A világ legkisebb bajnokságában két csapat játszik egymással, legalább 14-szer

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.06.05. 11:46
Ők biztosan nem ellenségek, hanem ellenfelek: a Scilly-szigeteken lévő két csapat idényenként csaknem 20 meccset játszik egymással (Fotó: World's Smallest Football League)
A Guinness-rekordok könyve 2016 óta a világ legkisebb „kapcsolt” labdarúgó-bajnokságaként tartja számon a Scilly-szigeteken található bajnokságot, melyben mindössze két csapat vesz részt, ám a Woolpack Wanderers és a Garrison Gunners a legalább 14 egymás elleni bajnoki mellett még több kupamérkőzésen is összecsap egymással.

A világ legkisebb labdarúgó-bajnoksága az Angliához tartozó, a sziget délnyugati sarkától 45 kilométerre, az Atlanti-óceán felé lévő Scilly-szigeteken található, hiszen mindössze két csapat működik, melyek nem akármilyen szabályok mellett küzdenek meg egymással évről évre.

A szigetnek akkor indult be a sportélete, amikor az 1920-as években megalakult Lyonnese-kupa meghívásos torna, melyen St. Mary, Tresco, St. Martins, Bryher és St. Agnes szigeteinek csapatai indultak, ám az ‘50-es évekre csak két klub, a Rangers és a Rovers maradt, melyek 1984-ben vették fel mai nevüket, a Garrison Gunnerst és a Woolpack Wandererst.

A két csapat azóta idényről idényre rengeteg mérkőzést vív egymással a sziget bajnokságában, ugyanis évadonként legalább 14 mérkőzést játszanak egymással a sziget egyetlen pályáján, ráadásul a bajnokság mellett még két kupában, a Wholesalers-kupában és a Foredeck-kupában is két szakaszban küzdenek meg egymással. Sőt, ha nem játszanának elég mérkőzést, az idény jellemzően a Szuperkupával indul, karácsonykor pedig egy különleges meccset rendeznek Öregek és a Fiatalok között.

A Scilly-szigetek bajnoksága már csak azért sem mindennapi, mert a csapatok játékosait az idény elején a helyi kocsmában választja ki a két csapatkapitány a résztvevők közül. A bajnoki címek tekintetében egyébként a Garrison Gunners vezet 20 elsőséggel, ám a legutóbbi négy kiírást a 16-szoros bajnok Woolpack Wanderers nyerte meg.

A 2022-es népszámlálás adatai szerint 2281 fős lakossággal rendelkező szigeteken egyébként azért nincs nagy sportélet, mert az iskolákban nincs hatodik osztály, így a fiatalok a 16. életévük betöltése után jellemzően Anglia szárazföldi részére mennek.

A Scilly-szigetek labdarúgó-bajnokságát egyébként 2008 áprilisában az egyik sportszergyártó kampányának részeként David Beckham, Steven Gerrard és Patrick Vieira is népszerűsítette, a bajnokság pedig próbálja kihasználni, hogy a világon a legkisebb, ugyanis létrehoztak egy Facebook-oldalt, melynek majdnem annyi követője van, mint a szigetek lakosa.

Mivel a szigeteken kevesen élnek, viszonylag gyakran előfordul, hogy valamelyik csapat mérkőzés közben megfogyatkozik, mert ott játszik az egyik tűzoltó vagy rendőr, aki ilyenkor szolgálatba állítja magát.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik