T. D. 2020.09.14 09:26 Frissítve: 2020.09.15 13:20

PSG: Csak azt bánom, hogy nem az arcát ütöttem meg – Neymar

Mint ismert, vasárnap este hatalmas balhé alakult ki a francia Ligue 1-ben rendezett PSG–Olympique Marseille (0–1) rangadón. Az egyik kiállított, Neymar meglehetősen indulatosan fejezte ki magát a lefújás után.

Neymar itt éppen Dimitri Payettel akaszkodik össze – nem ő volt az egyetlen vitapartnere vasárnap (Fotó: AFP)


Neymar a tarkóján megütötte Álvaro Gonzálezt, majd a mérkőzés után rasszizmussal vádolta ellenfelét. A brazil a Twitteren üzent a találkozó után.

„Az egyetlen dolog, amit bánok, az az, hogy nem az arcát ütöttem meg annak a s.ggfejnek. Persze a videobíró könnyen kiszúrja az agressziómat, de most azokat a képeket akarom látni, amelyen az látszik, hogy az a rasszista azt mondja nekem: »A k...a anyádat, te majom!« Ezt akarom látni!”

Természetesen a Marseille játékosa sem hagyta szó nélkül az esetet, a Twitteren üzent: „Nincs helye a rasszizmusnak. Tiszta karrierem van barátaim és társaim oldalán, akikkel napról napra együtt küzdünk. Néha meg kell tanulni veszíteni, és a pályán felelősséget vállalni.”

„Nem hiszem, hogy rasszista lett volna, mert Álvaro tapasztalt játékos
– mondta játékosáról André Villas-Boas, az OM vezetőedzője. – Nincs helye a rasszizmusnak a futballban, de szerintem itt nem erről van szó. Neymar kicsit feszült volt a meccs végén, ám remélem, ez nem vonja el a figyelmet a győzelmünkről. Például Ángel Di María az egyik játékosunkra köpött. Ez volt a Le Classique, erre a történelmi győzelemre kell emlékeznünk.”

A dél-francia klub a párizsi Eiffel-toronynál készített képpel üzent a Twitteren, amelyhez csak annyit fűzött: „Karma”. Az eredetileg a párizsi szurkolók által kifeszített, kissé obszcén molinóra – amely arra utalt, hogy 9 éve nem nyert az OM a PSG ellen – a Marseille a győzelem után rávarázsolta a több művész által készített Bande Organisé nevű zenei album egyik dalának szövegét: „Ez nem a főváros, hanem Marseille, bébi!”

Card

Mint ismert, a meccs végén elszabadultak az indulatok, a hosszabbítás perceiben a játékvezető öt piros lapot is kiosztott, három PSG-játékost (köztük Neymart) és két marseille-it is kiállított. Két marseille-i maradt lenn a földön, mire Layvin Kurzawa és Jordan Amavi esett egymásnak – nagy tömegjelenetek és kakaskodás után, csaknem tíz perc hosszabbítást követően zárult a mérkőzés (rekordot jelentő 19 lappal: a piros lap ötször, a sárga 14-szer villant). 

Megszólalt az ügyben Roxana Maracineanu francia sportminiszter is, aki szerint a párizsi ultrák által kifeszített szexista és homofób üzenetű molinók is szerepet játszottak a pályán kitört botrányban (volt ugyanis egy másik, a Parc des Princes-nél közszemlére tett felirat is, amelyben Dimitri Payetet, az OM klasszisát sértegették).

„Sokkoltak és mélyen elkeserítettek a történtek. Sokszor elmondtam, hogy a stadionokban elfogadhatatlan az olyan viselkedés, ami kint, a hétköznapokon sem tolerálható, erre most az utcán kerültek közszemlére ezek a megbotránkoztató feliratok… Meggyőződésem, hogy a pályán kívüli események is gyúanyagot szolgáltattak a piros lapokban bővelkedő, példátlanul botrányos végjátékhoz. Világossá kell tennünk, hogy ez elfogadhatatlan” – fogalmazott Maracineanu.

FRANCIA LIGUE 1
3. FORDULÓ
PSG–Marseille 0–1
(Thauvin 31.)

2021.09.23 23:33:23

Minden más foci MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Arra képes, hogy tisztában legyen vele, minek hol a helye és az ideje.

2021.09.23 23:49:30

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Frank Lampard: »Mindig képes voltam reagálni az általa támasztott kihívásokra, még ha nem is feltétlenül úgy, ahogyan ő szerette volna. Azt viszont nagyon tudta, hogyan hozza ki belőlem a legjobbat. Sohasem lettem volna labdarúgó, ha nincs apám ambíciója, kemény munkája és elképzelése.«

2021.09.22 13:04:39

Minden más foci CSILLAG PÉTER

A Tokaj-Certa Kupán olyan majdani klasszisok játszottak, mint Zvonimir Boban vagy Robert Jarni.

2021.09.19 14:42:04

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), K. T. I. (percről percre)

Az első félidőben a Sepsi jelentős mezőnyfölényben játszott, ám így sem tudta legyűrni a bajnokság 6. helyén álló Aradot.

2021.09.18 17:47:26

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

Schäfer, Szendrei Ákos és Hahn is pályára lépett a dunaszerdahelyieknél, 2–1-re győztek a Ruzomberok ellen.