Messi a legjobb, Ronaldo a Puskás-díjas

Vágólapra másolva!
2009.12.21. 21:12
Címkék
Lionel Messi nyerte meg az év legjobbjának járó díjat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) zürichi gáláján. Az előző kiírás győztese, Cristiano Ronaldo ott volt az öt jelölt között, de neki meg kellett elégednie az első ízben kiosztott Puskás Ferenc-díjjal, amely a legszebb gól szerzőjének járt.

Lionel Messi a FIFA-díjjal (fotó: Reuters)
Lionel Messi a FIFA-díjjal (fotó: Reuters)

A zürichi FIFA-gálán posztumusz Fair Play-díjban részesítették Sir Bobby Robsont. Az angol labdarúgó-válogatott egykori kiváló játékosa és szövetségi kapitánya idén nyáron hunyt el hosszú betegség után.

AZ NSO OLVASÓINÁL GRAFITE GÓLJA A NYERŐ
A FIFA december elején hozta nyilvánosságra azt a tíz gólt, amelynek szerzői „vetélkedtek" a Puskás-díjért. Szavazni a FIFA honlapján lehetett. A Nemzeti Sport Online is kíváncsi volt olvasói véleményére: a december 4-én indított szavazásra több mint 6000 voks érkezett, és a brazil Grafite Bayern ellen szerzett találata végzett az első helyen (23%). A második az izraeli Eliran Atar (16%), míg a harmadik a portugál Cristiano Ronaldo (14%) lett.
• A gólokat ide kattintva nézheti meg!

Nagy várakozás előzte meg az első ízben kiosztott Puskás Ferenc-díjat. Nem vitás, tíz gyönyörű gól közül kellett választani, a győztes végül Cristiano Ronaldo lett.

A portugál klasszis még tavasszal, a Manchester United színeiben lőtt hatalmas gólt a Porto elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen. A díjat egyébként Puskás Ferenc özvegye, valamint a korábbi libériai aranylabdás, George Weah adták át.

Kijelölték a FIFPro XI-et, amely az év legjobb csapatának felel meg. Nagy meglepetést nem találhattunk a névsorban, hiszen az Iker Casillas – Dani Alves, John Terry, Nemanja Vidics, Patrice Evra – Xavi, Andrés Iniesta, Steven Gerrard – Lionel Messi, Cristiano Ronaldo – Fernando Torres összeállítású együttest valószínűleg mindenki elfogadná.

LIONEL MESSI NÉVJEGYE
Születési idő: 1987. június 24.
Születési hely: Rosario, Argentína
Klubjai: Newell's Old Boys (1995–2000), Barcelona (2000–)
Válogatottság: 41 mérkőzés/13 gól
Eredményei: háromszoros spanyol bajnok (2005, 2006, 2009), egyszeres Spanyol Kupa-győztes (2009), háromszoros spanyol Szuperkupa-győztes (2005, 2006, 2009), Bajnokok Ligája-győztes (2006, 2009), európai Szuperkupa-győztes (2009), klub-vb-győztes (2009), U20-as világbajnok (2005), olimpiai bajnok (2008)

A gála során a következő díjazott az év legjobb női játékosa lett. Bár Birgit Prinz betegsége miatt nem tudott megjelenni, a legjobbak közül négyen ott voltak Zürichben. A győztes Marta lett, mondhatnánk szokás szerint, ugyanis a brazil futballista sorozatban negyedszer lett első, megelőzte honfitársát, Christianét is. Ezután Sepp Blatter kiosztotta az elnöki különdíjat is, amit a jordán királyné, Ranyja al-Abdullah érdemelt ki.

A legnagyobb várakozás természetesen a férfiak versenyét előzte meg, ahol a Cristiano Ronaldo, Andrés Iniesta, Kaká, Lionel Messi, Xavi ötös versengett a díjért. Érdekesség, hogy mind az öten a spanyol bajnokságban játszanak, igaz, az év első felében Ronaldo még Angliában, Kaká pedig Olaszországban kereste a kenyerét.

Akárcsak tavaly, idén is ugyanaz a futballista kapta meg a díjat, mint aki a France Football Aranylabdáját. Míg egy évvel ezelőtt ez Cristiano Ronaldo volt, most Lionel Messit érte ez az elismerés.

A győztes Lionel Messi nyilatkozatát ide kattintva olvashatják.

NSO-sportlexikon: A FIFA „Év játékosa” eddigi díjazottjai

A SORREND

1. Lionel Messi (argentin, Barcelona) 1073 pont
2. Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United/Real Madrid) 352
3. Xavi (spanyol, Barcelona) 196
4. Kaká (brazil, AC Milan/Real Madrid) 190
5. Andrés Iniesta (spanyol, Barcelona) 134.

 

A magyar válogatott részéről szavazó Erwin Koeman szövetségi és Juhász Roland csapatkapitány is az új aranylabdást látta a legjobbnak, mindketten őt jelölték meg az első helyen.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a hölgyeknél kire szavaztak a magyar női válogatott képviselői, ám a FIFA hivatalos honlapján publikált listáról Magyarország neve mind a szövetségi, mind a csapatkapitány esetében hiányzik.

ÍGY LÁTTÁK ŐK

 

ERWIN KOEMAN SZAVAZÓLAPJA
1. Lionel Messi
2. Xavi
3. Cristiano Ronaldo

 

 JUHÁSZ ROLAND SZAVAZÓLAPJA
1. Lionel Messi
2. Zlatan Ibrahimovic
3. Carles Puyol

 

CRISTIANO RONALDO GYŐZTES GÓLJA, PORTO–MANCHESTER UNITED 0–1


 

A többi gólt ide kattintva nézheti meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik