Nemzetisport.hu 2012.01.23 00:30 Frissítve: 2015.03.26 12:40

A történelem ismétli önmagát: Pats-Giants a Super Bowlban!

A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) főcsoportdöntőjében a New England Patriots és a New York Giants is óriási csatában (utóbbi ráadásul hosszabbításban) fektette két vállra a Baltimore Ravenst, valamint a San Francisco 49erst, így a Hazafiak és az Óriások jutottak be a Super Bowlba, ahol tehát megismétlődik a négy évvel ezelőtti finálé.

Vince Wilfork talán a mérkőzés legjobb teljesítményét nyújtotta (Fotó: Action Images)

 

NEW ENGLAND PATRIOTS (1.)–BALTIMORE RAVENS (2.)

Gyászhírrel kezdődött az amerikai futball rajongóinak a nap: tüdőrákban, 85 éves korában elhunyt Joe Paterno, a sportág egyik edzőlegendája, aki a Penn State csapatát 46 éven keresztül – 1966–2011 – irányította, ezzel alighanem a leghűségesebb trénerek közé is bekerülve.

Az AFC-győzelemről döntő főcsoportfinálé előtt Steven Tyler, az Aerosmith frontembere énekelte el az amerikai himnuszt, majd három, csírájában elfojtott játékkal indult a meccs.

A negyedik drive közben Tom Brady előbb majdnem interceptiont dobott (illetve az interception megvolt, csak repült a zászló), majd hosszút a touchdownra éhesen a célzónába dübörgő Rob Gronkowskinak, aki csalódottan fordulhatott vissza. A Ravens védelme óriási munkával végül megakadályozta a touchdownt, igaz, a mezőnygólt nem úszta meg – Stephen Gostkowski 29 yardról küldte rendeltetési helyére a tojáslabdát (3–0).

A Ravens támadóegysége válaszul mínusz tíz yardig jutott, ezzel a hazai nézők alighanem elégedettek is voltak. Azzal már nem, hogy Bradynek összejött az, ami korábban nem – interceptiont dobott, Lardarius Webb gyönyörűen kapcsolta le a Patriots irányítójának passzát.

A Baltimore következő drive-ja már jobban indult, Joe Flacco egy hosszú passzal navigálta célzóna-közelbe társait. Touchdown ebből sem lett, pontok viszont igen, Billy Cundiff húszyardos mezőnygóllal egyenlített – már a második negyed elején (3–3).

NFL, 2011
A csapatok adatlapja
Az alapszakasz menetrendje
A csoportok végeredménye
A konferenciák végeredménye
A rájátszás menetrendje

A „touchdowntalanság" sem tartott már sokáig, a New England saját térfélről indított drive-jának végén – 10 játék után – BenJarvus Green-Ellis jutott el a célzónáig, Gostkowski beküldte a jutalomrúgást (10–3).

A Ravens nem sokáig hagyta ezt annyiban, egy négy és félperces akciósorozat után került a veszélyzónába a vendégcsapat. A sokat kritizált Joe Flacco jobbra kimenekült a rátámadó Pats-játékosok elől, majd hatyardos passzt dobott Dennis Pittának – touchdown és 10–10, miután Cundiff értékesítette a jutalomrúgást.

A New England egy Gostkowski-mezőnygóllal vette vissza a vezetést, majd kivonulhatott ismét a Ravens támadóegysége, Flacco egy rendkívül hosszú passzal próbálta a szívbajt ráhozni a hazai közönségre, de a Pats mázlijára az átadás nem talált elkapót, pedig Torrey Smith előtt már feltűnt a vágyott célzóna...A kifejezetten jó formát mutató Flacco harmadik és tizennégy után még továbbvitte a drive-ot egy jó passzal, de a vége punt lett – félidőben 13–10-re vezetett a Patriots.

Szünet után néhány perccel már 16–10-re, mert ugyan a Ravens védelme elhárított közvetlen közelről (hat yardról) indított próbálkozást, de Gostkowski mezőnygóllal növelte a hazai előnyt. A vendégek azért bebizonyították, hogy miért ők az NFL legjobb csapata a „vörös zónás" védekezés tekintetében.

A Baltimore a fordításért támadhatott, és fordíthatott is, bár csak némi videózás után. Flacco passzai, Ray Rice és Ricky Williams futása után jött a pontokat érő játék, Torrey Smith futott be a célzónába – igaz, a bírók a videotechnika segítségével is megvizsgálták, rendben volt-e minden. Nem találtak bizonyítékot arra, hogy nem, Smith-t túl későn „rakták" vonalon kívülre – Cundiff beküldte a jutalomrúgást, már 16–17!

Már ez is elég bosszantó lett volna a házigazdáknak, de rövidesen nagyobb bajba is kerültek: egy jól induló visszahordásnak Pats-szempontból nagyon rossz lett a vége, LaQuan Williams gyilkos erejű szerelése után kiesett a tojáslabda, a veszett keresgélés pedig baltimore-i sikerrel zárult. Jöhetett megint a Ravens!

A támadás Flaccónak köszönhetően jól indult, de az irányító később „benyelt" egy sacket is, így maradt a mezőnygól: Cundiff továbbra is hibátlanul rúgott, 16–20.

A negyed végén a Patriots még támadhatott, de egy Brady–Gronkowski akció után a tight end földre került, a korábban egyszer Bradyt is „hidegre tevő" Bernard Pollard szerelése után. Brady egy kicsit előrébb csalta csapatát, 16–20-ról indult a záró játékrész. A Patriots elsősorban a Brady, Welker, Woodhead trió tevékenységének köszönhetően jutott el a célzóna közvetlen közelébe, ahol Brady váratlanul kitört, és kis híján futott egy touchdownt – a bírók videózás után elvették viszont (jogosan) a TD-t. Ettől függetlenül a New England centikre volt a célzónától, de a Ravens elhárító egysége elsőre fantasztikus munkával lehúzta a rolót. Másodikra nem, Brady bevitte a tojáslabdát, ezzel visszaszerezve a vezetést a Patriotsnak! (23–20 Gostkowski jó jutalomrúgásával).

Támadásra indult a Ravens, de az addig döntő helyzetben a meccsen nem hibázó Flacco középre irányított passzát Brandon Spikes lekapta, interception, ismét a Pats jöhetett. Nem sokáig: Brady hosszú passzt kísérelt meg, Pollard gyönyörű mozdulattal levadászta a labdát, melyet Jimmy Smith még annak földet érése előtt felkapott – bravúros védőmunka és ez is interception.

Védekezésből azért a New Englandnek is voltak tartalékai, a Patriots Vince Wilfork vezérletével, irgalmatlan zúzással megállította a vendégeket – a Baltimore-nál viszont úgy döntöttek, hogy három perccel a vége előtt nekimennek a negyedik kísérletnek is. Hiába, a sikertelen próbálkozás után megkapta a labdát a New England, és már csak 2:46 volt hátra.

A Baltimore kikényszerített egy third downt, majd megállította a Pats támadását, és két perce volt, hogy nyolcvan yardot haladva megfordítsa a főcsoportdöntőt. Jól haladt a Ravens, majd egy kulcsfontosságú játéknál Flacco passzával Anquan Boldin dübörgött el. Húsz másodperccel a vége előtt Sterling Moore egész bravúros szereléssel akadályozott meg touchdownt, majd még egyet mentett.

A Ravensnek be kellett érnie egy – potenciálisan hosszabbítást érő – mezőnygól-kísérlettel, Cundiff azonban a legrosszabbkor megremegett. Egészen pocsék (32 yardos) kísérlete messze elszállt, óriási őrjöngést kiváltva ezzel a hazai drukkereknél – hiába nem játszott igazán jól Brady (és meglehetősen jól Flacco), hiába tett meg mindent a két védelem, hiába volt teljesen kiegyenlített a meccs, győztesnek lennie kellett, és ez a hiba bejuttatta a Super Bowlba a New Englandet.

AFC-DÖNTŐ
 New England Patriots–Baltimore Ravens 23–20 (3–0, 10–10, 3–10, 7–0)
Gillette Stadium
BILLY CUNDIFF ELHIBÁZOTT MEZŐNYGÓL-KÍSÉRLETE

 


Vernon Davis két touchdownelkapása is kevésnek bizonyult a Giants ellen (Fotó: Action Images)


SAN FRANCISCO 49ERS (2.)–NEW YORK GIANTS (4.)

Mind a két együttes az előzetes papírforma alapján kisebb-nagyobb bravúrt hajtott végre a Nemzeti főcsoport elődöntőjében, a San Francisco 49ers az egy szezon alatt legtöbb passzolt yard rekordját a múltnak átadó Drew Brees vezette New Orleans Saintset, a New York Giants az alapszakasz legjobb mérlegével záró, a liga történetének legjobb szezonbeli irányítómutatóját elérő Aaron Rodgers irányította Green Bay Packerst búcsúztatta – utóbbi párharcban ráadásul az Óriások a rájátszásban egyedülálló módon, idegenben diadalmaskodtak.

A 49ers és a Giants a szezon során egyszer már összecsapott, a 10. fordulóban az akkor is hazai pályán játszó Alex Smithék 27–20-ra nyertek, igaz Manningéknek az utolsó két percben három lehetőségük is volt 10 yardot megtéve kiegyenlíteni. Érdekesség, hogy mind a két irányító a saját évében elsőként kelt el a drafton, Eli Manninget 2004-ben (még a San Diego Chargers húzta, de az irányító nem volt hajlandó az együtteshez aláírni, így végül elcserélték a Giantshez), Alex Smitht 2005-ben választották elsőként.

A Nemzeti Sport Online szakmai
együttműködő partnere a Bowl.hu

Legutóbb az 1998-as idényben fordult elő, hogy két 1/1-es irányító csapata csapott össze a főcsoportdöntőben, akkor az 1983-as drafton elkelő John Elway első helyen kiemelt Denver Broncosa hazai pályán 23–10-re legyőzte a négy évvel később kiválasztásra kerülő Vinny Testaverde vezette New York Jetset.

Nagy esőzés várta a csapatokat, amely inkább a futójátéknak, és így a 49ersnek kedvezett előzetesen, de a Giants elmúlt hetekben mutatott formája, és a tény, hogy a New York-i együttes korábbi mind a négy főcsoportdöntőbeli szereplését megnyerte, óvatosságra intette a hazai fanatikusokat.

A találkozót a hazaiak kezdték el, azonban kevesebb mint három perc után máris levonultak a támadók, igaz az ígéretesen (közte két sikeres harmadik kísérlettel) induló Giants offenzíva sem tartott túl sokáig, köszönhetően Ray McDonaldnak, aki kiverte Eli Manning kezéből a tojást (fumble) és bár az a New York-i támadófalember Kareem McKenzie szerezte meg, 4. és 21-re természetesen puntoltak a vendégek.

A saját 27-eséről induló 49ers ezután azonban nem sokat vacakolt, előbb ugyan Alex Smith passza nem volt pontos Michael Crabtree-nek, a következő játékban azonban Vernon Davis nagyon megverte Antrell Rolle-t, és a New Orleans Saints ellen is remeklő tight end végül 73 yardos touchdownt szerzett (7–0).

 
Ön szerint melyik csapat nyeri meg a Super Bowlt?
Összes szavazat:5016
Szavazás kezdete: 2012. 01. 07
A szavazást lezárták.
New England Patriots - 66%
New York Giants - 33%
 

A túl oldalon Manning passzaival és Ahmad Bradshaw futásaival a 49ers 34-eséig jutottak az Óriások, ott azonban előbb Mario Manninghamnek lett pontatlan a dobás, majd Brandon Jacobsot állították meg centikre a first downtól.

Jöhetett tehát a 49ers, de nem sokáig. Mindjárt egy trükkös játékkal kezdtek a hazaiak, amiből egy szerény 10 yardot buktak, de legalább a labda náluk maradt, majd egy 6 yardos Frank Gore futás után Smith passzát kis híján megszerezte a New York-i Aaron Ross, de a punt után így is a Giants indíthatott támadást. A második negyedre fordulva Manning 3. és 6-ra 36 yardos passzt adott a szezon egyik legnagyobb felfedezettjének, Victor Cruznak, majd ugyanő még egy 3. próbálkozást abszolvált, mielőtt Bear Pascoe karrierje első touchdownjával kiegyenlítettek a vendégek (7–7).

A San Francisco egyből egy hosszú játékkal kísérletezett, de Smith kicsit túldobta Kyle Williamset és bár ezt leszámítva szépen jöttek előre a hazaiak, a Giants 43-asán 4. kísérletre kényszerültek, ott azonban egy késleltetés miatt végül a punt mellett döntöttek.

Az ellentámadás során a védők megállították a Giantset, Ray McDonald 7 yardos sackjével, de az Óriások védői is hamar véget vetettek Frank Gore-ék próbálkozásainak, így másfél perccel a szünet előtt még egy esélyt kaptak a New York-iak.


Ez pedig bőven elég volt a pontszerzéshez, gyakorlatilag Victor Cruz egyedül vezette a célzóna közelébe együttesét, csak a fiatal elkapó szerzett 56 yardot az akció során, de egy büntetés után így is csak mezőnygólt szereztek a vendégek: Lawrence Tynes öt másodperccel a vége előtt 31-ről talált be (7–10).

Eli Manningék négy év után ismét döntőznek

Pár figyelemre méltó adat,  a 49ers Davis elkapásából 73 yardot haladt, a félidőben ezen kívül 21 játékból összesen 71-et, míg a vendégek oldaláról Cruz már 125 egységet szorgoskodott össze, előtte utoljára 2001. január 14-én Ike Hilliard volt, aki egy főcsoportdöntőben legalább ennyit szerzett egy félidő alatt (ő akkor 146-ot szerzett 30 perc alatt).

A második félidő újabb puntokkal indult, a Giants egy játékból 9 yardot haladt, de innen sem sikerült első kísérletet összehoznia, míg a 49ers egy sack után 3. és 19-re kényszerült, és bár egy szabálytalanságnak köszönhetően maradt Smithéknél a labda, a félpályához érve ismét elfogyott a tudomány.

A rövidre zárt vendégtámadás után a saját 46-osáról induló 49ers Gore rövid futásával, majd egy 24 yardos elkapásával a Giants 28-asáig jutott a San Francisco, ott pedig Smith ismét Vernon Davis vette célba, aki 2. elkapásából 2. touchdownját szerezte meg – és járt ekkor már 101 yardnál (14–10).

Két punt után közel volt Eli Manning interceptionje, de a hazaiak két játékosa, Dashon Goldson és Tarell Brown egymásnak ütközött, utóbbit percekig ápolták, de utána saját lábán hagyta el a pályát.

Egy Giants-szabálytalansággal tarkított hazai attak után a saját 49-eséről újból csak puntolt a hazai csapat, de Aldon Smith sackja után a Giantsnek is el kellett rúgnia a labdát. Igen ám, de Steve Weatherford 56 yardos rúgásánál Kyle Williams hozzáért a labdához, amelyet Devin Thomas szerzett meg, így a hazai 29 yardosról jöhetett egy sikeres challenge után a vendégcsapat.

Nicks 3. és 7-re 14 yardos elkapással jelentkezett, majd egy holding szabálytalanság ellenére Manning Manninghamnek adott 17 yardos touchdownpasszával ismét a Giantsnél volt az előny (14–17).

Williams egy 40 yardos kezdőrúgással próbálta kompenzálni előző hibáját, így a félpálya közeléből támadhatott a 49ers, egy védőszabálytalanság után pedig pontosan a felezővonalnál jártak a hazaiak.

Alex Smith 17 és Kendall Hunter 18 yardos futásával már a Giants 15-ösénél voltak a hazaiak, 4. és 2-nál azonban a vendég 7-esről biztonsági mezőnygólt rúgott David Akers (17–17).

Tynes mindent eldöntő rúgása
(Fotó: Action Images)

Ezután mindkét védelem lehúzta a rolót, az egyik oldalról Mathias Kiwanuka és Osi Umenyiora, a másikról Patrick Willis gyalulta földbe az irányítót, sőt még egy fumble-gyanús esetet is láthattak a szurkolók, de Bradshaw futásánál már megállt az előremozgás, így végül döntetlennel ért véget a rendes játékidő.

A pénzfeldobást a Giants nyerte, így a vendégek vezethették az első támadást. Egy Henry Hynoski-elkapás után újabb interception-veszély hárult el, miután Goldson ezúttal Carlos Rogersszel futott össze, de a hazai védelem így is megállította a Manningéket.

Smithék azonban csak 9 yardot haladtak előre így ismét puntot láthattak a nézők, akárcsak a jól induló ellenakció után is, de Kyle Williams kezéből kiverték a labdát, így a 49ers 24-eséről indulhatott a Giants. Bradshaw futásaival a nyolcyardosig jutott a Giants, majd egy Manning térdelés és egy késleltetés után Tynes végül 31 yardról lőtt a kapufák közé (17–20).

A Giants tehát ötödik konferenciadöntőjét is megnyerte, és csak úgy, mint a 2007–2008-as szezonban, ezúttal is idegenben, hosszabbítás után (akkor a Green Bay Packers otthonában nyertek az Óriások), így bejutottak a Super Bowlba, ahol az akkori ellenfél, a New England Patriots várt rá.

Akkor Manningék legyőzték a szezon során korábban mind a 18 mérkőzését megnyerő Patriotsot, vajon Indianapolisban is a Giants örülhet, vagy a Bradyék visszavágnak a négy évvel ezelőtti vereségért? Február hatodikára virradóra mindenre fény derül!

NFC-DÖNTŐ 
San Francisco 49ers–New York Giants 17–20 (7–0, 0–10, 7–0, 3–7, 0–3) – hosszabbítás után
Candlestick Park

STATISZTIKÁK
A KONFERENCIAELŐDÖNTŐ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Eli Manning (New York Giants)
–San Francisco 49ers
316
A legtöbb futott yard: Ahmad Bradshaw (New York Giants)
Frank Gore (San Francisco 49ers)
–San Francisco 49ers
–New York Giants
74
A legtöbb elkapott yard: Victor Cruz (New York Giants)
–San Francisco 49ers
142
A KATEGÓRIÁK LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard 928 Drew Brees (New Orleans Saints)
A legtöbb futott yard 285 Arian Foster (Houston Texans)
A legtöbb elkapott yard 335 Hakeem Nicks (New York Giants)
A legtöbb szerelés 25 NaVorro Bowman (San Francisco 49ers)
A legtöbb sack 3.5
Brooks Reed (Houston Texans), J.J. Watt (Houston Texans), Osi Umenyiora (New York Giants)
A legtöbb interception 3 Lardarius Webb (Baltimore Ravens)

 

NFL 2011, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2012.01.07–08.)
AFC 
Houston Texans (3.)–Cincinnati Bengals (6.)
31–10
Denver Broncos (4.)–Pittsburgh Steelers (5.) 29–23 – h.u.
NFC
New Orleans Saints (3.)–Detroit Lions (6.) 45–28
New York Giants (4.)–Atlanta Falcons (5.) 24–2
   
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2012.01.14–15.)
AFC 
New England Patriots (1.)–Denver Broncos (4.) 45–10
Baltimore Ravens (2.)–Houston Texans (3.) 20–13
NFC 

Green Bay Packers (1.)–New York Giants (4.)

20–37
San Francisco 49ers (2.)–New Orleans Saints (3.) 36–32
   
KONFERENCIADÖNTŐK (2012.01.22–23.)
AFC 
New England Patriots (1.)–Baltimore Ravens (2.) 23–20
NFC 
San Francisco 49ers (2.)–New York Giants (4.) 17–20 – h.u.
   
SUPER BOWL (XLVI), 2012.02.05. 
New England Patriots–New York Giants* 2012.02.06. 0:30
*Lucas Oil Stadium (Indianapolis)

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2014.01.28 01:55:36

NFL nemzetisport.hu

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga bajnokai az 1966-os szezon óta.

2017.10.26 11:16:13

NFL nemzetisport.hu

A Steelers újonc tehetsége hamar bizonyította, nem most jött le a falvédőről.

2017.10.18 15:21:48

NFL nemzetisport.hu

A bűvészfellépéseivel híressé váló Dorenbos nyílt szívműtéten esett át, amiről képeket is közölt.

2017.09.28 00:09:24

NFL BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Miért lenne ezért hibás a nemzeti himnusz?