FFT: Michel Platini tündöklése és bukása

FFT FFTFFT FFT
Vágólapra másolva!
2020.05.11. 15:22
A kontinens több pontján megrendezendő Európa-bajnokság víziója, a Platini-álom a vírusjárvány miatt egy évvel halasztódott, mintha csak szégyenteljes UEFA-tevékenységének lenullázódása folytatódna. A Király sokat tett, hogy a franciák álma valóra váljon a '84-es Eb-n, majd hosszú út vezetett a csúcsról a mélybe.

Michel Platini sosem gondolta volna, hogy élőhalott lesz belőle. Amikor a 2022-es katari világbajnokság erőltetése és a FIFA-tól felvett kétmillió dolláros fizetése miatti botrány a tetőfokára hágott, már jobbnak látta, ha csak álruhában hagyja el az otthonát.

„Tudod, én vagyok Michel Platini. Engem mindenki ismer – mondta a New York Times riporterének. – Most másképp néznek rám az emberek.”

Később, hogy meneküljön a megvető tekintetektől, már legtöbbször úgy döntött, inkább otthon marad.

Ez a fajta kegyvesztettség igazán nehéz lehetett olyasvalakinek, aki szinte minden ellenlábasát gátlástalanul félreállította. És talán még nehezebb lehetett a labdarúgó Platini számára, akinek minden megadatott (bár nem nyert meg mindent), és aki Pelé szerint az egyetlen francia futballista, aki bármely brazil válogatottban megállná a helyét.

Michel Platini valaha a világ legjobb labdarúgói közé tartozott, aki nyert három Aranylabdát, a világsztár volt a Juventusban és az 1984-es Európa-bajnokságon megszerezte a franciák első nemzetközi trófeáját. Most, bukott UEFA-elnökként egyetlen meccset sem nézhet meg anélkül, hogy egy pillanatra is megfeledkezhetne számkivetettségéről.

A teljes cikket elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

Magazinunkat olvassa digitálisan a digitalstand.hu/fourfourtwo oldalon!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik