Vb 2026: Pakisztán és Banglades is továbbjutott

Vágólapra másolva!
2023.10.17. 16:34
null
Pakisztáni ünnep a történelmi győzelem után (Fotó: AFP)
Noha Európa még a jövő évi Európa-bajnokság selejtezőinek hajrájánál tart csak, Ázsiában már nemcsak megkezdődtek, hanem 10 válogatott számára véget is értek a 2026-os világbajnokság selejtezőjének küzdelmei. A legnagyobb meglepetést a FIFA világranglistáján 197. helyén álló Pakisztán szállította, amely története során első alkalommal nyert egy vb-selejtezőn, és az odavágó gól nélküli döntetlenje után ez továbbjutást ért Kambodzsa ellen.

 

Mire a Pakisztán–Kambodzsa találkozó elkezdődött, már kiderült, hogy sem a Szingapúrtól hazai pályán is vereséget szenvedő Guam, sem pedig az NB I első mongol légiósát, a korábban a Puskás Akadémia színeiben a magyar élvonalban három alkalommal pályára lépő Ganbold Ganbayart végig soraiban tudó Mongólia nem jut tovább – utóbbi Afganisztántól kapott ki hazai pályán.

A pakisztániak múlt héten csütörtökön gól nélküli döntetlent játszottak Kambodzsában, s az első félidő ezúttal sem hozott gólt. A második félidő közepén a szünet után csereként pályára lépő Harun Hamid betalált, s mint kiderült, a 10. válogatottságán másodszor eredményes középpályás gólja sporttörténelminek bizonyult. A dél-ázsiai ország labdarúgói 1990 óta vesznek részt a világbajnoki selejtezőkön, ám soha korábban nem tudtak még mérkőzést nyerni – 28 vereség mellett eddig öt döntetlenjük volt, 34. próbálkozásra lett meg az első siker.

Szintén a nem kiemelt csapatok közül jutott még tovább Banglades, amely az első mérkőzés 1–1-es eredménye után 2–1-re győzött hazai pályán a Maldív-szigetek ellen, ráadásul az utolsó fél órát emberhátrányban játszotta. A visszavágó krónikájához hozzátartozik, hogy a végén a szigetlakóktól is kiállítottak egy embert.

Némi meglepetésre 2–0-ra kikapott Bhután vendégeként a most érdekelt csapatok közül a világranglistán legelőrébb, 148. helyen rangsorolt Hongkong, ám mivel az első meccset 4–0-ra megnyerte, a továbbjutása nem forgott veszélyben.

Tajvan és Indonézia magabiztos, kettős győzelemmel jutott tovább, előbb 7–0-val búcsúztatta Kelet-Timort, utóbbi meg kétszer 6–0-ra kiütötte Bruneit.

Az ázsiai zóna ötkörös selejtezőjének első lépcsőjében a térség gyengébb válogatottjai, a FIFA-világranglista alapján felállított erősorrend 27-46. helyezettje lépett pályára, és az oda-vissza rendszerben zajló párharcok győztesei kerültek be a 36 válogatottat felvonultató, novemberben kezdődő első csoportkörbe.

ÁZSIAI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
ELSŐ SZAKASZ, VISSZAVÁGÓK
Guam–Szingapúr 0–1
Továbbjutott: Szingapúr, 3–1-es összesítéssel

Mongólia–Afganisztán 0–1
Továbbjutott: Afganisztán, 2–0-s összesítéssel
Pakisztán
–Kambodzsa 1–0
Továbbjutott: Pakisztán, 1–0-s összesítéssel

Srí Lanka–Jemen 1–1
Továbbjutott: Jemen, 4–1-es összesítéssel
Kelet-Timor–Tajvan 0–3
Továbbjutott: Tajvan, 7–0-s összesítéssel
Makaó–Mianmar 0–0
Továbbjutott: Mianmar, 5–1-es összesítéssel
Banglades
–Maldív-szigetek 2–1
Továbbjutott: Banglades, 3–2-es összesítéssel

Bhután
–Hongkong 2–0
Továbbjutott: Hongkong, 4–2-es összesítéssel
Laosz–Nepál 0–1
Továbbjutott: Nepál, 2–1-es összesítéssel
Brunei–Indonézia 0–6
Továbbjutott: Indonézia, 12–0-s összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik