Tragédia: lezuhant a brazil élvonalbeli futballcsapat repülője

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.29. 07:23
null
Mentőalakulatok kutatnak a repülőgép roncsai között (Fotó: AFP)
A brazil élvonalbeli Chapecoense labdarúgócsapata is azon a repülőgépen utazott, amely 68 utassal és kilencfőnyi személyzettel a fedélzetén lezuhant a kolumbiai Medellín városa közelében helyi idő szerint hétfő késő este. Magyar idő szerint kedd délelőtt a kolumbiai rendőrség hivatalosan megerősítette, hogy a szerencsétlenséget hatan túlélték, 71-an meghaltak. A kapus Danilo a kórházban halt bele a sérüléseibe.

 

A hivatalos információk szerint három játékos (Alan Ruschel, Marcos Danilo, Jakson Follmann), Jimena Suárez légi utaskísérő és Rafael Henzel újságíró élte túl a katasztrófát. Később érkezett a szomorú hír: a csapat egyik legjobbja, a kapus Danilo is belehalt súlyos sérüléseibe.

Az éjszaka elmúltával a keresőosztagok újra elkezdték a kutatást, és a csapat egyik hátvédjét, Zampier Netót is élve találták meg.

KORÁBBI NAGY KATASZTRÓFÁK
Sajnos nem ez az első eset, hogy súlyos légi szerencsétlenség híre rázza meg a sportvilágot. Cikkünk e szomorú témában itt!

A repülőgépen helyet foglaló 68 utas közül 44-en tartoztak a Chapecoense hivatalos küldöttségéhez, 21-en újságírók voltak, hárman pedig a klub vendégei.

A csapat 22 labdarúgóval kelt útra, és a rendelkezésre álló információk szerint az elhunytak között van a 35 éves csapatkapitány, Cléber Santana, aki korábban az Atlético Madridban is futballozott.

Az utolsó útjára Bolíviából felszálló, a személyzettel együtt 77 embert szállító repülőgépet érő baleset körülményei egyelőre tisztázatlanok. A tragédia a medellíni repülőtér közelében, nehezen megközelíthető hegyvidéki területen következett be.

Egyelőre annyi tudható, hogy nem sokkal a tragédia előtt a pilóta elektromos hibát jelentett a medellíni irányítótoronynak. Bár megkapta az elsőbbségi leszállási engedélyt, a kapcsolat hamarosan megszakadt, és a gép már nem érte el a repülőteret.

A mentést nehezítette a sötétség és a rendkívül rossz időjárás is, ugyanakkor a sajtóbeszámolók megemlítik: a robbanás és a tűz elmaradása a pilóta lélekjelenlétének köszönhető, aki – észlelvén az elkerülhetetlen becsapódást – kiürítette az üzemanyagtartályt.

A csapatra magyar idő szerint csütörtök hajnalban a tekintélyes dél-amerikai labdarúgókupa, a Copa Sudamericana fináléjának első mérkőzése várt volna a medellíni Atlético Nacional ellen. A Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség (CONMEBOL) jelezte: a katasztrófa miatt az égisze alá tartozó összes futballbajnokságot felfüggesztette.

A sport.es értesülése szerint nemrégiben az argentin labdarúgó-válogatott is használta a hétfőn szerencsétlenül járt repülőgépet, november elején ezzel utazott Brazíliába vb-selejtezőre.

Percről percre

22.00: Carlos Iván Márquez Pérez, a roncsokat átvizsgáló bizottság vezetője, elmondta, a hivatalos adatok szerint 71 halálos áldozata volt a tragédiának. A hat túlélőt már korábban megtalálták, a keresést azt követően fejezték be, hogy Brazíliában kiderült, az utaslista négy tagja végül nem szállt fel a gépre.

14.10: Szívfacsaró felvétel Brazíliából: az elhunytakért és a túlélőkért imádkoznak a Chapecoense drukkerei.



14.00: A Vöröskeresztre hivatkozva a brazil média megerősítette az újabb rossz hírt: a kapus, Danilo is belehalt súlyos sérüléseibe.

13.40: Michel Temer, Brazília elnöke háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a tragédia áldozatainak emlékére.

13.30: Ügynöke, Antonio Araujo szerint a tartalékkapus, Marcelo Boeck – a portugál Marítimo és Sporting CP korábbi játékosa – annak köszönheti életét, hogy hétfőn ünnepelte a 32. születésnapját, és engedélyt kapott a stábtól, hogy ebből az alkalomból otthon maradhasson szeretteivel. A kapuson kívül Rafael Lima, Neném, Demerson, Andrei, Hyoran, Maetinuccio, Moisés és Nivaldo nem került be az utazók keretébe.

13.15: A Chapecoense ellenfele az Atlético Nacional lett volna a Copa Sudamericana döntőjében. Sajtóhírek szerint a kolumbiai klub arra kérte a dél-amerikai szövetséget, hogy nyilvánítsa a sorozat győztesének a brazil csapatot.

12.40: Egy rossz hír is szárnyra kelt: a kórházba szállított kapus, Danilo állítólag belehalt sérüléseibe. Hivatalos megerősítés ekkor még nem volt.

12.15: Felcsillant a remény, hogy talán elhamarkodott volt a korábbi rendőrségi bejelentés! Meg nem erősített hírek szerint a brazil csapat egyik hátvédje, Zampier Neto is túlélte a balesetet, és a keresőosztagok tovább folytatják a kutatást.

11.30: Egész Brazília gyászol. A csapat öltözőjében emlékhelyet állítottak fel, a Kolumbiába utazó keretből kimaradó – most már tudjuk: szerencsés – labdarúgók döbbenete és szomorúsága mérhetetlen.



10.50: A hivatalos információk szerint három játékos (Alan Ruschel, Marcos Danilo, Jakson Follmann), Jimena Suárez légi utaskísérő és Rafael Henzel újságíró az öt túlélő.

10.40: A kolumbiai rendőrség hivatalosan megerősítette: öt túlélője van a légi katasztrófának, a repülőgép fedélzetén tartózkodó további 76 ember életét vesztette.

10.35: A mentésben részt vevő egyik magas rangú rendőrtiszt tájékoztatása szerint a túlélők egyike a kórházba szállítás közben életét vesztette. Egyre valószínűbb, hogy 76 halálos áldozata és öt túlélője van a balesetnek – olvasható a kolumbiai médiában.

10.30: Sajnos most már az ilyen híreken a sor: megerősítést nyert, hogy Cléber Santana, a korábban az Atlético Madridban is játszó Chapecoense-csapatkapitány nem élte túl a szerencsétlenséget. 35 éves volt.

10.20: A spanyol El Mundo Deportivo hét túlélőről tud, a korábban említettek mellett „egy további utas” szerepel a listáján.

10.05: A Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség (CONMEBOL) jelezte: a katasztrófa miatt az égisze alá tartozó összes futballbajnokságot felfüggesztette.

9.55: Egyre több kolumbiai sajtóbeszámoló kering a neten arról, hogy nincs több túlélő, azaz a tragédia szörnyű mérlege: 75 halott, hat túlélő.

9.45: Korábban írtuk, hogy a három labdarúgó mellett a csapat gyúrója is túlélte a katasztrófát. Időközben megerősítést nyert, hogy a sajtóstáb egyik tagját, Rafael Henzelt is élve szabadították ki a roncsok közül. A hatodik túlélő a hivatalos megerősítés szerint személyzet tagja.

Rafael Henzel kórházba szállítása



9.33: A heves esőzés és a köd miatt szüneteltetik a mentést, egyúttal további hordágyakat kértek a helyszínre.

9.30: A rossz hír az, hogy bár korábban több túlélőről érkeztek hírek, a hivatalos információk egyelőre csak hatról szólnak. Közülük hárman a csapat játékosai: a már említett Alan Ruschel és Danilo, valamint a tartalékkapus Jakson Follmann.

9.15: Az utaslista szerint a repülőgépen tartózkodó 72 utas közül 48-an tartoztak a Chapecoense hivatalos küldöttségéhez, 21-en újságírók voltak, hárman pedig a klub vendégei.

9.05: A robbanás és a tűz elmaradása a pilóta lélekjelenlétének köszönhető: észlelvén a közelgő tragédiát, kiürítette az üzemanyagtartályt.

8.50: Sajtóinformációk szerint a halálos áldozatok száma elérte a 25-öt.

8.40: Egyelőre hivatalosan nem megerősített hírek 15 túlélőről számolnak be: közülük négy a Chapecoense futballistája, egy a személyzet tagja.

8.35: Az időjárás nem kedvez a mentőalakulatoknak, viszont a tragédia után a helyszínen nem ütött ki tűz, ez segíti a munkát.

8.30: A medellíni repülőtér közleménye szerint nem sokkal a tragédia előtt a gépről elektromos hibát jelentettek az irányítótoronynak.

8.25: A helyi média szerint két játékos, a védő Alan Ruschel és a kapus Danilo a kórházba szállított túlélők között van. A Twitterre felkerült fotó tanúsága szerint ők egymás mellett ültek.

 



 

8.20: A sport.es értesülése szerint az argentin labdarúgó-válogatott is használta a hétfőn szerencsétlenül járt repülőgépet, november elején ezzel utazott Brazíliába vb-selejtezőre.

8.15: Egy kolumbiai újságíró a mentésben részt vevő egyik tűzoltóra hivatkozva azt írja: sok a túlélő! Brazil lapok egyelőre hat sérült kórházba szállításáról tudnak, egyikük a csapat gyúrója. Rossz hír, hogy két halálos áldozat biztosan van.

Chapecoense

A dél-brazíliai Chapecó város labdarúgócsapata 2014 óta játszik az élvonalban, 15. és 14. helyezése után az idén a kilencedik pozícióban várja a hátralévő egyetlen fordulót.

Az 1973-ban alapított Chapecoense klubtörténelmet írt azzal, hogy az argentin San Lorenzo legyőzésével bejutott a második számú dél-amerikai klubtorna, a Copa Sudamericana döntőjébe.

A felszállás előtt a reptéren


 

Radarfelvétel a repülő eltűnéséről


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik