Tévéderbi, avagy lemaradunk Cristiano Ronaldo bemutatkozásáról?

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2018.08.10. 09:55
null
Még kérdés, melyik csatornán láthatjuk Cristiano Ronaldót (Fotó: Reuters)
Miközben ádáz küzdelem zajlik a tv-csatornák között a népszerű ligák „átigazolásáért”, lemaradhatunk Cristiano Ronaldo néhány Juventus-meccséről.

 

Megszokhattuk, hogy nyaranta nagy a mozgolódás a futballvilágban, dübörög az átigazolási piac, nagy a jövés-menés, eurómilliárdok cserélnek gazdát. Az idén nyáron azonban nemcsak a futballsztárok keringenek őrjítő forgatagban, hanem óriási változások zajlottak a televíziós műsorszolgáltatások piacán is, több kiemelt figyelmet kapó futballesemény és -bajnokság került másik csatornára – miközben az idő sürgetése ellenére több liga közvetítésének sorsa máig nem dőlt még el. Máskor is előfordulnak persze változások, a legtöbb liga esetében a nemzetközi közvetítési jogokat a kezükben tartó cégek vagy cégcsoportok általában három évre értékesítik a jogokat egy-egy országban, ám az idei adok-kapok már alig követhető.

KI MIT AD?

Noha a következő hetekben minden fontos európai futballsorozat elindul, a hazai közvetítések kapcsán még sok a kérdőjel. Alábbi táblázatunkban azokat az információkat közöljük, amelyek már biztosnak tekinthetők.


M4 SPORT

NB I – OTP Bank Liga
NB II – Merkantil Bank Liga
Magyar Kupa
Bajnokok Ligája
(első választás)
Európai Szuperkupa
Nemzetek Ligája (magyar válogatott)
A női felnőttválogatott és valamennyi utánpótlás-válogatott hazai mérkőzése
Más sportágak jelentős eseményei: Formula–1, minden magyar vonatkozású sportesemény


SPÍLER TV

Angol Premier League
Spanyol La Liga
Bajnokok Ligája
Más sportágak jelentős eseményei: NHL, MotoGP


DIGI SPORT

Francia Ligue 1
Angol Ligakupa
Török bajnokság
Más sportágak jelentős eseményei: Tenisz ATP1000, ATP250, összes WTA-torna


SPORT TV

Német Bundesliga
Nemzetek Ligája (a magyar válogatott kivételével élőben, a magyar felvételről)
Német Kupa
Más sportágak jelentős eseményei: NFL, NBA, UFC, kézilabda BL, darts, tenisz ATP500

A legfontosabb nyári „átigazolások” közé sorolható, hogy a Sport Televízió másfél évtized után elveszítette zászlóshajóját, a spanyol bajnokságot, és az ősztől már nem közvetíthet Bajnokok Ligája-mérkőzéseket sem. A La Liga küzdelmeit Magyarországon eddig élőben sohasem közvetítette másik csatorna, most viszont a két évvel ezelőtt megalakult Spíler Tv nyerte meg a Messiékért zajló versenyfutást.

De hogy az egy évtizeddel ezelőtt még az NB I mellett mind az öt topligát (angol, spanyol, német, olasz, francia) sugárzó Sport Televízió ne maradjon vonzó futballbajnokság nélkül, megszerezte a német Bundesliga közvetítési jogait, amelyeket az utóbbi években az Eurosport2 birtokolt.

További fogása a Sport Tv-nek, hogy az ősztől rajtoló, egyelőre nem megjósolható vonzerejű új válogatott UEFA-sorozat, a Nemzetek Ligája mérkőzései is az annak idején elsőként megszületett magyar sportcsatornán lesznek láthatók – azzal a nem elhanyagolható kitétellel, hogy a magyar válogatott mérkőzéseit kivéve, mert azokat a közszolgálati M4 Sport adja élőben.

A transzferpiac nyári nyertese – eddig – kétségkívül a Spíler Tv, amely jól betárazott, hiszen az angol Premier League (amelynek magazinműsorában kollégánk, Szeli Mátyás is feltűnik szakértőként, ugyanakkor Kele János már nem) után mostantól már a spanyol élvonal mérkőzéseit is sugározhatja, amiként a meccsnapokon elsőként választó M4 Sport mellett most már további Bajnokok Ligája-találkozókat is adhat.

Mivel – főleg a hétvégén – egymást érik és gyakran keresztezik egymást ezen ligák meccsei, jóval szélesebb műsorsávra van szüksége a Spílernek, ezért augusztus 11-én elrajtol a Spíler2, és hamarosan várható a fizetős Spíler Extra indulása is, amely az erre szerződött televíziós szolgáltatókon keresztül rendelhető meg, és televízión, okostelefonon, tableten, továbbá számítógépen is hozzáférhető lesz a tervek szerint.

Ám azért emeltük ki, hogy „eddig” a nyár nyertese a Spíler Tv, mert még eszeveszetten dúl a harc a Cristiano Ronaldo Juventusba igazolása folytán sokszorosan felértékelődött Serie A közvetítési jogaiért. A calcio és CR7 rajongói (most már van közös metszet is) vérmérsékletüktől függően hetek óta izgulnak, dühöngnek, tajtékzanak, ám hiába – nyolc nappal a bajnokság rajtja előtt még mindig nincs hivatalos, félhivatalos tájékoztatás és tutinak tekinthető iparági pletyka arról, láthatják-e a magyar tv-nézők az ötszörös aranylabdás portugál szupersztár olaszországi bemutatkozását Veronában, a Chievo–Juventus mérkőzésen, no meg persze a többi olasz nagycsapat meccsét.

Az viszont biztos, hogy a Premier League küzdelmeit a Spíler Tv-n követhetjük nyomon (Fotó: AFP)
Az viszont biztos, hogy a Premier League küzdelmeit a Spíler Tv-n követhetjük nyomon (Fotó: AFP)

 

Pedig a tavasszal már megjelent a hírekben, hogy a Digi Sporttól a Spíler Tv-hez kerülnek az olasz bajnokik, május 9-én a Spílert is a magáénak tudó TV2 csoport sajtótájékoztató keretében be is jelentette, hogy náluk lesznek az olasz meccsek. Akkor esett szó először a Spíler2-ről és Spíler3-ról, ám utóbbiról és a Serie A-ról azóta is nagy a hallgatás.

Július 26-i közleményében a Spíler Tv bemutatta új portfólióját, ám abban sincs megemlítve az olasz liga, amely így könnyen elképzelhetően mégis a Digi Sporton marad. Megkeresésünkre a két érintett csatorna egyike sem tudott érdemben választ adni a kérdéseinkre, azt sem árulhatták el a Digi Sport és a Spíler Tv vezetői, hogy mitől függ a Serie A sorsa és mikor dőlhet el a harc.

Megbízható háttér-információkhoz sem lehet jutni az ügyben, ez inkább azt jelzi, hogy vélhetően egyik csatorna sem tudhatja még magáénak – ebből viszont arra lehet következtetni, hogy a magyar tévénézők lemaradhatnak Cristiano Ronaldo olaszországi bemutatkozásáról, hiszen a legtöbb liga kiköti, hogy 15, de legalábbis hét nappal a rajt előtt már promózni kell a műsort az arculati elemekkel. Az is lehet, hogy az első néhány olasz forduló még nem lesz képernyőn idehaza.

A miértekről két pletyka tartja magát. Az egyik szerint nemzetközi okai vannak. Néhány hónapja a Serie A gyártási jogait a részben olasz tulajdonú Sky Italiától megszerezte a spanyol (katalán) MediaPro, és az adta el a magyarországi jogokat a Spílernek. Ám időközben több olasz klub elnöke összefogva érvénytelenítette az üzletet, az olasz liga nemzetközi jogait birtokló IMG ezek után a gyártási jogokat a tender vesztesének, a Sky Italiának adta vissza. Ebben az esetben könnyen elképzelhető, hogy újraindult a licit a Digi Sport és a Spíler között.

Egy másik pletyka szerint viszont a Spíler a tavasszal megegyezett a nemzetközi jogtulajdonossal, ám még nem véglegesítették a szerződést, és Cristiano Ronaldo érkezése után a forgalmazó úgy megemelte a jogdíjat, hogy a Spíler most már szívesen osztozna a költségeken, és partnerként kívánja bevonni a Digit, míg a háttérben arról megy az alkudozás, hogy ki mennyit vállal ebből és mit kap érte (például adhatja-e valamelyikük kizárólagosan a Juventus meccseit).

 

Ennek azonban némiképp ellentmond, hogy a két szolgáltató, a Digi és a TV2 csoport között állítólag úgy megromlott a viszony, hogy a napokban a Digi Romániában a TV2 csatornáit kivette a kínálatából, és egyébként sem enged be más sportcsatornákat a csomagjaiba. A Digi egyébként újabb három évig biztosan jogtulajdonosa marad a francia bajnokságnak, továbbra is közvetíti az angol Ligakupa küzdelmeit, és immár a török élvonal közvetítési jogait is megvásárolta.

A Serie A-hoz hasonlóan nem dőlt még el az Európa-liga közvetítésének sorsa sem. A második számú UEFA-sorozat mérkőzései közül az elmúlt években minden fordulóban az RTL II választhatott először, de több mérkőzést adott a Digi Sport is. Egyelőre nem tudni, mikor kel el a BL „kishúga”, amely sokkal vonzóbb lehet, ha esetleg a Mol Vidi FC révén magyar szereplője is lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik