FFT 2020.05.11 15:22 Frissítve: 2020.05.11 15:27

FFT: Michel Platini tündöklése és bukása

A kontinens több pontján megrendezendő Európa-bajnokság víziója, a Platini-álom a vírusjárvány miatt egy évvel halasztódott, mintha csak szégyenteljes UEFA-tevékenységének lenullázódása folytatódna. A Király sokat tett, hogy a franciák álma valóra váljon a '84-es Eb-n, majd hosszú út vezetett a csúcsról a mélybe.


Michel Platini sosem gondolta volna, hogy élőhalott lesz belőle. Amikor a 2022-es katari világbajnokság erőltetése és a FIFA-tól felvett kétmillió dolláros fizetése miatti botrány a tetőfokára hágott, már jobbnak látta, ha csak álruhában hagyja el az otthonát.

„Tudod, én vagyok Michel Platini. Engem mindenki ismer – mondta a New York Times riporterének. – Most másképp néznek rám az emberek.”

Később, hogy meneküljön a megvető tekintetektől, már legtöbbször úgy döntött, inkább otthon marad.

Ez a fajta kegyvesztettség igazán nehéz lehetett olyasvalakinek, aki szinte minden ellenlábasát gátlástalanul félreállította. És talán még nehezebb lehetett a labdarúgó Platini számára, akinek minden megadatott (bár nem nyert meg mindent), és aki Pelé szerint az egyetlen francia futballista, aki bármely brazil válogatottban megállná a helyét.

Michel Platini valaha a világ legjobb labdarúgói közé tartozott, aki nyert három Aranylabdát, a világsztár volt a Juventusban és az 1984-es Európa-bajnokságon megszerezte a franciák első nemzetközi trófeáját. Most, bukott UEFA-elnökként egyetlen meccset sem nézhet meg anélkül, hogy egy pillanatra is megfeledkezhetne számkivetettségéről.

A teljes cikket elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

Magazinunkat olvassa digitálisan a digitalstand.hu/fourfourtwo oldalon!

2021.05.14 14:11:19

Minden más foci CSILLAG PÉTER

„Azt mondtam magamban: ha a futball munkává válik, akkor ki kell lépnem ebből a világból.”

2021.05.11 23:30:12

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az sem sokkal jobb, ha egy labdarúgóról már januárban kiderül, hogy nem hosszabbítja meg az évad végén lejáró szerződését.

2021.05.11 12:44:37

Minden más foci CSILLAG PÉTER, L. PAP ISTVÁN, THURY GÁBOR

Holland beteljesülés, spanyol duplázás és az Európa-bajnokságok legnagyobb stratégái.

2021.05.11 18:54:04

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Kleinheisler László remekbe szabott gólpasszal, Gyurcsó Ádám elegáns góllal vette ki a részét a győzelemből.

2021.05.10 22:33:43

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Több évtizedes ellentmondása az elitfutballnak, hogy a drukkerek érzelmileg, a vezérek pedig gazdaságilag közelítenek a játékhoz.