VINCZE ANDRÁS
2022.09.20 23:02 Frissítve: 2022.09.21 23:37

Ezek az amatőrök?! – Vincze András jegyzete


 
Visszalépett a harmadosztálytól a Balassagyarmat
Játszhatnám a hülyét, hogy az NB III-ban csak az őszinte foci megy, de régóta (kilencvenes évek közepe) tudom, hogy a harmadosztályban fejre állítva igaz a mondás: kis foci, nagy pénz!

A téma apropóját amúgy az adja, hogy a harmadosztály küzdelmeitől kedden visszalépett a Balassagyarmat (a BVSE szombaton még Magyar Kupa-meccset játszott a Vasassal – talán a továbbjutás megmentette volna a csapatot?), s az ok mi más is lehetne, mint az anyagi feltételek hiánya.

NB III, amatörizmus, pénz – és mindig csak a pénz...

Kérdezhetnénk, vajon mi a franc kerülhet olyan sokba az amatőr foci bugyraiban (főleg, hogy ha jól tudom, ezekben a modern időkben központi támogatás címén idényenként húsz-harminc millió forint már alapból megvan), de azért a jelenkori harmadosztályú élet- és játéktér kapcsán az is kiderül, hogy az NB III-ban (is) szépen pörögnek a forintok. Abszurd esetben itt-ott előfordulhat, hogy a volt NB I-es spílereknek kettő-, három-, négyszázezret, a menő edzőnek akár egymilliót is fizethetnek, s így mindjárt kész a meghökkentő egyenleg: a klubköltségvetés alaphangon felemészthet kicsivel több mint százmillió forintot is.

A történetnek részemről itt lenne vége – szó szerint és minden értelemben: ezek az amatőrök?!
De azért jöhet még az írás naiv része is a szokásos kérdésekkel: mi értelme van így a futballnak? Hogyan kapna kedvet a gyerek a labdarúgáshoz, ha már hobbiszinten szembesülni kénytelen a bizniszfutballal? Mire fel a profi eredménykényszer olyan közegben, ahol vasárnap kora délután a korlát mögé állva szotyizósra és bekiabálósra kellene venni a figurát?

Oké, tudom, hogy mostanság azért van itt más is (és sajnos ez lesz a realitás): az égbe szökő energia- és rezsiárak, a csapatutaztatáshoz elengedhetetlen benzinköltség és a viharos élet írja majd a forgatókönyvet, hogy a futballhonorálás kapcsán a szorosnál is szorosabbra kell húzni az elmúlt években igencsak lazára engedett nadrágszíjat.

Kis pénz – nincs foci!

Elég szomorú jövőkép...

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.10.01 14:40:08

Minden más foci nemzetisport.hu

Fontos három pontot szerzett a Dunaszerdahely, amely tíz hónap után nyert újra bajnokit idegenben.

2022.10.01 14:23:43

Minden más foci nemzetisport.hu

Nem tudta most meglepni a zágrábi csapat az eszékieket, akik meg sem álltak négy gólig a Lokomotiva ellen.

2022.10.01 13:01:32

Minden más foci nemzetisport.hu

A Topolya ennek a győzelmének köszönhetően már a második helyet foglalja el a szerb Szuperliga tabelláján.

2022.09.30 23:36:25

Minden más foci nemzetisport.hu

Kollégánk a Marokkó–Paraguay meccsen járt: a Mmaee testvérekről és az újpesti legendáról is beszélgetett az arab ország drukkereivel.

2022.09.30 14:33:37

Minden más foci nemzetisport.hu

Még volt egy felvillanása a Köln ellen, aztán a futballistaként tett próbálkozásai kudarcba fulladtak.