A Kansas State Tebow-klónja az Oklahomát is legyűrte

MÉSZÁROS GERGELY (BOWL.HU)MÉSZÁROS GERGELY (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2012.09.26. 12:57
null
Collin Klein Tebow nyomdokain (Fotó: kstatesports.com)
Címkék
Collin Klein, a tengerentúli egyetemi amerikaifutball-bajnokságban (NCAA) szereplő Kansas State Wildcats vezére nem egy átlagos irányító. Egyetemi karrierjét elkapóként és special teamerként kezdte még 2009-ben, de már 2010-es QB-debütálásakor megcsillogtatta valódi erényét, a passzjáték melletti elképesztő futóerőt és vezetői képességet.


Első évében 486 futott yardig és hat TD-ig jutott, amit 2011-ben megfejelt újabb 1448-yarddal és 27 (!) touchdownnal, amivel a futott QB-hatpontosok NCAA-rekordját is beállította. Az idei szezonban pedig ott folytatta, ahol abbahagyta. A második fordulóban a Vadmacskák 52–13-as elsöprő győzelmét a Miami Hurricanes ellen Klein 22 labdából 84 yardja és három TD-ja koronázta meg, amihez egy passzolt touchdownt is hozzátett, veretlenként vezetve csapatát az Oklahoma Sooners elleni rangadó kapujába.

A Telepesek ellen a vendég Kansas State esélyei előzetesen nem voltak túl biztatóak. Tavalyi ütközetükkor 58–17-es kiütéses vereséget szenvedtek riválisuktól, ráadásul az Oklahoma irányítója, Landry Jones akkor iskolarekordot jelentő 505 yardot passzolt a meccsen. A hazai Sooners edzője, Bob Stoops vezetésével 78 győzelmet és mindössze három vereséget mutatott fel a normani Memorial Stadiumban, rangsorolt ellenféllel szemben otthon pedig még soha nem kaptak ki.

COLLIN KLEIN


85 276 néző hangorkánjában kezdődött a középnyugati Big 12 konferencia heti rangadója. Az első negyed tapogatózással és puntokkal telt, egyedül Michael Hunicutt Sooners rúgó 28 yardos mezőnygólja törte meg a pontínséget. A második játékrész eseményei aztán a mérkőzés egészét meghatározták: az Oklahoma támadóinak hibasorozata párosult a Kansas State kiválóan felkészített, agresszív védelmével: Landry Jones irányító először a saját végzónája előtt veszítette el a labdát, amit Justin Tugle fumble-ja után Jarell Childs linebacker vitt vissza touchdownra, 7–3-as vezetéshez juttatva a vendégeket. A következő Sooners-támadássorozat végén pedig a Kansas State célvonala előtt egy yarddal vesztette el a labdát Blake Bell futó, ezt Ty Zimmermann, a Wildcats védők vezére kaparta össze. Egy-egy oda-vissza mezőnygól után 10–6-os vendégvezetéssel tértek nagyszünetre a csapatok.

A harmadik negyed védőháborúját a korábbi hibáját javító Blake Bell sikeres hatpontosa törte meg, amit Landry Jones sikeres passzai alapoztak meg vezető elkapója, Kenny Stills, illetve a Shepard/Metoyer tandem irányába. A hazai Sooners ekkor érezhetően átvette a kezdeményezést, de 13–10-es vezetésekor a következő támadásnál Jones a saját térfelén dobott interceptiont, amit a kiválóan helyezkedő DB, Ty Zimmerman csípett el. Az ordas irányítóhibát a rivális Kansas State irányítója Klein touchdown futással büntette, míg a következő Wildcats-drive-ban a passztehetségét is elővette. Tight endjét, Travis Tannahillt és elkapóját, Tramaine Thompsont sikeresen kiszolgálva Klein az Oklahoma vörös zónájába juttatta csapatát, ahonnan John Hubert running back 9 yardos futással 24–13-ra növelte a Kansas State előnyét. Az oklahomai ellentámadásnál Jones újfent labdát ejtett, de a Javonta Boyd kansasi védfrontemberrel vívott küzdelmet megnyerte és visszaszerezte a bőrt. Sterling Shepard Sooners-elkapó 10 yardos TD-elkapása a felzárkózást jelentette, de négy perccel a befejezés előtt Klein meccsvégi drive-ot vezetett és már nem adta ki a kezéből a labdát. A Kansas State 24–19-es vendégsikere az Oklahoma ellen a szépkorú Wildcats-edzőlegenda, Bill Snyder diadalát jelentette egykori tanítványa, Bob Stoops felett. „Iszonyú boldog volt – mesélte róla futója, John Hubert – csodálatos látni, amikor a mester bejön az öltözőbe és az örömtől nem találja a szavakat.”

OKLAHOMA–KANSAS STATE


Az Atlanti-óceáni (ACC) Konferencia kiemelt ütközetén a Florida State Seminoles fogadta hazai pályán a Clemson Tigers csapatát. A két veretlen gárda ütközetének tétje az volt, hogy melyikük menetelhet tovább veretlenül a konferenciabajnoki cím és az esetleges nemzeti nagydöntő felé.

A tallahassee-i Doak Campbell Stadion 83231 fanatikus Seminoles-drukkere a támadógépezetek igazi csatáját láthatta, A két támadóalakulat összesen 1093 yardot szorgoskodott össze, a Clemson csak az első negyedben 168-yardot tett le az asztalra. Tajh Boyd, a Tigrisek irányítója 60 yardos TD-passzal kínálta meg DeAndre Hopkins elkapót, amire a hazaiak futója, Lonnie Pryor még válaszolt és a Florida State sikerrel tartotta a lépést a Clemson kreatív és változatos támadójáték-hívásaival. A hazaiakat az sem demoralizálta őket, hogy a meccs talán legszebb trükkös játékával Sammy Watkins, a Tigrisek zseniális elkapója TD-passzt dobott futótársának, Andre Ellingtonnak, 28–14-es Clemson-előnyt kicsikarva csapatának.

WATKINS TD-PASSZA



EJ Manuel, a Seminoles irányítója elővette karmesteri pálcáját és lépésről lépésre ledolgozva a hátrányt megfordította a meccset. Rashad Greene és Rodney Smith hatpontos elkapása a 35–31-es fordítást jelentette, James Wilder és Chris Thompson futásai pedig végképp eldöntötték a meccset. A Florida State félidei játékelemzése nagyszerűen sikerült, a nagyszünetig kiválóan muzsikáló Clemson-támadósort a német Björn Werner-vezette védelem sikerrel kapcsolta takaréklángra. Tajh Boydot interceptionbe kergették, míg vele szemben Manuel hiba nélkül hozta le a meccset, 380 yardot és két TD-t passzolt, 102 yardot futott, a Wilder/Thompson futótandemmel bedarálta a Clemson a végére teljesen szétesett védelmét. Brandon Ford összekötő (tight end) meccsvégi touchdownjával 49–37-es Florida State-győzelmet írtak fel az eredményjelzőre, visszaidézve a Seminoles legendás diadalait, amiket még minden idők legeredményesebb edzője, Bobby Bowden irányításával értek el. „Nem tudtuk megállítani a futást – nyilatkozta a lefújáskor Dabo Swinney, a vesztes Clemson vezetőedzője – A hazaiak pillanata a harmadik-negyedik negyed fordulóján jött el és már nem tudtunk visszajönni a meccsbe.”

FLORIDA STATE–CLEMSON



A játékhét egyik legérdekesebb momentuma volt, hogy a korábbi Arkansas-óriásölő Louisiana-Monroe WarHawks a Baylor elleni meccs első támadására kétirányítós játékokkal készült, alaposan megzavarva a hazai Medvék védelmi sorait (később azért visszaállt a megszokott egy QB-s rend és a Baylor 47–42-re győzött).

KÉTIRÁNYÍTÓS JÁTÉK
NCAA, 4. JÁTÉKHÉT, A TOP 25 EREDMÉNYEI
Alabama Crimson Tide (1.)–Florida Atlantic Owls 40–7
Oregon Ducks (2.)–Arizona Wildcats 49–0
Auburn Tigers–Louisiana State (LSU) Tigers (3.) 10–12
Florida State Seminoles (4.)–Clemson Tigers (17.) 49–37
Georgia Bulldogs (5.)–Vanderbilt Commodores 48–3
South Carolina Gamecocks (6.)–Missouri Tigers 31–10
Oklahoma Sooners (16.)–Kansas State Wildcats (7.) 19–24
West Virginia Mountaineers (9.)–Maryland Terrapins 31–21
Notre Dame Fighting Irish (10.)–Michigan Wolverines 13–6
Florida Gators (11.)–Kentucky Wildcats 38–0
Southern California (USC) Trojans (13.)–California Golden Bears 27–9
Ohio State Buckeyes (14.)–Alabama-Birmingham (UAB) Blazers 29–15
Texas Christian (TCU) Horned Frogs (15.)–Virginia Cavaliers 27–7
California-Los Angeles (UCLA) Bruins–Oregon State Beavers (18.) 20–27
Florida International Golden Panthers–Louisville Cardinals (19.) 21–28
Michigan State Spartans (20.)–Eastern Michigan Eagles 23–7
Mississippi State Bulldogs (21.)–South Alabama Jaguars 30–10
Nebraska Cornhuskers (22.)–Idaho State Bengals (másodosztályú) 73–7
Arkansas Razorbacks – Rutgers Scarlet Knights (23.) 26–35
Boise State Broncos (24.)–Brigham Young (BYU) Cougars 7–6
Baylor Bears (25.)–Louisiana–Monroe (ULM) WarHawks 47–42
A hétvége televíziós meccsei:
Washington Huskies–Stanford Cardinal (péntek 17 óra felvételről, ESPN America)
Iowa Hawkeyes–Minnesota Golden Gophers (szombat 18 óra élő, ESPN America)
Michigan State Spartans–Ohio State Buckeyes (szombat 21.30 óra, élő, ESPN America)
Purdue Boilermakers–Marshall Thundering Herd (szombat 22 óra élő, Eurosport 2)
Nebraska Cornhuskers–Wisconsin Badgers (szombatról vasárnapra éjjel 2 óra élő és vasárnap 12 óra felvételről, ESPN America)
Washington State Cougars–Oregon Ducks (vasárnap reggel 5.30 óra élő, ESPN America)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik