Vb 2030: valószínűleg mégsem pályáznak a britek

Vágólapra másolva!
2022.01.06. 21:20
null
Nem segítették a vb-pályázatot az Eb-döntőn történtek (Fotó: AFP)
Címkék
A brit parlament sportbizottságának elnöke, Julian Knight csütörtökön azt javasolta, hogy Nagy-Britannia és Írország a korábbi tervekkel ellentétben ne pályázzon a 2030-as labdarúgó-világbajnokság rendezésére – közölte az MTI.

„Szomorú dolog ez, mert ideális helyszín lennénk a torna lebonyolítására, de nemzetközi szinten óriási problémák vannak a hírnevünkkel ebben a sportágban” – mondta Knight, aki hiábavaló és költséges projektnek nevezte az esetleges pályázatot.

A tavaly nyárra halasztott Európa-bajnokság londoni döntője előtt az angol–olasz mérkőzésre szóló belépővel nem rendelkező szurkolók összecsaptak egymással és a rendfenntartókkal, majd áttörték a biztonsági kordonokat, így legalább százan benyomultak a Wembley Stadion lelátóira. A rendőrök közül 19-en megsérültek, és az eset kapcsán 49 embert vettek őrizetbe.

A meccset megelőzően a hazai drukkerek füttyszóval és bekiabálásokkal zavarták meg az olasz himnuszt, majd tárgyakat dobáltak a pályára, meggyújtottak egy pirotechnikai eszközt, egy személy pedig a pályára futott a találkozó alatt.

Az európai szövetség (UEFA) két zárt kapus mérkőzésre és 100 ezer euróra büntette az angol szövetséget (FA). Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke azonban nem sokkal később leszögezte, hogy az incidensek nem befolyásolják Anglia esélyeit arra, hogy a jövőben jelentős eseményeket rendezzen. Ezt támasztja alá, hogy június 1-jén a Wembleyben játsszák az Európa-bajnok olaszok és a Copa América-győztes argentinok meccsét.

„A legjobb az lenne, ha az ambícióinkat valami elérhető cél felé fordítanánk, elengednénk ezt az ostobaságot, hogy mi vagyunk a futball hazája, nemzeti szinten megreformálnánk a sportágunkat, és arra koncentrálnánk, hogy megszerezzünk és sikeresen megrendezzünk egy Európa-bajnokságot” – mondta Knight.

Tavaly március elején Boris Johnson brit miniszterelnök úgy fogalmazott, "megfelelő az idő" arra, hogy hazája Írországgal közösen pályázzon a 2030-as labdarúgó-világbajnokság megrendezésére.

Korábbi hírek szerint Kína, Marokkó, valamint Szaúd-Arábia és Olaszország közösen, Spanyolország és Portugália közösen, Argentína, Uruguay, Paraguay és Chile közösen, illetve Bulgária, Görögország, Románia és Szerbia közösen fontolgatja a jelentkezést a 2030-as torna megrendezésére.

(MTI)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik