CS. P. 2021.09.17 15:48 Frissítve: 2021.09.24 21:07

Futballturisták figyelmébe: Hátsó füves-kiállítás nyílik Sátoraljaújhelyen

Az Év Múzeuma-díjjal kitüntetett Kazinczy Ferenc Múzeum ad otthont a falusi pályák világát bemutató egyedi tárlatnak.

 Látványos kiállítás nyílik szeptember 24-én, pénteken Hátsó füves – Egy eltűnő futballvilág képei címmel a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban. A Nemzeti Sport multimédiás országjáró sorozatának képi, videós és tartalmi gyűjteményére épülő tárlaton a falusi futballvalóság elevenedik meg a maga értékeivel, humorával, nehézségeivel, kiegészülve a zempléni labdarúgás egyedülálló kincseivel. Korlenyomattal ér fel a környékbeli, sok esetben már megszűnt csapatok húsz-harminc évvel ezelőtti mezeiből készült színes válogatás, a zempléni futballtörténelem fotóemlékei pedig különleges időutazásra csábítanak.

Az Év Múzeuma-díjjal elismert intézményben hónapok óta zajlik a kiállítás előkészítése, amely során Sátoraljaújhelyről, Sárospatakról, Szerencsről, Bekecsről, Hercegkútról és a régió számos más településéről érkeztek tárgyi vagy fotófelajánlások. A Hátsó füves-kiállítás látogatója a megyei bajnokságok futballhelyszíneinek hamisítatlan színterein, a kopott lelátón, a hullámpalás kispadon, a rozoga öltözőépületben és a Harmadik félidő bisztróban nyerhet érzékletes betekintést a vidéki amatőr labdarúgás férfiasan kemény, mégis mélységesen emberi, néha felemelő, néha tragédiákkal terhelt világába. Megismerheti, miben különböznek egymástól a különböző tájak falusi mérkőzéseinek jellegzetes hangjai, a játékvezető szerepébe bújva pedig kipróbálhatja, kiszűrné-e a hamis igazolással próbálkozó játékost. A háttérfolyamatok szemléltetését interaktív térkép segíti, amelyen településekre és megyékre bontva is nyomon követhető a csapatok számának alakulása a rendszerváltást követő évtizedekben.

A kiállítást Pisont István, a Gádorosról induló korábbi válogatott labdarúgó, edző, valamint Ballai Attila, a Mediaworks sportdivíziójának igazgatója nyitja meg. Az eseményen köszöntőt mond Ringer István, a Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója, Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője és Dankó Dénes, Sátoraljaújhely város alpolgármestere. A megnyitón derül ki az is, hogy a közelmúltbeli nyilvános szavazáson melyik futballhelyszínt választották a Nemzeti Sport olvasói a megyei bajnokságok legszebb pályájának.
2022.01.25 22:55:01

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Bevallom, a sajtóhelyek biztonságos fedezékéből sokszor pásztáztam a szurkolókat, nézőket. Néztem az arcokat, és képtelen voltam szabadulni az érzéstől: egyetlen apróságon, valamilyen megfoghatatlan csekélységen múlik, hogy a varázslatos lelátói hangulat, a hangulati feszültség valamiféle robbanásban törjön ki.

2022.01.24 12:57:12

Minden más foci SZÖLLŐSI GYÖRGY

Évtizedek távolából szólalt meg „Sanyika” fejében az egykor odahaza hallott dallam. Szöllősi György multimédiás sorozata.

2022.01.25 20:52:53

Minden más foci MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Sokkal több a törvénysértő futballista, mint hinnénk.

2022.01.24 23:54:29

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Eusébio mindig elismerően beszélt a magyarokról. Egy 1976-os interjúban Thékes Istvánnak elmondta, hogy Albert Flórián, Bene Ferenc, Mátrai Sándor és Mészöly Kálmán a hatvanas évek Benficájában is főszerepet kaphatott volna. Puskás Ferencről mint a nagy elődről szólt tisztelettel, s még Guttmann Bélát sem hagyta ki a sorból.