A nyerő páros – Thomas Tuchel és Lőw Zsolt útja Mainztól Párizson és Londonon át Münchenig

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2023.04.01. 14:21
null
Tizennégy éve, a Mainznál kezdődött az együttműködésük (Fotók: Árvai Károly, Imago Images)
A PSG és a Chelsea után a Bayern Münchennél is együtt dolgozik Thomas Tuchel Lőw Zsolttal. A német vezetőedző és magyar segédedzője eddig kilenc trófeát nyert meg közösen, a bajoroknál rövid időn belül további három begyűjtésére van lehetősége.

 

Mennyben köttetett munkakapcsolat van Thomas Tuchel és Lőw Zsolt között. A német vezetőedző kilenc trófeát, közte a Bajnokok Ligája serlegét emelhette magasba, amióta együtt dolgozik magyar segédedzőjével, így nem lehet meglepődni azon, hogy amikor a Bayern Münchentől menesztett Julian Nagelsmann helyére bejelentették Tuchel érkezését, ő az edzői stábjával kapcsolatos kérdésre kijelentette: ezúttal is számít Lőw Zsolt munkájára. Az alábbiakban a két szakember közös pályafutásának fő pontjait elevenítjük fel!

KÖZÖS MAINZI ÉVEK

Az Újpestben nevelkedő Lőw Zsolt azután, hogy négy évet játszott a lila-fehérek felnőttcsapatában, 2002-ben Németországba igazolt, a Bundesligában szereplő Energie Cottbus szerződtette. Útja a Hansa Rostockon és a Hoffenheimen át 2009-ben a Mainzhoz vezetett, éppen akkor, amikor az U19-es együttest irányító, szárnyait bontogató Thomas Tuchelt nevezték ki vezetőedzőnek. A tréner hamar azonos hullámhosszra került magyar balhátvédjével, aki egészen addig alapembernek számított, amíg 2010 elején súlyos bokasérülést nem szenvedett. Lőw a felépülését követően már nem tért vissza játékosként a Bundesligába, alig néhány meccset játszott alacsonyabb szinten, s egy évre rá felhagyott a profi futballal. Tuchellel azonban nem szakította meg a kapcsolatot, az ő hatásának is köszönhető, hogy visszavonulását követően edzőként folytatta pályafutását.

2009: Tuchel (balra) a Mainz edzője, Lőw (jobbra) a játékosa
2009: Tuchel (balra) a Mainz edzője, Lőw (jobbra) a játékosa


KÜLÖN UTAKON


Nem telt el sok idő, és Lőw Zsolt elkezdte trénerként a tapasztalatgyűjtést. Ha nem is Németországban, de német nyelvterületen helyezkedett el, az osztrák harmadosztályú FC Lieferingnél kapott állást, amely a Red Bull Salzburg fiókcsapataként működik. A Liefering célja főként, hogy játéklehetőséget adjon a Salzburg akadémiáján nevelkedő tehetséges fiataloknak, és felkészítse őket az osztrák élvonalra. Lőw edzőként ezt segítette elő, és olyan jól végezte munkáját, hogy a Salzburg sportigazgatójaként dolgozó Ralf Rangnick – aki a Hoffenheimnél az edzője volt – 2014-ben felkérte, legyen Adolf Hütter vezetőedző segédedzője. A közös munka eredménye a 2014–2015-ös idényben a bajnoki cím és az Osztrák Kupa megnyerése lett, Lőw pedig az RB Leipzighez is követte Rangnickot. Feladata a lipcseieknél töltött három év alatt ugyanaz volt: segíteni az aktuális vezetőedző munkáját, együtt dolgozott Ralph Hasenhüttllel is. Amikor az osztrák vezetőedző 2018 májusában távozott, felvetődött, hogy akár ő is átveheti az RB Leipzig irányítását, ám a vezetőség Julian Nagelsmann-nal állapodott meg. Lőwöt kisvártatva más munka találta meg: jó ismerőse, az időközben Dortmundot is megjáró Thomas Tuchel kérte fel, hogy segédedzőként tartson vele a PSG-hez.

2018: Tuchel a Paris Saint-Germain vezetőedzője, Lőw a segédedzője
2018: Tuchel a Paris Saint-Germain vezetőedzője, Lőw a segédedzője


EGYÜTT PÁRIZSBAN


A Paris Saint-Germain irányításánál szakmailag kevés nagyobb kihívás létezik, már csak azért sem, mert a játékoskeretben olyan nehezen kezelhető sztárok vannak, mint Kylian Mbappé vagy Neymar. Lőw feladatai közé tartozott, hogy miközben az ötleteivel segített Tuchelnek a napi munkában, minden futballistával megtalálja a közös hangot. A trófeák száma mutatja, hogy sikerrel járt. A német vezetőedző mellett 2018 nyara és 2020 decembere között dolgozott a párizsiaknál, ezalatt a csapat mérlege 127 mérkőzésen 96 győzelem, 11 döntetlen, 20 vereség. A bajnoki címet mindkét ott töltött idényben megnyerte a PSG, a Francia Kupában és a francia Ligakupában is győzelmet aratott egyszer, a francia Szuperkupát pedig szintén kétszer vitte el. A gyűjteményből a Bajnokok Ligája serlege ugyanakkor kimaradt – bár a PSG a 2019–2020-as idényben bejutott a fináléba (a Bayern Münchentől 1–0-ra kikapott), és erre Tuchel időszaka előtt és után sem volt példa. Ki tudja, talán a győzelem is összejött volna, ha tovább maradhat a stábjával Párizsban, a 2020–2021-es idényre viszont a német trénernek megromlott a viszonya a klub vezetőségével. Interjúiban nyíltan kritizálta Leonardót a játékosigazolásai miatt, és a vezetőség a vitában a sportigazgató mellé állt. Tuchelt és Lőwöt annak ellenére menesztették, hogy rekordarányban nyerte meg bajnoki mérkőzéseit a francia élvonalban (75.6%) a csapat.

2021: januárban Tuchel a londoni Chelsea-hez szerződött, és vitte magával a stábját
2021: januárban Tuchel a londoni Chelsea-hez szerződött, és vitte magával a stábját


LONDONBAN A CSÚCSRA


A német vezetőedző nem sokáig maradt állás nélkül, 2021 januárjában aláírt a Chelsea-hez, és hűséges stábtagjait – köztük Lőwöt – is vitte magával. A feladat nem volt könnyű: a Premier League-ben a kilencedik helyről kellett a Bajnokok Ligája-indulást érő legjobb négybe vezetni az együttest, nemzetközi szinten pedig olyan messzire jutni, amennyire csak lehet. A küldetést nehezítette, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések miatt Thomas Tuchellel és Lőw Zsolttal sem tarthatott Angliába a családja, mégis sikerült erőn felül teljesíteniük. Az angol élvonalban negyedik lett a Chelsea, a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában pedig az Atlético Madridot (összesítésben 3–0), a Portót (2–1) és a Real Madridot (3–1) legyőzve döntőbe jutott, a fináléban 1–0-ra legyőzte Josep Guardiola Manchester Cityjét.

2021: BL-győztes a Chelsea Lőw Zsolttal! (Fotó: Lőw Attila)
2021: BL-győztes a Chelsea Lőw Zsolttal! (Fotó: Lőw Attila)


A folytatásban is jöttek az eredmények. BL-győzteshez méltón az európai Szuperkupát is megnyerte a londoni egyesület, majd 2022 februárjában – története során először – a klubvilágbajnoki trófeát is elhódította. Az Egyesült Arab Emírségekben rendezett torna különlegessége, hogy az Al-Hilal elleni elődöntőben a beteg Tuchel helyett Lőw irányította a Romelu Lukaku góljával 1–0-ra nyerő londoni csapatot – a Palmeiras ellen hosszabbításban 2–1-re behúzott döntőre aztán már visszatért a német mester.

A Chelsea az idény folytatásában az FA-kupa és az angol Ligakupa döntőjét is elveszítette, ám az edzői stábnak nem ez tette be a kaput, hanem főként a tulajdonosváltás. Az orosz–ukrán háború kirobbanása miatt Roman Abramovicsnak el kellett adnia a klubot, az új tulajdonos pedig csak az alkalomra várt, hogy saját maga válasszon edzőt a kispadra. Az okot végül a 2022–2023-as BL-csoportkörben, a Dinamo Zagreb otthonában elszenvedett 1–0-s vereség szolgáltatta, Tuchellel és stábtagjaival rövid időn belül szerződést bontottak.

2022: menniük kellett, noha a Chelsea-vel megnyerték a Szuperkupát s a klub-vb-t is
2022: menniük kellett, noha a Chelsea-vel megnyerték a Szuperkupát s a klub-vb-t is


MÜNCHENI KIHÍVÁSOK


„Magam sem tudom még, mit tartogat nekem, valamint a családomnak a jövő. Szinte napra pontosan egy évtizede edzősködöm, azóta folyamatos a pörgés, meglehet, ideje fújni egyet. Egy barátom fogalmazta meg legjobban a jelenlegi helyzetet. Tíz éve beszálltam egy kocsiba, beült mellém a családom és elindultunk. A háromsávos autópályán a belső sávban mentünk, mit mentünk, száguldottunk! Magától értetődő ugyanakkor, ha valaki tíz évig kétszázzal hajt egy kocsit, előbb-utóbb kiürül a tank, elkopnak a gumik, és az olajcsere is elengedhetetlenné válik. Arról nem beszélve, hogy nemcsak a sofőr fárad el a hosszú úton, a mellette ülők is...”  – nyilatkozta Lőw Zsolt lapunknak 2022 novemberében arról, mik a tervei.

Nos, a pihenő 2023 márciusáig tartott, Julian Nagelsmann menesztése után ugyanis Thomas Tuchel lett a Bayern München vezetőedzője, és ő első sajtótájékoztatóján kijelentette: stábtagjai között Lőw Zsolt is ott lesz. Feladatuk most sem könnyű, szombaton a Dortmundot fogadja a Bundesligában a csapat, és a vezetőség elvárja, hogy győzelemmel vegye vissza a tabella első helyét, a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében pedig a Manchester City vár a bajorokra, a Német Kupa negyeddöntőjében pedig a Freiburg. Öngyilkos küldetésnek tűnik, de az eddigiek alapján valószínűbb, hogy a német vezetőedző és magyar segédedzője Párizs és London után Münchent is meghódítja.

2023: a Bayern Münchennél folytatódik Lőw Zsolt edzői karrierje, óriási kihívás előtt áll
2023: a Bayern Münchennél folytatódik Lőw Zsolt edzői karrierje, óriási kihívás előtt áll


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. április elsejei lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik