90 éves Ávráhám Klein, a legendás játékvezető

SZ. GY.SZ. GY.
Vágólapra másolva!
2024.03.29. 12:10
Bracha Brill, Ávráhám Klein és Szentgyörgyi Zoltán
Az Izrael képviseletében három labdarúgó-világbajnokságon (1970, 1978, 1982) bíráskodó, 1934-ben Temesváron született Ávráhám Klein (Klein Ábrahám) legendás FIFA-játékvezetőt 90. születésnapja előestéjén, csütörtökön Haifában lévő otthonában kereste föl Magyarország izraeli nagykövete, Szentgyörgyi Zoltán – tájékoztatta a Nemzeti Sportot a világhírű futballbíró családja.

A diplomata kézbesítette Kleinnek Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor ajándékát (egy üveg kóser tokajit) és köszöntő levelét, amelyben a kormányfő megemlíti, hogy „az ön pályafutása jó példa arra, hogy bizony játékvezetőkből is lehetnek legendák”.

Klein Ábrahám eredményeinek méltatása után a levél arra is kitér, hogy a FIFA-múzeum nagyköveteként ma is aktív sportember „nemcsak büszkén vállalja magyar gyökereit, hanem ma is kiválóan beszéli nyelvünket”.

Az üzenet így folytatódik: 

„Szeretném megköszönni Önnek, hogy bármerre jár a világban, sohasem felejti el megemlíteni magyar kollégáinak, barátainak nevét. Idén januárban, az Év Sportolója Gálán pedig ismételten meggyőződhettünk arról, hogy olyan jó formában van, amivel a díjátadót követően akár még egy meccset is levezethetett volna."

Ávráhám Klein Orbán Viktor levelével és Szentgyörgyi Zoltán a tokajival

A meglepő és megindító gesztus Magyarország miniszterelnöke részéről nagy örömöt szerzett a születésnapos izraeli futball-legendának – tájékoztatta lapunkat Bracha Brill, Ávráhám Klein felesége, akitől fotókat is kaptunk a „rendkívül érzelemdús találkozásról”. A köszöntésről az izraeli média is beszámolt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik