Robert Hoyzer börtönbe vonul

Vágólapra másolva!
2005.11.17. 14:55
Címkék
Két év és öt hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Robert Hoyzert, a német bundabotrány egyik főszereplőjét, aki az ítélet szerint gazdasági haszonszerzés céljából ítéleteivel több mérkőzés eredményét befolyásolta. A német futball történetének legnagyobb bundabotrányában a 26 éves játékvezető kilenc mérkőzést csalt el vagy próbált elcsalni.
Robert Hoyzer fölött beborult az ég
Robert Hoyzer fölött beborult az ég
Robert Hoyzer fölött beborult az ég
Robert Hoyzer fölött beborult az ég

Robert Hoyzert letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság a német bundabotrányban. Érdekesség, hogy az ügyész eredetileg felfüggesztett elzárást indítványozott, ám a bíró ennél súlyosabb szankcióról döntött.

Másfél éves felfüggesztett börtönt kapott egy másik futballbíró, Dominik Marks, aki tagadta, hogy köze lett volna négy találkozó eredményének befolyásolásához, a vallomások és más bizonyítékok alapján mégis elítélték.

A legsúlyosabb büntetéssel egyébként nem Hoyzert, hanem a háttérben álló Ante Sapinát sújtották: a horvát férfit mint az egész ügy kiagyalójának és értelmi szerzőjének egy hónap híján három esztendőt kell a rácsok mögött töltenie.

Ante Sapina két testvérbátyja, a 38 éves Filip és a 40 éves Milan egyaránt felfüggesztett börtönt kapott, amiért segítették a tesvérüket, hogy végrehajtsa a bűncselekményeket.

Emlékeztetőül: Németországban akkor ébredt fel a gyanú, hogy bizonyos személyek befolyásolják a mérkőzések eredményeit, amikor a "nevenincs" Paderborn együttese 2-0-s hátrányból 4-2-re megverte a korábbi BEK-győztes Hamburg csapatát a Német Kupában, egy olyan meccsen, amelyen Robert Hoyzer két igen erősen vitatható büntetőt adott meg a Paderborn javára, és számos játékost kiállított.

A nyomozás feltárta, hogy Ante Sapina a Paderborn továbbjutása révén több mint 500 ezer eurót vett fel a fogadóirodáknál. Hoyzer később elismerte, hogy a pénzből ő is kapott 46 ezer eurót plusz egy síkképernyős televíziót hálából azért, amiért befolyásolta a végeredményt. Dominik Marks a vád szerint 25 ezer euróval lett gazdagabb hathatós közreműködése elismeréseképpen. Hoyzert örökre eltiltották a bíróskodástól.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik