Románia: zárt kapus meccs a magyarzászló-égetésért

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.03.20. 12:44
null
Gyorsan meghozta döntését a román liga (Fotó: MTI/Mediafax/Mircea Rosca)
A romániai Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) 30 ezer lej (több mint kétmillió forint) bírsággal, és a következő otthoni bajnoki mérkőzés zárt kapus megrendezésével büntette a bukaresti Rapidot, amelynek szurkolói a hétfői kolozsvári mérkőzésen magyar zászlót égettek.

 

VICTOR PONTA IS ELÍTÉLI A TÖRTÉNTEKET

Victor Ponta román miniszterelnök megengedhetetlennek tartja és elítéli a bukaresti Rapid futballcsapat azon szurkolóinak tettét, „akik azt gondolták, hogy Magyarország zászlajának felgyújtásával buzdítják a csapatukat”.
A román kormány honlapján szerdán közzétett közleményben Victor Ponta leszögezte, hogy egy ilyen cselekedet semmivel sem magyarázható.

„Határozottan elutasítom az efféle felelőtlen megnyilvánulásokat, amelyek elfogadhatatlanok egy olyan társadalom számára, amely a tolerancia, a barátság és a befogadás európai értékeit kívánja felmutatni, ezekben kíván élni” – hangoztatta.

A román miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a sportág illetékes szervei által kiszabott büntetés mellett a csendőrség azonosítja az elkövetőket, és „maximális szigorral” alkalmazza esetükben a törvényt.

Ponta nyomatékosan aláhúzta, hogy az efféle tetteket elutasítja a román társadalom. „Ezek csupán egyes sztereotípiákkal és előítéletekkel élő személyek túlkapásai, amelyeket határozottan el kell utasítani a nyilvánosság előtt” – áll a közleményben. A miniszterelnök szerint az efféle megnyilvánulások a 21. századi Európa egyetlen társadalmában sem megengedettek, különösen nem egy sportarénában.

„A román kormány tiszteletet kér bármely állam nemzeti szimbólumai iránt, és a román állam nemzeti szimbólumai iránt is” – fogalmazott Ponta.

A liga honlapján közzétett szerdai közlemény szerint az LPF fegyelmi bizottsága keddi ülésén hozta meg a döntést, miután megvizsgálta a kolozsvári CFR és a bukaresti Rapid hétfő esti kolozsvári bajnokijáról készült bírói és megfigyelői jelentéseket.

A fegyelmi bizottság ugyanakkor szervezői hiányosság miatt a kolozsvári CFR-re is tízezer lejes (csaknem 700 ezer forintos) bírságot rótt ki.

Az LPF közleményében reményét fejezte ki, hogy a romániai bajnoki mérkőzéseken a fair play szelleme fog uralkodni, és nem ismétlődik meg a kolozsvári mérkőzésen tapasztalt incidens.

A romániai sajtó fényképeket is közölt arról, hogy a CFR és a Rapid mérkőzésén a Rapid szurkolói meggyújtottak egy magyar zászlót. A kolozsvári CFR-t elsősorban magyar nemzetiségű tulajdonosa, Pászkány Árpád miatt tekintik egyesek magyar csapatnak.

Az incidens miatt a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) kedden hivatalos levélben fordult a román szövetséghez, tájékoztatást kért a történtekről, és az ezeket követő fegyelmi eljárásról, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Mikó Imre kisebbségi jogvédő szolgálata pedig feljelentést tett az ügyészségen és a rendőrségen.

Az MLSZ álláspontja szerint egymás kölcsönös tisztelete a sport egyik alapértéke, ezért az ilyen nemkívánatos, a nemzeti érzékenységet sértő incidensek – legyenek azok bármely oldalról – súlyosan sértik a fair play szellemét.

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) szerdán ugyancsak a honlapján közölt közleményben kért bocsánatot a történtek miatt.

„A Román Labdarúgó-szövetség és Románia labdarúgó-válogatottja ezúton kér bocsánatot a Magyar Labdarúgó-szövetségtől, Magyarország nemzeti válogatottjától, az ország polgáraitól és a magyar államtól egy felelőtlen szurkoló minősíthetetlen tettéért” – áll az FRF szerdai közleményében.

A román szövetség leszögezte: a két ország sportági fórumai kiváló kapcsolatokat ápolnak egymással.

Mint ismert, a magyar és a román válogatott pénteken világbajnoki selejtezőt vív a Puskás Ferenc Stadionban, a FIFA büntetése miatt zárt kapuk mögött.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik