Ezek az amatőrök?! – Vincze András jegyzete

Vágólapra másolva!
2022.09.20. 23:02
Játszhatnám a hülyét, hogy az NB III-ban csak az őszinte foci megy, de régóta (kilencvenes évek közepe) tudom, hogy a harmadosztályban fejre állítva igaz a mondás: kis foci, nagy pénz!

A téma apropóját amúgy az adja, hogy a harmadosztály küzdelmeitől kedden visszalépett a Balassagyarmat (a BVSE szombaton még Magyar Kupa-meccset játszott a Vasassal – talán a továbbjutás megmentette volna a csapatot?), s az ok mi más is lehetne, mint az anyagi feltételek hiánya.

NB III, amatörizmus, pénz – és mindig csak a pénz...

Kérdezhetnénk, vajon mi a franc kerülhet olyan sokba az amatőr foci bugyraiban (főleg, hogy ha jól tudom, ezekben a modern időkben központi támogatás címén idényenként húsz-harminc millió forint már alapból megvan), de azért a jelenkori harmadosztályú élet- és játéktér kapcsán az is kiderül, hogy az NB III-ban (is) szépen pörögnek a forintok. Abszurd esetben itt-ott előfordulhat, hogy a volt NB I-es spílereknek kettő-, három-, négyszázezret, a menő edzőnek akár egymilliót is fizethetnek, s így mindjárt kész a meghökkentő egyenleg: a klubköltségvetés alaphangon felemészthet kicsivel több mint százmillió forintot is.

A történetnek részemről itt lenne vége – szó szerint és minden értelemben: ezek az amatőrök?!
De azért jöhet még az írás naiv része is a szokásos kérdésekkel: mi értelme van így a futballnak? Hogyan kapna kedvet a gyerek a labdarúgáshoz, ha már hobbiszinten szembesülni kénytelen a bizniszfutballal? Mire fel a profi eredménykényszer olyan közegben, ahol vasárnap kora délután a korlát mögé állva szotyizósra és bekiabálósra kellene venni a figurát?

Oké, tudom, hogy mostanság azért van itt más is (és sajnos ez lesz a realitás): az égbe szökő energia- és rezsiárak, a csapatutaztatáshoz elengedhetetlen benzinköltség és a viharos élet írja majd a forgatókönyvet, hogy a futballhonorálás kapcsán a szorosnál is szorosabbra kell húzni az elmúlt években igencsak lazára engedett nadrágszíjat.

Kis pénz – nincs foci!

Elég szomorú jövőkép...

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik