játékosa.

„Na jó, NFL, ez tényleg kicsúszott a kezetekből. Elvettetek tőlünk egy ROHADT meccset. Borzalmas!” – Jermichael Finley, a Green Bay Packers játékosa.

„Ugyan már! Már dühös sem vagyok, csak röhögök az NFL-en, amelyik hagyta, hogy ez legyen Amerika kedvenc sportjából!” – Greg Jennings, a Green Bay Packers elkapója.

„Imádom ezt a bajnokságot, és imádom a futballt, de ez a ma esti katasztrófa nagyon fájdalmas. Mi NEM ezt a ligát kellene hogy képviseljük” – Drew Brees, a New Orleans Saints irányítója.

„Van véleményem, csak nagyon sokba kerülne, ha a twitteren mondanám el.” – Arian Foster, a Houston Texans futója.

„Szóhoz sem jutok…” – Robert Griffin III, a Washington Redskins irányítója.

„Ez lett az NFL-ből… És még nekünk magyarázzák, hogy óvjuk a liga jó hírnevét, miközben megbüntetnek mindenért, amit csinálunk” – Darnell Dockett, az Arizona Cardinals játékosa

„Az NFL-játékosoknak sztrájkba kellene lépniük, amíg a rendes bírók vissza nem jönnek! Ezek a fiúk túl sokat dolgoznak azért, hogy téves ítéletek miatt kapjanak ki” – Lindsey Vonn, olimpiai bajnok síző.

„Hát persze, hogy egy szar bírói ítélet dönt a végén. Ez valami borzalmas” – Andy Roddick, Grand Slam-győztes teniszező.

„Túlságosan imádom az NFL-t ahhoz, hogy ilyen hibákat lássak. Úgy érzem magam, mintha én is a Packersben játszanék” – LeBron James, a Miami Heat kosárlabdázója.


9 YARD – STÍLUSOS RAVENS-REVÁNS A PATRIOTS ELLEN

A vasárnap esti találkozón az Amerikai konferencia döntőjének visszavágójára került sor, mint emlékezetes, a New England Patriots Billy Cundiff mellé szálló mezőnygólkísérlete után nyert a rájátszásban. A sorsnak van humorérzéke, annyi szent. Az utolsó negyedben már 9 pontos hátrányban is lévő Ravens egy utolsó másodperces Justin Tucker-mezőnygóllal fordított.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA



8 YARD – RODGERS EGY FÉLIDŐ ALATT NYOLCSZOR A FÖLDÖN

Nem akármilyen szenvedést kellett kiállnia Aaron Rodgersnek: a Seattle Seahawks elleni mérkőzésen összesen nyolc alkalommal érezhette igazán közelről a hazai talajt, igaz ebből egyszer gyakorlatilag saját magát sackelte az irányító, amikor hanyatt dobta magát.

AARON RODGERS SAJÁT MAGÁT SACKELTE

7 YARD – MATT RYANNEK NAGYON MEGY, RYAN TANNEHILLNEK NEM ANNYIRA

Két Ryan, két véglet. Igaz, az egyiknek a kereszt- a másiknak a vezetékneve – noha nyilván nem ez a döntő. Az viszont biztos, hogy míg Matt Ryan 114-es irányítómutatójával simán vezeti a ligát, addig Ryan Tannehill a várakozásoknak megfelelően egyelőre szenved, 58.3-as QB-rate-jével. Ne menjünk el szó nélkül Kevin Kolb hibamentes játéka mellett, az Arizona Cardinals rengeteget kritizált irányítója kifejezetten megbízható teljesítményt nyújt, a túloldalon viszont Peyton Manning (20.), Matt Stafford (22.), Cam Newton (23.), Drew Brees (25.), Andrew Luck (26.) és Michael Vick (29.) sem azt hozza, amit a szurkolók várnak.

IRÁNYÍTÓMUTATÓ
1. Matt Ryan 114.0
2. Ben Roethlisberger 109.2
3. Kevin Kolb 108.6
30. Brandon Weeden 60.7
31. Jay Cutler 58.6
32. Ryan Tannehill 58.3


6 YARD – UTOLSÓ NEGYED? ANDY DALTON!

A Cincinnati Bengals irányítója, Andy Dalton parádésan teljesít a mérkőzések utolsó negyedórájában eddig. Az első három mérkőzésen 22 negyedik negyedes passzából 18 volt sikeres (81.8 százalék), ebből 288 yardot haladt csapata, három touchdownátadás mellett pedig egyszer sem dobott interceptiont, ezzel pedig 158.3-as, hibátlan mutatója van, ami ezt a szakaszt illeti!

5 YARD – EGY KEZÜNKÖN MEGSZÁMOLJUK A NYERETLENEKET ÉS A VERETLENEKET

Három hét telt el az NFL új idényéből, és már egy kezünkön meg tudjuk számolni azokat a csapatokat, amelyek csak nyertek vagy csak vesztettek. A veretlenekből van több, a Houston és az Atlanta sorozata nem is annyira meglepő, mint az Arizonáé, amely a Seattle és a New England után a Philadelphiát is legyőzte.

A másik oldalon a Cleveland gyengélkedését lehetett előre borítékolni, szemben a New Orleanséval, amely a háromból két vereséget hazai pályán szenvedett el – a saját stadionjában, amely az idény végén a Super Bowlnak otthont ad, és amelyben tavaly veretlen maradt.

4 YARD – JÁTÉKVEZETŐI SAPKÁN CSÚSZOTT EL A JÁTÉKOS

A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 3. fordulója sem maradt vicces jelenetek nélkül. Íme, az e heti termés!

C'MON MAN!

3 YARD – JAMAAL CHARLES HÍRESSÉGEK CSARNOKA-GYANÚS TELJESÍTMÉNYE

A New Orleans harmatgyenge védekezését kihasználva történelmi tettet hajtott végre Jamaal Charles, a Kansas City futója: a Hírességek Csarnokába beválasztott Jim Brown után második játékosként ért el egy mérkőzésen legalább 225 futott és 50 elkapott yardot. A meccset saját maga számára többek között egy 91 yardos futással emlékezetessé tévő Charles 233 futott és 55 elkapott yarddal zárt. Előbbi kategóriában másodszor jutott el legalább 230-ig, a három ilyen mérkőzés egyedül Brownnak jött össze.

JAMAAL CHARLES 91 YARDOS FUTÁSA

2 YARD – AZ NFL SZERINT IS ÉRVÉNYES VOLT GOLDEN TATE TD-ELKAPÁSA

A hétfő esti Seattle–Green Bay mérkőzés utolsó touchdownja nagy vihart kavart liga szerte, a liga főhadiszállása néhány órán belül 70 ezer üzenetet kapott Golden Tate véleményes elkapása után. Mindenki a profi bírókat követeli vissza, miközben a liga vezetői több tucat független szakértőt megkértek arra, hogy értékeljék ki a videofelvételeket, és arra jutottak, hogy valóban szabályos volt Tate elkapása – de legalábbis nem volt megdönthetetlen bizonyíték ennek megcáfolására – persze Sam Shields ellökését leszámítva, de azt elvileg videón nem lehet visszanézetni – illetve az elmúlt öt év 97 Hail Mary-próbálkozásánál egyszer sem ítéltek támadó pass interference-t. A Seattle részéről csak annyit üzentek: nem fognak bocsánatot kérni a győzelmükért.

GOLDEN TATE GYŐZTES TD-ELKAPÁSA



1 YARD – A LIGÁNAK MÉG ÍGY IS MEGÉRI

Egy kutatás szerint az NFL eddig 3.5 millió dollárt spórolt a pótjátékvezetőkkel – most az NFL mint márkanév sérülésének dollárban kifejezhető mértékére nem tekintünk ki...

TD – BÁTOR JÓSKA

Múlt heti merész jóslataink közül az Atlanta San Diegó-i győzelmét eltaláltuk, a Falcons tartotta meg hibátlan mérlegét. Randy Moss viszont az egész San Franciscóval együtt betlizett a Minnesota otthonában, s bár volt három elkapása, touchdownt nem ért el. A minneapolisi közönség viszont továbbra is imádja, pláne így!

A negyedik hétre azt jósoljuk, hogy az Arizona hihetetlen győzelmi sorozata a Seattle, a New England és a Philly elleni győzelmek után hihetetlen véget ér, Kevin Kolbék otthon szenvednek vereséget a Miamitól.

Egyéniben Tom Bradynek jósolunk kellemes hétvégét, azt mondjuk, a csoportrivális Buffalo ellen annak ellenére nem szenved el sacket, hogy a nyáron Mario Williamsszel erősítő Bills eddig meccsenként hármat kiosztott.

NFL 2012, ALAPSZAKASZ
3. FORDULÓ
2012. 09. 21. 2:20 Carolina Panthers–New York Giants 7–36
2012. 09. 23. 19:00 Dallas Cowboys–Tampa Bay Buccaneers 16–10
2012. 09. 23. 19:00 Chicago Bears–St. Louis Rams 23–6
2012. 09. 23. 19:00 Minnesota Vikings–San Francisco 49ers 24–13
2012. 09. 23. 19:00 Tennessee Titans–Detroit Lions 44–41 – h.u.
2012. 09. 23. 19:00 Washington Redskins–Cincinnati Bengals 31–38
2012. 09. 23. 19:00 New Orleans Saints–Kansas City Chiefs 24–27 – h.u.
2012. 09. 23. 19:00 Miami Dolphins–New York Jets 20–23 – h.u.
2012. 09. 23. 19:00 Cleveland Browns–Buffalo Bills 14–24
2012. 09. 23. 19:00 Indianapolis Colts–Jacksonville Jaguars 17–22
2012. 09. 23. 22:05 Arizona Cardinals–Philadelphia Eagles 27–6
2012. 09. 23. 22:05 San Diego Chargers–Atlanta Falcons 3–27
2012. 09. 23. 22:25 Denver Broncos–Houston Texans 25–31
2012. 09. 23. 22:25 Oakland Raiders–Pittsburgh Steelers 34–31
2012. 09. 24. 2:20 Baltimore Ravens–New England Patriots 31–30
2012. 09. 25. 2:30 Seattle Seahawks–Green Bay Packers 14–12
4. FORDULÓ
2012. 09. 28. 2:20 Baltimore Ravens–Cleveland Browns
2012. 09. 30. 19:00 Buffalo Bills–New England Patriots
2012. 09. 30. 19:00 Houston Texans–Tennessee Titans
2012. 09. 30. 19:00 Kansas City Chiefs–San Diego Chargers
2012. 09. 30. 19:00 Detroit Lions–Minnesota Vikings
2012. 09. 30. 19:00 Atlanta Falcons–Carolina Panthers
2012. 09. 30. 19:00 St. Louis Rams–Seattle Seahawks
2012. 09. 30. 19:00 New York Jets–San Francisco 49ers
2012. 09. 30. 22:05 Arizona Cardinals–Miami Dolphins
2012. 09. 30. 22:05 Denver Broncos–Oakland Raiders
2012. 09. 30. 22:05 Jacksonville Jaguars–Cincinnati Bengals
2012. 09. 30. 22:25 Green Bay Packers–New Orleans Saints
2012. 09. 30. 22:25 Tampa Bay Buccaneers–Washington Redskins
2012. 10. 01. 2:20 Philadelphia Eagles–New York Giants
2012. 10. 02. 2:30 Dallas Cowboys–Chicago Bears
Szabadnapos: Pittsburgh Steelers, Indianapolis Colts
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik