Gyász: elhunyt a Liverpool korábbi menedzsere, Gérard Houllier

Vágólapra másolva!
2020.12.14. 11:49
null
Gérard Houllier (1947–2020) (Fotó: AFP)
Életének 74. évében elhunyt Gérard Houllier korábbi francia szövetségi kapitány, aki edzői pályafutása legnagyobb sikereit a Paris SG, a Liverpool és a Lyon élén érte el. Sajtóhírek szerint a három héttel ezelőtt aortaműtéten áteső francia szakembert vasárnap esti halála előtt aznap engedték haza az operáció után a kórházból.

A francia RMC Sport számolt be róla elsőként, hogy vasárnap este elhunyt Gérard Houllier, aki az ezredforduló környékén újjáépítette a Liverpoolt és 17 év után újra európai kupagyőzelemre vezette a Mersey-parti klubot.

Ugyan a szakember halálának pontos okát egyelőre nem tudni, a GFFN hírportál szerint a 73 éves szakembert három héttel ezelőtti aortaműtéte után szintén vasárnap engedték haza a beavatkozást elvégző párizsi kórházból.

A francia szakember szívproblémái nem új keletűek, még a Liverpool menedzsereként, 2001 októberében a Leeds elleni bajnoki mérkőzés félidejében kellett kórházba szállítani aortarepedés miatt, s csak öt hónap gyógyulás után térhetett vissza a kispadra. 2011 júniusában hagyott fel végleg az edzősködéssel, s akkor is a szíve miatt hagyta ott karrierje utolsó szakvezetői állását az Aston Villánál.

Gérard Houllier hosszú, 38 éves edzői pályafutása első jelentős sikerét 1986-ban érte el, amikor a PSG-t története első bajnoki címére vezette. Két év múlva jó tíz esztendőre a francia szövetség alkalmazásába lépett, s 1992-ben a válogatott szövetségi kapitánya lett, ám itt megégette magát, miután a csapattal nem sikerült kijutnia az 1994-es világbajnokságra, így a korosztályos válogatottaknál folytatta a munkát – 1996-ban U18-as Európa-bajnokságot nyert, a spanyolok elleni döntő egyetlen gólját bizonyos Thierry Henry szerezte.

A PSG ÍGY EMLÉKSZIK ELSŐ BAJNOKCSAPATÁNAK EDZŐJÉRE


A klubfutballba 1998 nyarán tért vissza abban a városban, ahol 30 évvel korábban a tanári diplomájához szükséges gyakorlati idejét töltötte, mégpedig a „vörösök”, azaz az FC Liverpool kispadján – először még Roy Evansszal közösen viselték a menedzseri poszttal járó felelősséget, ám utóbbi néhány hónap múlva távozott.

Itt pedig nemzetközileg is ismertté vált a francia szakember neve, hiszen amellett, hogy sikeresen építette újjá a klubot, 17 év után újra nemzetközi kupagyőzelemre vezette azt: 2001-ben a csapat történelmének egyik legsikeresebb idénye végén az UEFA-kupa mellett az FA-kupát, a Ligakupát és az európai Szuperkupát is megnyerte a Liverpoollal, amellyel még egy Ligakupa-győzelem és egy Charity Shield-siker jött össze, mielőtt 2004 májusában távozott a Mersey partjáról.

ÍGY BÚCSÚZIK A LIVERPOOL

Szinte napra pontosan egy év pihenő után, 2005 májusában került a Lyon kispadjára, amellyel két egymást követő francia bajnoki címet szerzett, és mindkétszer a francia szuperkupának megfelelő Bajnokok Trófeáját is elhódította a csapatával.

Öt évvel távozása után, 2010 szeptemberében tért vissza Angliába, de Liverpool helyett ezúttal Birminghambe, ahol az Aston Villa kispadját foglalta el, s mint utóbb kiderült, ez volt edzői pályafutása utolsó állomáshelye. Eredetileg három évre szóló megállapodást kötött a klubbal, ám egészségi állapota miatt egy év után szerződést bontottak vele.

AZ ASTON VILLA BÚCSÚJA


Ezt követően kispadon már nem dolgozott többet, a Red Bull klubjainál vállalt feladatokat, míg legutóbb a Lyon női csapatának technikai igazgatója volt.

Pályafutása során főleg a Liverpoolnál töltött hat éve alatt egyéni elismeréseket is begyűjtött, 2001-ben egy sor rangos szavazáson az év edzője lett, 2002-ben pedig a Francia Köztársaság Becsületrendjével tüntették ki.

Gérard Houllier haláláról a különböző közösségi oldalakon megemlékezett többek között az Európai Labdarúgó-szövetség (Twitter), a Francia Labdarúgó-szövetség (Twitter) és a Premier League (Twitter) is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik