Münchenben emlékezett Franz Beckenbauerre a futballvilág

S. Zs.S. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.01.19. 18:06
A futball Császárára emlékeztek Münchenben (Fotó: AFP)
A világ minden tájáról érkeztek vendégek Münchenbe elbúcsúzni Franz Beckenbauertől.



MINDENT KÖSZÖNÜNK, CSÁSZÁR – péntek délután a 78 éves korában január 7-én elhunyt Franz Beckenbauerre emlékeztek a müncheni Allianz Arenában. Politikusok, művészek, korábbi csapattársak, valamint Frank-Walter Steinmeier német államfő és Markus Söder bajor miniszter is lerótta kegyeletét. A nagy európai klubok is képviseltették magukat, ott volt mások mellett Emilio Butragueno, a Real Madrid nemzetközi igazgatója és Joan Laporta, az FC Barcelona elnöke is.

Az 1974-es világbajnokság győztesei között ott volt a stadionban a Bayern München tiszteletbeli elnöke, Uli Hoeness mellett Paul Breitner, Günter Netzer, Wolfgang Overath és Rainer Bonhof, míg a bajor sztárklub későbbi játékosai közül többek között Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Michael Ballack és Miroslav Klose. Franz Beckenbauer 1990-ben szövetségi kapitányként is világbajnok lett, abból a válogatottból Lothar Matthäus korábbi magyar szövetségi kapitányon kívül Andreas Brehme, Klaus Augenthaler, Pierre Littbarski, Guido Buchwald, Olaf Thon, Rudi Völler és Karl-Heinz Riedle is elbúcsúzott pénteken a futball Császárától. A mai első csapat is ott volt a mintegy félig megtelt Allianz Arenában, a megemlékezésre bárki igényelhetett belépőt.

„Éveken át együtt játszottunk, rengeteg meccset nyertünk meg. Franz Beckenbauert kivételes munkamorál jellemezte, a pályán és azon kívül is sokat lehetett tőle tanulni. Drága Franz, nagyon hiányzol nekem is, nyugodj békében! Béke... Sajnálatos módon nem adatott meg neked az utolsó néhány évedben" − mondta beszédében Uli Hoeness.

A helyszínen tisztelgett a nagy német játékos, edző és sportvezető emléke előtt lapunk főszerkesztője, a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány nagykövete, Szöllősi György is. Magyarországról rajta kívül Orosz Pál, a Ferencváros vezérigazgatója, az Európa futballklubjait tömörítő szervezet, az ECA vezető testületének tagja, valamint Hajnal Tamás, az FTC sportigazgatója, a Schalke, a Karlsruhe, a Dortmund és a Stuttgart korábbi labdarúgója érkezett az eseményre. A kezdőkörnél elhelyezett koszorúk között ott volt a Ferencvárosé és képviseltette magát a müncheni magyar főkonzulátus is.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik