K. Zs. 2022.06.21 13:44 Frissítve: 2022.06.21 13:50

FIFA: meghosszabbították az orosz agresszió miatti ideiglenes szabályok hatályát

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) meghosszabbította ideiglenes rendelkezését: az ukrán és orosz klubokkal szerződésben álló külföldi játékosok, edzők – ellenkező értelmű írásos megegyezés hiányában – 2023. június 30-ig egyoldalúan felfüggeszthetik munkaszerződésüket.

Fotó: AFP

 

Oroszország ukrajnai agressziója miatt a FIFA március elején hozott először ilyen rendelkezést, a határidő akkor a 2021–2022-es idény vége volt – most e szabályozás hatályának meghosszabbításáról döntött.

A FIFA szándéka ezzel az, hogy lehetővé tegye a háború miatt munkájukat végezni nem tudó külföldi futballisták, edzők számára az edzést, a játékot, a pénzkeresetet, hogy adminisztratív védelemben részesítse az ukrán klubokat, és hogy megkönnyítse a külföldi labdarúgók és edzők távozását Oroszországból, amelynek válogatottját, klubjait ideiglenesen kizárták a nemzetközi versenysorozatokból.

A fiatalkorú ukrán futballisták külföldi kluboknál történő elhelyezkedését is igyekszik megkönnyíteni a nemzetközi szövetség. Mint ismert, 18 év alatti játékosok külföldi szerződtetésének egyik feltétele, hogy a szülők is a célországba költözzenek, méghozzá futballal nem összefüggő okból; az ukrajnai harcok elől menekülők esetében ezt a feltételt a FIFA teljesítettnek tekinti.

A FIFA továbbra is figyelemmel kíséri az ukrajnai eseményeket, és ha szükségesnek látja, módosít a vonatkozó szabályokon. A szervezet egyértelművé tette azt is, hogy elítéli az orosz fegyveres erők ukrajnai agresszióját, és mielőbbi tűzszünetet követel.

2022.06.30 15:38:06

Minden más foci THURY GÁBOR

A Taps, szénsav, Ferencváros jóval több gegparádénál: a geg a szóda, az alapot a fradizmus adja.

2022.06.25 09:14:28

Minden más foci SOMOGYI ZSOLT

Fülöpné Benjamin Gabriella: Hogyan lehetne az életünk ugyanolyan? Túlélni hogyan kell?

2022.06.25 22:08:41

Minden más foci GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. Tavaly nyáron súlyos örökséget vett át Konakov.