Vb 1986: elárverezik az Isten kezéhez érő labdát

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.10.14. 14:00
null
Diego Maradona két ikonikus gólja sokakat megihletett, a labdát, amivel szerezte, most elárverezik (Fotó: AFP)
Árverésre bocsátják az 1986-os labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében, az Argentína–Anglia mérkőzésen használt labdát, mellyel a dél-amerikaiak legendája, Diego Maradona a futballtörténelem két ikonikus gólját szerezte. A találkozót vezető tunéziai Ali Bin Nasszer osztotta meg a labdát a nagyvilággal, s 2.5–3 millió font körüli összeget kérnek érte – írja a BBC.

„Ez a labda a futballtörténelem része – most jött el az idő, hogy megosszam a világgal” – mondta Ali Bin Nasszer, az 1986-os negyeddöntő játékvezetője arról a labdáról, mellyel Diego Maradona, az argentinok legendája két emlékezetes gólt szerzett, hiszen előbb egy felpattanó labdát felugorva, kézzel juttatott a szigetországiak kapujába – s megkapta érte az „Isten keze” becenevet –, majd második találatánál saját térfeléről indulva csinált bohócot az angolokból és lőtt Peter Shilton kapujába.



A labdát november 16-án, a világbajnokság részeként tartott árverésen teszik kalapács alá, de már október 28-tól lehet rá licitálni, s a tervek szerint 2.5–3 millió font körüli összeget kérnek érte.

„A mérkőzés időzítése, a két csapat története és a kezezés mind odáig vezetett, hogy ez volt a futballtörténelem egyik leghíresebb és legérzelmesebb mérkőzése” – mondta Graham Budd, a Graham Budd Aukciós Ház elnöke. „A labda történetét tekintve arra számítunk, hogy rendkívül népszerű lesz” – tette hozzá.

Egyébként Maradona az angolok elleni viselt mezéért éppen májusban fizettek rekordot jelentő 9.3 millió dollárt, de három hónappal később ezt megdöntötte Mickey Mantle baseballkártyája, amiért 12.6 millió dollárt fizettek, szeptemberben pedig Michael Jordan az 1998-as NBA-döntőn viselt mezéért fizettek 10.1 millió dollárt – utóbbi a legdrágább sportruházat kategóriában döntötte meg Maradona csúcsát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik