CS. P. 2021.12.08 14:02 Frissítve: 2021.12.08 14:55

Kiállítás mutatja be a magyar–izraeli sportkapcsolatok jeles alakjait

Kiállítás nyílt szerdán a magyar–izraeli sportkapcsolatok történetéről Game Changers címmel az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. A két nemzet közös sportmúltjának meghatározó alakjait bemutató tárlat ünnepélyes megnyitóján részt vett mások mellett hat korábban Izraelben szereplő labdarúgó, Czéh László, Halmai Gábor, Hamar István, Márton Gábor, Pisont István és Sallói István is.

Megnyílt a Game Changers kiállítás
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Földi Imre)

Köszöntőjében Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára a hazánkból kivándorolt zsidóság Izrael állam létrehozásában játszott tevékeny szerepét hangsúlyozta, valamint a magyarországi zsidóság kulturális életben betöltött fontos helyét, különös tekintettel a kiállítás témájául szolgáló sportkapcsolatokra.

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael állam budapesti nagykövete rávilágított a zsidó sportolóknak a modern sportok magyarországi fejlődésére gyakorolt hatására, kiemelve olyan korszakos sportegyéniségeket, mint az első két magyar olimpiai bajnoki címet úszóként elnyerő Hajós Alfrédot, Petschauer Attila vívót, Mándi Gyula futballista-edzőt vagy Keleti Ágnes tornászt.

„Brooklynban, New York zsidó negyedében mesélik a viccet: »Melyik a világ legrövidebb könyve? A zsidó sportlegendák című...«” – kezdte beszédét szokatlan felütéssel Heisler András, a Mazsihisz elnöke, hozzátéve, hogy a tréfán Amerikában talán nevetnek, Magyarországon azonban értetlenkedve csodálkoznak, hiszen például a holokauszt előtti időszakban a magyar olimpiai aranyérmek több mint negyedét zsidó származású sportoló nyerte.

Korábbi futballisták a kiállítás megnyitóján (balról): Márton Gábor, Hamar István, Sallói István, Yacov Hadas-Handelsman (nagykövet), Heisler András (Mazsihisz-elnök), Halmai Gábor, Pisont István, Czéh László és Sipos Jenő (MLSZ-szóvivő) (Fotó: Földi Imre)

A Magyar Labdarúgó Szövetség nevében Sipos Jenő szóvivő idézte Brüll Alfrédot, a házigazda MTK legendás elnökét, aki a sportot a legdemokratikusabb emberi tevékenységnek nevezte. A közreműködő klubok nevében Buranits Ildikó, az MTK alelnöke, valamint Kubatov Gábor, az FTC elnöke mondott beszédet (a ferencvárosi sportvezető egyúttal kifejezte együttérzését az érintetteknek az eseményről hiányzó MTK-elnök, a napokban apósát, az egykori futballista Lazsányi Lászlót elveszítő Deutsch Tamás családi drámája miatt).

Buranits Ildikó és Kubatov Gábor (Fotó: Földi Imre)
2022.01.25 22:55:01

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Bevallom, a sajtóhelyek biztonságos fedezékéből sokszor pásztáztam a szurkolókat, nézőket. Néztem az arcokat, és képtelen voltam szabadulni az érzéstől: egyetlen apróságon, valamilyen megfoghatatlan csekélységen múlik, hogy a varázslatos lelátói hangulat, a hangulati feszültség valamiféle robbanásban törjön ki.

2022.01.24 12:57:12

Minden más foci SZÖLLŐSI GYÖRGY

Évtizedek távolából szólalt meg „Sanyika” fejében az egykor odahaza hallott dallam. Szöllősi György multimédiás sorozata.

2022.01.25 20:52:53

Minden más foci MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Sokkal több a törvénysértő futballista, mint hinnénk.

2022.01.24 23:54:29

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Eusébio mindig elismerően beszélt a magyarokról. Egy 1976-os interjúban Thékes Istvánnak elmondta, hogy Albert Flórián, Bene Ferenc, Mátrai Sándor és Mészöly Kálmán a hatvanas évek Benficájában is főszerepet kaphatott volna. Puskás Ferencről mint a nagy elődről szólt tisztelettel, s még Guttmann Bélát sem hagyta ki a sorból.