(Szarka)lábjegyzet: Realitás, vagy Murphy törvénye?

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2014.09.02. 10:09
Ahhoz képest, hogy még egy, esetleg két érkezőre számítottunk, végül két kölcsönbe távozóval zártuk az átigazolási időszakot. Mapou Yanga-M'Biwa...

Ahhoz képest, hogy még egy, esetleg két érkezőre számítottunk, végül két kölcsönbe távozóval zártuk az átigazolási időszakot. Mapou Yanga-M'Biwa az AS Roma játékosa lett, Hatem Ben Arfa pedig a Hull City-hez távozott erre a szezonra. Míg Yanga-M'biwa esetében felmerül a kérdés, hogy nem túl rizikós-e elengedni egy középhátvédet pótlás nélkül (mialatt a keret tagjai ezen a poszton híresen sérülékenyek), addig Ben Arfa esetében egészen más nézőpontból kell vizsgálni az eseményeket.két kölcsönbe távozóval zártuk az átigazolási időszakot. Mapou Yanga-M'Biwa az AS Roma játékosa lett, Hatem Ben Arfa pedig a Hull City-hez távozott erre a szezonra. Míg Yanga-M'biwa esetében felmerül a kérdés, hogy nem túl rizikós-e elengedni egy középhátvédet pótlás nélkül (mialatt a keret tagjai ezen a poszton híresen sérülékenyek), addig Ben Arfa esetében egészen más nézőpontból kell vizsgálni az eseményeket.

Mire számíthatunk? A realitásra, vagy a jön Murphy törvénye? Persze itt nem a Bronson féle 80-as évekbeli krimire gondolok. Sokkal inkább arra a szlengre, amit mind ismerünk. Arra, amikor próbáljuk fanyar humorral kezelni a minket ért kellemetlenségeket.

Na de mire is gondolok pontosan? Nézzük először a realitást. Ben Arfa esetében ez az, hogy a francia zseni rövid beilleszkedés után elkezd villogni. Eldönt pár meccset, pontokat hoz a Hull-nak, és a játékával örömöt okoz a szurkolóknak. Utána viszont jön a "Ben Arfa átok". Egy sérülés, ami lehet nagyobb, vagy folyton kiújuló kisebb fajta is, vagy a motiváció hiánya. A lényeg, hogy egyre látványosabban elmarad az elvárható teljesítmény. Szerethetjük Ben Arfa-t, de a tudásának elismerése mellett azért az is igaz, hogy nem először fordulna elő vele ez a fajta visszaesés.

A másik verzió pedig a Murphy törvénye, azaz hogy ő lesz a Hull új sztárja, a szezon embere, aki majd minden héten ott lesz a forduló válogatottjában. Megszerzi az évad gólját, és természetesen (?) betalál majd mindkét Newcastle elleni meccsén. (már ha nincs olyan kitétel a szerződésben, hogy ellenünk nem játszik) Ez lenne a tipikus "bezzeg" helyzet. Nálunk kegyvesztett lett (tegyük hozzá, hogy amikor legutóbb játszott, az előző szezon első felében sem hozta az elvárható teljesítményt), máshol pedig tündököl.

Nem kívánok rosszat Benny-nek, de akkor már inkább maradjunk a realitásnál.

Mi szurkolók természetesen nehéz szívvel válunk meg egy ilyen tehetséges játékostól, de azért azt sem szabad elfelejteni, hogy amennyiben a békülése Pardew-val kizártnak mondható, akkor a jelenléte akár káros is lehet a csapat teljesítményére.

A kép a hétvégi bajnokin készült. A felső transzparens szabad szemmel is kivehető, de itt van nagyobb méretben is:

Hatem "Che" Arfa képe elsőre viccesnek tűnik, másodjára pedig mellé állunk, és azt mondjuk "Igen, vissza Hatem-et a kezdőbe!", viszont gondoljuk át a helyzetet nyugodtan, harmadszorra is.

Gondoljátok el, hogy a munkahelyeteken ti vagytok a főnökök, és van egy kezelhetetlen beosztottatok. Nagyon okos, nagy tudású ember, de ti nem jöttök ki vele és érezhető a feszültség a mindennapokban. Ki nem rúghatjátok a végkielégítés miatt, viszont mivel mindenki tudja, hogy ügyes a srác, egyre kellemetlenebb, hogy kihagyjátok minden projektből. Előbb vagy utóbb a helyzet nem csak a külső partnerek számára lesz kínos, de a saját beosztottjaitok is ezzel a helyzettel kezdenek foglalkozni, a munkájuk helyett. Mit tudtok tenni? Maximum annyit, hogy szereztek neki másik melót.

Nem akarom Pardew-t védeni, mert több ökörséget csinál, mint amennyi jó húzása van, de az biztos, hogy taktikai szempontból sokkal nagyobb hülyeség volt Yanga-M'Biwa kölcsönadása, mint Ben Arfa-é. A védelemben sokkal nehezebb lesz betömni a sérülések/eltiltások okozta lyukakat. Jöhet majd Satka meg Good?

A széleken azért van miből válogatni. Ben Arfa távozása sokkal inkább érzelmi kérdés, mert szerettük a játékát, és majdnem biztos, hogy nem látjuk többé Newcastle mezben. 2015 májusában ugyanis visszatér a kölcsönjátékból, majd egy hónap múlva lejár a szerződése, és ha Pardew ül még a padon, akkor nem kap hosszabbítási ajánlatot.

Ezt a fejezetet tehát lezártnak tekinthetjük. A hivatalos búcsúra majd júniusban kerül sor, de elméletileg Ben Arfa többé nem a Newcastle United játékosa.

Nekünk meg maradnak a költői kérdések:

- Miért nem tudták megoldani ezt a helyzetet?

- Miért pont az a nyomorult Hull City?

- Miért nem Obertan ment inkább?

- Miért van még mindig a keretben a hasonlóan leírt Jonas?

És még sorolhatnánk.

Sok sikert Benny, jobban örültem volna ha nem a PL-be igazolsz...

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik